Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Začíná přehlídka Ostrava-Picture a její ředitel tvrdí: Studenti umí točit kvalitní filmy

Začíná přehlídka Ostrava-Picture a její ředitel tvrdí: Studenti umí točit kvalitní filmy

8.9.2014 05:40 Atd.

Studenti umí točit kvalitní filmy. To se snaží dokázat mezinárodní filmový festival Ostrava-Picture, který se od pondělka koná už poosmé v Ostravě. Kromě studentských filmů nabízí také setkání se zajímavými osobnostmi. Ředitel festivalu Jiří Hruška v rozhovoru pro Ostravan.cz hovoří o letošním programu. Na všechny projekce je vstup zdarma, součástí programu jsou i workshopy.

Zvětšit obrázek

Ředitel přehlídky studentských filmů Ostrava-Picture Jiří Hruška.
Foto: Archiv

Jak si na tom stojí letošní ročník Ostrava-Picture a co vše chcete jeho účastníkům nabídnout?

Festival se koná už poosmé a soutěžních filmů přibývá stále více, takže jich máme přes osmdesát. Díky tomu, že Ostrava-Picture získal podporu Operačního programu Přeshraniční spolupráce, máme také řadu účastníků z Polska, ale nechybí ani snímky ze Slovenska. Kromě projekcí přihlášených filmů se zájemci mohou těšit na specializované workshopy se zajímavými osobnostmi.

Začínali jste s ambicemi filmového festivalu, který dokáže dostat snímky svých účastníků na velké plátno. Poslední tři roky se ale Ostrava-Picture zaměřuje spíše na workshopy pro mladé amatérské filmaře než na velkolepé filmové projekce. Proč?

Na studentské filmy chodí jen málo lidí a dokonce často ani studenti sami nemají potřebu jít do kina a podívat se na práci kolegy. Většinou ji už dobře znají z Vimeo nebo Youtube a podobně. Kino dnešní omladina tolik nepotřebuje a zážitek sdílet vlastní dílo se skupinou cizích lidí kolem už tolik netáhne.

Můžeš přiblížit konkrétní data festivalu a na jaké konkrétní hosty se tedy publikum může těšit?

Festival se koná od pondělí do pátku v ostravském klubu Atlantik. Kromě projekcí studentských snímků nabídne  čtyři setkání s profesionály v oboru. Jako první bude workshop, který povede Aleš Gongol z České televize a ukáže studentům, jak a na čem je postaveno současné zpravodajství v pojetí veřejné služby. Aleš se pokusí na praktických zadáních předvést, jaké činnosti vykonává zpravodajec a nechá účastníky semináře na chvíli pracovat jako editor zpráv, korektor, redaktor a podobně. Česká televize (alespoň v Ostravě) otevírá celkem často svou pracovní náruč mladým lidem a chce je i takto oslovit a přitáhnout je ke zpravodajské a publicistické práci.

Zpravodajství hýbe světem a ovlivňuje veřejné mínění, ale proto, aby tomu tak bylo, musí tvůrci reportáží i filmů dobře ovládat filmovou řeč. Ostrava-Picture nezapomíná ani na tento faktor.

Rozhodně jej neopomíjíme a už ve středu bude kameraman Petr Kožušník učit skupinku festivalových účastníků základům filmové řeči. Zájemci si vyzkoušejí, jak se natáčí na různé druhy digitálních kamer a fotoaparátů, jaký je rozdíl točit na foťák, jaké zásady má základní svícení a kompozice záběru a podobně. Petr Kožušník už vedl podobný workshop v rámci našeho Movie campu a sklidil obrovský úspěch mezi mladými filmaři. Dobře poradil, vysvětlil záludnosti techniky a ukázal i něco ze svých lety vycizelovaných kameramanských fíglů. S jazykem vizuálních médií souvisí také náš páteční workshop s fotografkou Zuzkou Hofmanovou o základech fotografování. Na přinesených zrcadlovkách si studenti vyzkoušejí základní principy ostření, práci mimo automatické režimy, vyzkoušejí si různé objektivy a pokusí se pracovat také s kompozicí snímků a jejich různou tematikou.

Současné filmové dění se neobejde ani bez dobré znalosti uplynulých dějin. Jak jste na tom s filmovou historií?

Ta přijde na řadu ve čtvrtek, kdy bude na filmovou tvorbu v prostředí undergroundu vzpomínat František „Čuňas“ Stárek.  Nejen že se podělí o zážitky z filmování v době normalizace, ale také ukáže, že tehdejší disent nezapomínal ani na obrazový záznam svých aktivit.

Festivaloví hosté jsou představeni, je ještě něco, co považuješ za nutné zdůraznit? Co by nemělo být opomenuto?

Těšíme se na všechny přátele dobrého filmu, rádi bychom je přesvědčili, že studentský film neznamená amatérský film. Můžou si to ověřit hned v pondělí, kdy bude Ostrava-Picture slavnostně zahájen projekcí soutěžních snímků. Další promítání se bude konat ve čtvrtek od 18 hodin. V pátek pak v tutéž hodinu bude možnost seznámit se s kritickými postřehy festivalové poroty.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.