Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Poslechněte si: Kapela Bluesquare vydává debutové album Sychravé ráno

Poslechněte si: Kapela Bluesquare vydává debutové album Sychravé ráno

11.11.2014 00:00 Hudba

Své debutové album vydává ve středu 12. listopadu kapela Bluesquare. Křest cédéčka se uskuteční ve stejný den v ostravském klubu Hudební bazar a čtenáři deníku Ostravan.cz si již nyní mohou poslechnout pět skladeb z třináctipísňové kolekce, která dostala název Sychravé ráno.

Zvětšit obrázek

Frontman kapely Bluesquare Štěpán Gruchala na koncertu v klubu Parník.
Foto: Milan Vícha

Kapela Bluesquare se zformovala na podzim roku 2007 a nejvíce na sebe upozornila o tři roky později, kdy získala ocenění v anketě Zajíc 2010 jako nejlepší kapela Moravskoslezského kraje v kategorii jazz/blues.

„Blues vnímám jako způsob cítění hudby, nikoliv jako dogma. V našich písních volně překračujeme hranice více žánrů. Samozřejmě jako kytarista mám bluesové kořeny, ale nemyslím si, že by tato škatulka byla nějak omezující,“ říká Štěpán Gruchala, autor převážné většiny písní.

Album představuje průřez celou tvorbou kapely za sedm let její existence. Výběr skladeb probíhal neobvyklým způsobem – kapela na internetu vyzvala své fanoušky, aby ze sedmnácti autorských písní vybrali třináct, které budou zařazeny na album.

„Názory fanoušků jsme při výběru určitě zohlednili, zvlášť u některých písní, kde jsme se zařazením trošku váhali,“ dodává Štěpán Gruchala.

Album Sychravé ráno, pojmenované podle jedné z písní, vychází u ostravského vydavatelství TTRec a natáčelo se ve Studiu Mroš. Kapela, jejíž členové pocházejí z Novojičínska, na albu hraje ve složení Štěpán Gruchala (kytara, zpěv), René Gockert (baskytara), Jiří Zelinka (bicí) a Peťusek Hrubiš (saxofon). Na albu se pak jako host mihne také hráč na foukací harmoniku Ivan Oskar Kraina, známý například ze spolupráce s kapelami Moribundus a Zpocený voko.

Kromě slavnostního křtu alba, který je připraven na středu 12. listopadu v ostravském Hudebním bazaru, se kapela přestaví 22. listopadu v baru U Arnošta ve Frýdku-Místku a 20. prosince také v Praze v klubu Freemasonic.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.