Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravský unikát: Všechna divadla vyšla do ulic, aby pozvala lidi do hledišť

Ostravský unikát: Všechna divadla vyšla do ulic, aby pozvala lidi do hledišť

1.9.2014 00:18 Divadlo

Prázdniny skončily s posledním srpnovým dnem nejenom pro školáky, ale také pro divadelníky, kteří o tom v neděli odpoledne dali hlasitě vědět na akci Jdeme za vámi. Už pošesté vyšli herci, zpěváci a tanečníci do ulic, aby předvedli ukázky toho nejlepšího, co kamenná divadla nabízejí. Na akci, která je na české poměry ojedinělá, se přišly podívat stovky lidí. Počasí bylo k organizátorům milostivé, a tak byly k vidění ukázky z baletu, muzikálu, činoherních představení i koncerty hereckých kapel. Večer vyvrcholil muzikálovým koncertem promítaným v přímém přenosu na zeď Divadla Jiřího Myrona.

Zvětšit obrázek

Ukázka ze Zlatého kolovratu, části připravované hudební inscenace NDM Kytice.
Foto: Aleš Honus

„Akce se za těch pár let stala příjemnou tradicí. Loni jsme ji poprvé přesunuli z Masarykova náměstí na Náměstí Msgre Srámka a byl to správný krok. Už loni si herci ten krásný prostor mezi katedrálou a divadlem pochvalovali,“ řekl ředitel NDM Jiří Nekvasil.

IMG_9751

Lidé se mohli podívat na ukázku z práce baletního studia NDM. (Foto: Aleš Honus)

Program byl i letos sestaven tak, aby se mohla představit jak všechna divadla, tak například i dětské operní a baletní studio NDM: „Je to akce, která má lidem říci: Jsme tady pro vás a otevíráme za pár dnů. A hlavně má ukázat, že nabídka ostravských divadel je tak široká, že si vybere opravdu každý,“ dodal Nekvasil.

IMG_9816

Ukázka z inscenace Divadla loutek Šíleně smutná princezna. (Foto: Aleš Honus)

Také manažer Divadla Petra Bezruče Tomáš Suchánek byl s průběhem spokojen. „Na společné zahájení sezóny se každý rok těšíme už jen proto, že se zase potkáme s kolegy, které jsme dva měsíce neviděli. A hlavně tady můžeme potkat jak naše pravidelné diváky, tak i nové lidi, kteří toho o divadlech zase tak moc nevědí a my máme šanci je tady oslovit,“ říká Suchánek.

IMG_9963

Divadlo Petra Bezruče předvedlo koláž z několika inscenací. (Foto: Aleš Honus)

Spokojeni byli díky vysoké návštěvnosti i zúčastnění herci, i když některým z nich se trošku nelíbí forma akce. „Určitě je to dobrá a prospěšná věc, ale na druhé straně mě mrzí, že je vůbec takových akcí třeba. Přijde mi to, že se tak trošku prodáváme. Aby nedošlo k nedorozumění – mně se ty akce líbí, jen se mi nelíbí ten účel, že se vlastně chodíme nabízet, propagovat a prodávat, abychom získali toho našeho abonenta. Jinak ale ta atmosféra je výborná., lidé jsou fantastičtí, reagují, plácají a mají radost z toho, že jsme mezi ně přišli, a to je fajn,“ řekl ostravský herec Norbert Lichý.

IMG_9832

Diváci zcela zaplnili hlediště na parkovišti před Divadlem J. Myrona. (Foto: A. Honus)

Akce, během které všechna divadla ve městě společně zvou diváky k návštěvě, je v České republice ojedinělá. Ředitel NDM Jiří Nekvasil velmi oceňuje, že ostravská divadla mezi sebou vzájemně nesoupeří jako v jiných městech, ale naopak spolupracují, protože každé je jiné a má z velké části jiné publikum.

IMG_9847

Ukázka skotských tanců z představení NDM La Sylphide. (Foto: Aleš Honus)

 

„Specifikem Ostravy je nejenom dnešní společná akce, ale také divadelní festival Ost-ra-var a také akce Ostrava v Praze, která se uskuteční i letos na podzim a během které v hlavním městě představíme celou ostravskou divadelní scénu,“ řekl Nekvasil.

IMG_0043

Ukázka z poslední inscenace Komorní scéna Aréna. (Foto: Aleš Honus)

Právě zahájená divadelní sezóna je zajímavá i tím, že si během ní Divadlo Jiřího Myrona, které je nejstarší kulturní stavbou ve městě, připomíná 120 let od svého otevření. Během nedělního odpoledne byla pokřtěna nová kniha Bohuslava Žárského, která pojednává právě o herci a režisérovi Jiřím Myronovi, jehož jméno budova nese.

IMG_9919

Křest knihy o J. Myronovi (náměstkyně primátora S. Piperková, autor B. Žárský a ředitel NDM J. Nekvasil)

Výročí připomene na začátku sezóny také připravovaná výstava 120 let Národního domu (původní pojmenování budovy), která se bude konat ve foyeru Divadla Jiřího Myrona.

Držitelé karty Ostravan mají nárok na velkou slevu při koupi vstupenek do všech ostravských divadel. Více informací ZDE.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.