Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Shakespearovské slavnosti se blíží, letošní ročník obohatí ostravská hra Jak se vám líbí

Shakespearovské slavnosti se blíží, letošní ročník obohatí ostravská hra Jak se vám líbí

1.7.2014 00:01 Divadlo

„Celý svět je jeviště a všichni na něm herci.“ I tento slavný citát zazní letos na Slezskoostravském hradě. Bude součástí 7. ročníku Letních shakespearovských slavností Ostrava, které se konají od 21. července do 10. srpna a konkrétně jej publikum uslyší v inscenaci Jak se vám líbí, což je výjimečná festivalová produkce ostravských pořadatelů.

Zvětšit obrázek

Ze zkoušky připravované inscenace Jak se vám líbí.
Foto: Petr Kiška

Shakespearovské slavnosti v Ostravě nabídnou celkem osmnáct večerů s hvězdným obsazením. „Naše heslo je Hvězdy pod hvězdnou oblohou,“ říká jeden z trojlístku hlavních organizátorů, známý herec Vladimír Polák. Ten pořádá ostravskou část festivalu společně s Andrejem Harmečkem a Petrem Sýkorou pod hlavičkou společnosti Pas De Théatre.

Každé dva roky se přitom ostravská produkce snaží ukázat, že i moravskoslezská metropole může osobitým způsobem přispět ke konání jinak celostátní akce. „Ostravská sekce si nenechá ujít skvělou příležitost a opětovně za svou šestiletou historii ukáže, že i v létě se mohou diváci těšit na kvalitní divadlo v ostravském zastoupení,“ upozorňuje další z organizátorů Andrej Harmečko.

Kromě hvězd jako jsou Petr Čtvrtníček, David Prachař, Csongor Kassai a Lukáš Vaculík se tak na domácí půdě, ale také například v Praze, představí známí ostravští herci Andrea Mohylová, Lada Bělašková, Petra Lorencová, Michal Čapka, Ondřej Brett, Vladimír Polák a další. Spojí své síly společně s matadory, kteří v Ostravě sice již nehrají, ale ostravskou scénou jsou odkojeni, jako například Marek Holý nebo Stanislav Šárský.

Jejich společným dílem bude inscenace Jak se vám líbí v režii Michala Langa. „Byl jsem osloven a moc rád jsem tuto výzvu přijal. Není to poprvé, kdy se s hrou Jak se vám líbí setkávám, už před lety jsem ji inscenoval právě v rámci Shakespearovských slavností na Pražském hradě,“ říká Michal Lang, který ostravské herce dobře zná. „Spolupráce s nimi je moc fajn. Tím, že už jsem starší, do hry Jak se vám líbí více vidím. Myslím, že ji teď chápu více než před léty, snad se to projeví i na výsledném tvaru naší inscenace,“ říká Michal Lang.

O letní divadlo pod večerní oblohou je tradičně velký zájem a některé inscenace v Ostravě jsou již vyprodány, přesto i na ně se ještě mohou zájemci dostat. „Největší poptávku jsme zaznamenali u titulů Zkrocení zlé ženy, Mnoho povyku pro nic a Jak se vám líbí. Přestože jsou v tuto chvíli vyprodány, budeme na ně od středy uvolňovat další vstupenky,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci Andrej Harmečko.

Zájemci je mohou získat přes Ticketportal. Pokud i tak nepochodí, není ještě vše ztraceno, protože i tak se některá místa mohou uvolnit. „I na poslední chvíli se stává, že se naskytne příležitost, jak několik míst najít, stačí v den představení ráno zavolat a zeptat se na situaci,“ upozorňuje Andrej Harmečko.

Za posledních šest let se podle něj stalo jen párkrát, že už v letním divadle vyloženě nebylo k hnutí. „Stalo se to například na Veselé paničky windsorské nebo na derniéru ostravské inscenace Romea a Julie,“ rekapituluje Andrej Harmečko.

Kapacita na jedno představení je zhruba 850 míst. S tím ale souvisí jeden velký technický problém, a to je nedostatek míst k parkování v bezprostřední blízkosti hradu. „Loni z důvodu oprav byla kapacita pro parkování u hradu nulová, letos máme stovku míst navíc, proto prosíme návštěvníky slavností, aby přijížděli s předstihem a zaparkovali na Černé louce, oproti vstupence na představení bude tato služba i letos zdarma,“ upozorňuje Harmečko.

Přes letní oddychový ráz slavností se organizátoři snaží udržet divácký komfort a určitou důstojnost. „ Naší snahou je zachovat v návštěvnících pocit, že ještě stále přišli na divadlo, i když je letní, proto si třeba nemohou do hlediště vzít pivo nebo párky,“ dodává Vladimír Polák. Neopomene také připomenout, že Shakespearovské slavnosti si primárně udržují komediální repertoár. „Už v dobách kočovného divadla v 19. století bylo zvykem, že herci měli na repertoáru pět komedií na jednu tragédii,“ pohotově zdůvodňuje skutečnost, že se publikum setká hlavně s komickou tvorbou slavného klasika.

To ovšem nemění nic na faktu, že i komediální, čili lehčí žánr psal William Shakespeare mistrovsky a často dokonce s tragickými aspekty. Slavnosti, byť s lehčím žánrem, jsou po letní večery vzácnou příležitostí, jak se seznámit s klasikem a to v poněkud netradičním, téměř přírodním prostředí, kde vedle velkých hvězd a známých hereckých tváří nechybí ani všudypřítomní komáři.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.