Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Žáci ostravské Pop Academy uvedli v Cooltouru muzikál Čaroděj ze země Oz

Žáci ostravské Pop Academy uvedli v Cooltouru muzikál Čaroděj ze země Oz

24.6.2014 00:00 Divadlo

Více než čtyři měsíce nacvičovali studenti ostravské školy Pop Academy celovečerní muzikál podle známé pohádky Čaroděj ze země Oz. Na pondělní premiéře v multižánrovém centru Cooltour sice haproval zvuk, to ale v ničem neubralo nadšenému provedení.

Zvětšit obrázek

V ostravském Cooltouru uvedli muzikál Čaroděj ze země Oz.
Foto: Lucie Maceczková

Děti v jednom jediném zátahu během hodiny a půl odezpívaly texty v angličtině, když mezi sebou jinak hovořily česky. Dvojjazyčné provedení v režii a choreografii pedagogů školy rámovaly drobné ukázky z původní filmové verze Victora Fleminga.

Po nedávné epidemii elfů, hobitů nebo krátkozrakých čarodějových učedníků klasické téma sahající až do předválečné historie příjemně osvěžilo. Fantaskní scény se držely rámcového příběhu dobře známého z filmu a knížky. Nebyla ani nouze o překvapení.

Vrcholným okamžikem večera se nepochybně stal sólový výstup čarodějnic ze západu, které uprostřed zpěvů v originálním anglickém znění překvapivě zpívaly v češtině, a to na hudbu a text známé skladby Yvonne Přenosilové Boty proti lásce, kterou původně nazpívala v 60. letech Nancy Sinatrová.

Scéna tvořená několika umělými smrčky nebo starým malířským stojanem ověnčeným senem a vůkol rozesetými papírovými růžemi v pozadí zahrnovala projekční plátno. Děti se na něj v jistých momentech dívají a ztotožňují se s okamžiky proměny okolí, třeba když si vyprávějí, jak je unáší vír tornáda.

Tvůrci si vyhráli s některými kostýmy, třeba postava plechového mužíčka zářila azbestovým leskem, až oči přecházely, lev byl navlečen ve věrohodné kůži, bosé čarodějnice v černých hábitech a pomuchlaných širácích předpisově zelenaly, modraly nebo rudly v obličeji a strašákovi čouhala sláma z kapes. Dorotka s Imaginou byly hlavní hrdinky jen na počátku, pak se síly rozložily do kolektivu a zdá se, že samotné nadšení z tvůrčí práce v podání všech aktérů se přeneslo do celkového výsledku.

Ten je samozřejmě primárně určen popovému efektu zábavy a užijí si ho primárně přátelé školy, ale také rodiče s dětmi, kteří budou jistě nadšeni z toho, že si někdo vůbec troufl na nepřekonatelnou americkou klasiku.

Večer vyvrcholil nadšeným aplausem, který přiměl k představení samotné tvůrce pod vedením umělecké ředitelky školy a lektorky zpěvu Táni Wajsové. Mladé herce vedla Věra Vojtková a Dominika Harasimová. Nad správnou výslovností anglických textů bděla Američanka Teresa Polk.

V hlavních rolích Dorotky a Imaginy vystoupily vycházející hvězdičky, studentky pěveckého oddělení – desetiletá Tereza Frenková a dvanáctiletá Katka Biolková.

A perlička na závěr: Jestliže čaroděj odlétá z jeviště v pomyslném balonu, který bohužel neumí řídit, kdo v tom případě řídil skutečný balon, který se v té době vznášel na samotným Cooltourem a celou Ostravou? I tady se realita vděčně proplétala s dětskou fantazií.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.