Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Producent kontroverzního seriálu Pečený sněhulák: Nechceme šokovat, ale bavit

Producent kontroverzního seriálu Pečený sněhulák: Nechceme šokovat, ale bavit

5.9.2014 00:01 Atd.

Nový seriál absurdních skečů Pečený sněhulák, který se natáčel v Ostravě s ostravskými herci, začala vysílat Česká televize v exponovaném čase na ČT1. Hned první díl vzbudil v internetových diskusích bouřlivé reakce od těch pochvalných až po absolutní odsouzení. O seriálu, který se vysílá v každé pondělí od 21 hodin, a také o odmítavých reakcích veřejnosti si deník Ostravan.cz povídal s jeho producentem Vladimírem Skórkou, který se spolu s Martinem Šimíčkem podílel i na scénáři.

Zvětšit obrázek

V seriálu si zahráli i režisér Jakub Kohák (vlevo) a producent a spoluscénárista Vladimír Skórka.
Foto: Česká televize

První díl seriálu Pečený sněhulák vzbudil velmi rozporuplné reakce. Některé kritiky od renomovaných novinářů jsou naprosto zdrcující. Mrzí vás to?

Proletěl jsem několik těch recenzí, asi dvě jsem přečetl celé. Co na to říkám? Za prvé musím zmínit, že od dob České sody se v Česku nikdy nenatočilo nic takového, co by se dalo označit jako pásmo nekorektního humoru. Česká soda byla skvělá, já jsem na ni vyrostl, ale my jdeme úplně jinou cestou, protože neděláme satiru na konkrétní události nebo konkrétní lidi. Kdybychom chtěli dělat něco, jako dělala Česká soda, tak si budeme dělat srandu třeba z našeho prezidenta, který má virózu a pořád kvůli ní padá na zem. Něco takového jsme ale dělat nechtěli.

Bylo vaší snahou šokovat? Třeba tím, že ponoříte jednoho z nejlepších ostravských herců do žumpy plné výkalů?

My nechceme nikoho šokovat, jen prostě děláme humor, který nás baví. I když zrovna ta scénka s Vladimírem Polákem v hovnech asi šokující je, lidé o ní hodně diskutují na internetu. Některé pobavila, jiní tento typ humoru odsuzují… Tím, že ten pořad vzbudil tak rozporuplné emoce, asi nějakým způsobem šokující je, i když asi jinak než čekala většina kritiků, kteří o něm napsali.

 

 

Odmítavé reakce nepřicházejí jen ze strany renomovaných kritiků, ale i běžných diváků…

Ano, to je fenomén dneška, se kterým například tvůrci již zmíněné České sody v devadesátých letech nemuseli zápolit. Dnes na spoustu lidí působí jako červený hadr to, že se za jejich koncesionářské poplatky natáčí něco, co se jim nelíbí. Já jsem si přitom spočítal, že na Pečeného sněhuláka dal každý člověk asi pět korun. Takže jestli jsme někomu špatně proinvestovali pět korun, tak se strašně omlouvám, ale mě těší, že asi padesát procent diváků nás v internetových diskusích hájí a diví se, že ten pořad někdo kritizuje.

Proč si myslíš, že ty reakce jsou tak odmítavé?

Všichni lidé na světě si myslí, že rozumí humoru. Jen málokdo může být jaderný fyzik, ale každý člověk se rád směje, takže si zákonitě myslí, že humoru rozumí. Problém je ale v tom, že každému připadá vtipné něco jiného. Někteří lidé nám rozumí, jiní ne, ale třeba se najdou další, kteří se naučí tomu smát.

Smát se třeba tomu, jak Rusové bombardují Hradčany?

Zrovna u tohoto skeče musím říct, že ten nápad vznikl dávno předtím, než začala krize na Ukrajině. Ten nápad prostě zvěčňoval myšlenku velkorozpínavosti Ruska, která je odvěká, a dotáhl ji do konkrétní podoby. V některých médiích už napsali, že touto scénkou, která byla už dříve k vidění na Youtube, reagujeme na události na Ukrajině a že si z nich děláme srandu. Ale tak to prostě není a jsme zase u toho, co už jsem říkal – není naším cílem reagovat na věci, které se kolem nás dějí, a shazovat je. To by bylo snazší, než dělat humor, který je nadčasový a přetrvá delší dobu. Nevím, jestli takový je zrovna tenhle náš humor, ale rozhodně jsme se o to snažili.

Jak vůbec vznikl nápad vytvořit seriál Pečený sněhulák? Mám takový pocit, že je založen na podobné poetice jako například protestní spot, který jsi spolu s přáteli už před několika lety vytvořil u příležitosti otevření nákupního centra Forum Nová Karolina. Ten spot měl tehdy takový ohlas, že dnes spousta Ostraváků tomuto nákupnímu centru skutečně říká Nová Fukušima… Lze už tam vystupovat prapočátky Pečeného sněhuláka?

Určitě ano. Kromě Nové Fukušimy jsme tehdy vytvořili i další tři fiktivní reportáže – propad hory Říp, zateplení chrámu sv. Víta a zdravotnický podstandard. Tři z těchto fiktivních reportáží jsou použity i v dalších dílech Pečeného sněhuláka. Ale bude toho mnohem více – v jednom dílu se objeví například reportáž o českých vývojářích, kteří vyvinuli sociální síť Deadbook. To je podobná sociální síť jako Facebook, ale lze na ní komunikovat i s lidmi, kteří už jsou po smrti.

Tak to se máme na co těšit… Bylo těžké prosadit tento seriál do vysílání České televize? Nebrojili proti tomu někteří lidé s tím, že takový druh humoru do veřejnoprávního vysílání nepatří.

Ani ne, v tom problém nebyl. I když samozřejmě ten schvalovací proces byl velmi zdlouhavý. Ale rozhodně v České televizi proti tomu nikdo nebrojil.

 

 

Ani teď po odvysílání prvního dílu nepřišly žádné negativní reakce?

Ne, na to je asi ještě brzy a možná to přijde.

Počítá se s tím, že by vznikla ještě další série?

To je zatím předčasná otázka. Záleží na tom, jaká bude poptávka a sledovanost a jestli bude důvod v tom pokračovat. Je to model, na kterém jsou postaveny i všechny zahraniční seriály. Rozhodne divák.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.