Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Festival ShakespeareOFF začne u Nové Karoliny pochodem funebráků ke Cooltouru

Festival ShakespeareOFF začne u Nové Karoliny pochodem funebráků ke Cooltouru

6.8.2014 00:00 Divadlo

V ostravském Multižánrovém centru Cooltour začíná v pátek festival nezávislé kultury ShakespeareOFF, který navazuje na pomalu končící Letní shakespearovské slavnosti.  Na alternativní divadelní soubory, ale i kapely, se mohou Ostravané přijít podívat od pátku 8. až do 15. srpna na novou venkovní zahrádku před Cooltourem. Všechna divadelní představení, koncerty i taneční vystoupení budou zdarma.

Zvětšit obrázek

Představení Funebráci souboru Wariot Ideal na archivním snímku.
Foto: Archiv

Hned první festivalový den začne překvapivou pouliční eskapádou. S dekadentní grácií se vydá na cestu od Nové Karoliny ke Cooltouru pohřební průvod, tedy vlastně divadelní představení Funebráci. Pro ty, kteří si nechtějí nechat ujít tento groteskní kousek s rakví a pohřební kapelou v podání souboru Wariot Ideal, bude sraz v pátek 8. srpna v 17.30 hod na Plaza Nová Karolina (před vchodem do obchodního centra).

Jedinečné představení nejen o složitosti lidských vztahů s názvem 3CM pak předvedou zkušení „novocirkusoví“ artisté Šárka Bočková a Vojta Fülep. Oba účinkují v Cirku La Putyka a nyní budou moci Ostravané vidět výsledek jejich rezidenčního pobytu v Cooltouru, kde oba protagonisté nacvičovali více než tři týdny své sólové představení.

IMG_2918

Vojta Fülep a Šárka Bočková. (Foto: Archiv)

 

K unikátnosti představení 3CM přispívá fakt, že v něm Šárka s Vojtou po stránce herecké i akrobatické využívají specifické prostředí Cooltouru, ve stejném provedení tedy tento divadelní kus nebude k vidění. „Představení je šité na míru prostoru a vybavení centra Cooltour. Používáme v něm disciplíny nového cirkusu, ale také zcela originální prvky. Nový cirkus je žánr, ve kterém nic není nemožné. V rámci naši ostravské rezidence jsme si pro sebe vytvořili název Cool cirkus,“ říká Vojta Fülep.

Současně dodává, že Ostrava pro něj i pro Šárku znamená příjemné umělecké návraty. „Protože jsme oba dva vystudovali Janáčkovu konzervatoř a pocházíme z Ostravy a z Opavy, rádi se sem vracíme a doufáme, že naším projektem přispějeme ke kulturní kultivaci krajské metropole,“ tvrdí Vojta Fülep.

Umělecky pestrý páteční večer, který zahájí festival ShakespeareOFF, zakončí slovenská hudební skupina Carpet Cabinet, která nabídne pro širým nebem směsici funky, hip hopu a r´n´b.

Sobota bude mít spíše nádech klasiky. V oceňované inscenaci slovenského Divadla Kontra si mohou lidé vyzkoušet, jaké je to, být v kůži Hamleta. „Tento princ dánský bude střídat dvě tváře podle toho, co právě prožívá. Půjde především o psychologii člověka, který je zklamán zradou ve vlastní rodině a odhodlán k pomstě. Celou škálu rolí v inscenaci obsáhnou dva herci,“ láká na představení zástupce pořadatelů Martin Lindovský.

Zkrátka řečeno, začátek již tradičního festivalu ShakespeareOFF nebude žádným pomalým rozjezdem. Co čeká diváky v dalších dnech je uvedeno v programu na webových stránkách www.shakespearova.cz  nebo na Facebooku Multižánrového centra Cooltour.

 

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.