Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatel festivalu Ostrava v plamenech: Cítíme, že podobná akce tady chybí

Pořadatel festivalu Ostrava v plamenech: Cítíme, že podobná akce tady chybí

24.7.2014 11:59 Hudba

První ročník nového festivalu Ostrava v plamenech se bude konat v první srpnovou sobotu v Dolní oblasti Vítkovice. Na akci, zaměřené na tvrdší rockové žánry a metal, zahraje legendární W. A. S. P. a finská Sonata Arctica. Deník Ostravan.cz přináší rozhovor s jedním z dvojice pořadatelů Patrikem Kohutem, který festival připravuje ve spolupráci s Petrem Šiškou.

Zvětšit obrázek

Pořadatel rockového festivalu Ostrava v plamenech Patrik Kohut.
Foto: Aleš Honus

Hlavními hvězdami festivalu Ostrava v plamenech budou kapely W. A. S. P. a Sonata Arctica. Je to náhoda, nebo bylo dramaturgickým záměrem postavit vedle sebe reprezentanty klasického metalu i moderního pojetí tohoto žánru? A jaká je vlastně idea nového festivalu?

Naším cílem je zavést a etablovat v Ostravě jednodenní festival, který nabídne to nejlepší z oblasti hard and heavy. Taková akce v Ostravě podle našeho názoru chybí. Víme, kolik Ostraváků jezdí na podobně zaměřené akce sto a více kilometrů. A pokud jde o vybrané kapely, skutečně chceme udělat akci, která bude zajímavá pro všechny věkové skupiny. Já jsem vyrůstal v osmdesátých letech, kdy W. A. S. P. vydali svoji první desku, a když jsme poprvé slyšeli písně jako I Wanna Be Somebody, Sleeping In The Fire a Love Machine, všichni jsme z toho byli na větvi. Už tehdy jsem si říkal, jaké by bylo vidět tuhle kapelu naživo, takže si teď vlastně plním svůj teenagerovský sen. A Sonata Arctica představuje, jak jste řekl, modernější pojetí metalu a má v České republice spoustu fanoušků mladších ročníků, kterým třeba W. A. S. P. už tolik neříkají.

Kapela W. A. S. P. v Ostravě bude hrát poprvé a navíc přiveze hodně zajímavý playlist, postavený na písních z jejího eponymního alba. Když jste podepisovali smlouvu, věděli jste, s jakým programem přijedou?

To jsme na začátku nevěděli a teprve měsíc víme, že kapela pojede turné u příležitosti 30. výročí vydání svého prvního alba. Když jsme se to dozvěděli, bylo to pro nás velmi příjemné překvapení, protože první album W. A .S. P. je nejznámější a naší generaci utkvělo ve vzpomínkách asi nejvíce.

S jakým programem přijedou finští metalisté?

Sonata Arctica nedávno vydala nové album, na které se dlouho čekalo, jmenuje se Pariah´s Child a v současnosti jede turné na podporu tohoto alba. Mimochodem Sonata Arctica v létě na festivalech vůbec kromě Finska nevystupuje, takže Česká republika bude její jedinou festivalovou zastávkou. Kromě nových písní ale samozřejmě kapela bude hrát největší hity ze svých předchozích alb, které lidé velmi dobře znají.

A co české kapely? Podle čeho jste je vybírali?

My chceme akci pojmout jako koncert velikánů rocku a když se zamyslíte, kdo patří mezi velikány tohoto žánru u nás, tak logicky narazíte na Citron, logicky narazíte na Kreyson, logicky narazíte na Dogu, která je tady už pětadvacet let, a pokud chcete trošku novější krve, tak pro mne osobně jednou z nejzajímavějších kapel jsou Dymytry, kterým to šlape, mají skvěle zvládnutou image a lidi na jejich koncerty chodí. A Legendy se vrací, to je kapela Petra Šišky, kterou použijeme na rozjezd, aby se lidi už od začátku dobře bavili.

Jak to vypadá s předprodejem vstupenek a kolik očekáváte lidí?

Vzhledem k tomu, že akce bude letos poprvé a nemá zatím tradici, se vstupenky prodávají velmi dobře. Očekáváme návštěvu 3,5 až 4,5 návštěvníků.

Jak to bude v areálu vypadat, kde bude umístěno pódium?

Pódium bude v místě, které přiléhá k velínu vysoké pece. To místo je v případě potřeby částečně zastřešitelné, takže pokud bude pršet, návštěvníci nezmoknou.

Každý festival má i doprovodný program, při kterém se mohou lidé odreagovat od hudby. Co chystáte na Ostravě v plamenech?

Mimo hudební produkce tam bude instalován velký ring, kde budou probíhat exhibiční zápasy v thajském boxu a v podobných bojových uměních. V případě zájmu si budou moci zápasy pod dohledem erudovaných trenérů vyzkoušet. A chystáme také autogramiády, které se budou konat vždy deset minut poté, co kapely dohrají. Výjimkou budou zahraniční kapely, u kterých budou autogramiády probíhat před koncerty, ale to ještě upřesníme na našem facebookovém profilu.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.