Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Zuzana Truplová alias MC Zuzka: Chci natočit desku, ulovit chlapa a mít rodinu

Zuzana Truplová alias MC Zuzka: Chci natočit desku, ulovit chlapa a mít rodinu

30.6.2014 00:03 Divadlo

Jihlavský ježek, MC a Smrťa. Tak říkají herci z Komorní scény Aréna své kolegyni Zuzaně Truplové. Dívka, která bývá obsazovaná do rolí žen s drsným a energickým nábojem, se nedávno představila také v letní oddechové faustiádě Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši. Ve své roli se může cítit téměř ve svém živlu, protože rapuje a hraje tím tak trochu sama sebe. K jejím největším rapovým hitům, které vytvořila pod pseudonymem MC Zuzka, patří třeba track Proti všem děvkám.

Zvětšit obrázek

Zuzana Truplová (vpravo) v inscenaci Podivuhodné příběhy Julie a Nataši.
Foto: Komorní scéna Aréna

Jak se Vám hraje postava dominantní teenagerky Julie, která musí svou kamarádku Natašu popostrkávat k tomu, aby obě uzavřely smlouvu s ďáblem, protože jedině on jejich titěrné osobnosti může vymanit ze zaplivaného moskevského sídliště?

Julie se mi hraje dobře. Samotná hra byla vybraná pro mne a Terezu Dočkalovou… Když jsem přišla do Komorní scény Aréna, mojí první inscenací bylo Bílé manželství. Je to takový osud – stejně jako jsme s Terkou začínali, tak také končíme. V té inscenaci nehraji tak úplně samu sebe, i když mi hodně lidí říká, že mi Julie byla napsána přímo na tělo. Ve skutečnosti se teď cítím spíše jako Nataša.

Možná ale část vašich příznivců bude litovat, že nebyla větší možnost ukázat MC Zuzku, vaše alter ego, které nešetří nejdrsnějšími slovy…

Ten text byl napsaný takto a v původní verzi Julie navíc nerapuje, ale zpívá. Myslím si, že kdybych si ty rapy skládala sama, příliš bych v nich projektovala samu sebe, a to by nebyla úplně šťastná cesta.

Dobře, jak chcete, ale než se ještě dostaneme k samotným textům rapových písní, jak byste vysvětlila své přezdívky?

Jihlavský ježek je jasný, protože jsem z Jihlavy, Smrťa, protože v Brenpartiji hraju Smrt, a MC, to je prostě podle MC Zuzky, ale je fakt, že tyhle přezdívky mám jenom v Ostravě.

Z vašich textů, které prezentujete jako MC Zuzka, vyplývá, že důkladně znáte Stodolní… Ve skladbě Mordor zpíváte o Ostravě jako o městě, kde se nikdy nespí. Nevyhýbáte se ani expresivním slovům jako „mastná a upocená štětka“,  „kupa hoven“…

Tohle je spíš minulost.  Posouvám se jiným směrem, ale Mordor je taková ostravská hymna. Lidé, kteří tady žijí, se v tom tracku vidí. Myslím, že mluvím docela dost sprostě, což je jeden z mých zlozvyků. Nicméně v rapu mám ráda sprostý slova a přijde mi, že to k tomu patří. Na sobě mít kupu hoven, to si asi každý zažil ne?

V tracku Proti všem děvkám přirovnáváte prodejné ženy k obětem konkursu, je to opět nějaká osobní zkušenost? Dělala jste nějaký drsný konkurs?

Ano, první byl na roli v Tetování v Aréně, tehdy mě nevzali. V tu chvíli jsem si myslela, že se mi dveře do Arény definitivně zavřely, ale naštěstí tomu tak nebylo. Další byl konkurs do divadla ve Zlíně, velmi nepříjemný, nikomu bych to nepřála. Ale ta skladba Proti všem děvkám je o holkách, které chodí do barů a loví tam chlapy. Je to jeden z mých nejslavnějších tracků, i jeden z těch nejstarších. V té době mi bylo šestnáct a zrovna v tom byl taky kluk, takže jsem to tam napálila. Já vlastně rap nedělám pro lidi, ale pro sebe. Je to moje zpověď. Miluju českej rap, vyrostla jsem na něm. Někomu se libí Michael Jackson, mně PSH.

Hrajete v inscenaci, kde hrdinky touží po splnění svých velkých snů. Vám se už nějaké splnily?

Určitě ano, už jen tím, že jsem hned po škole dostala angažmá v nejlepším divadle v republice. Teď chci natočit desku, ulovit pořádného chlapa a mít rodinu. Časem. Doufám, že to vyjde. Člověk si prostě má plnit svoje sny!

V Aréně působíte už čtyři roky, hrajete v současnosti hned v několika inscenacích. Která z vašich momentálních rolí je Vám nejbližší?

Hodně mám ráda Lízu z Ruské zavařeniny. Je to velmi vděčná role, jedna z nejvtipnějších postav celé hry. Ale také Regína z Přízraků je zvláštní, mám totiž ráda, když mohu hrát postavy, které v sobě nesou určité tajemství. Regína má velké kouzlo podobně jako ho měla Morse v Bleše, tu inscenaci jsem bezmezně milovala.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.