Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Tanec je mrtvý, ať žije tanec! Ostrava hostí nový festival Move

Tanec je mrtvý, ať žije tanec! Ostrava hostí nový festival Move

11.11.2014 00:05 Divadlo

Více než hodinu stojí sedm tanečníků přikovaných k zemi, přesto tančí a nabízejí fascinující zážitek na téma omezeného prostoru. Sál je zaplněn a publikum se baví, sleduje „spoutané“ tanečníky a doprovodnou kapelu Clarinet Factory. Jedná se o úvodní představení Korekce nového festivalu Move Ostrava, který začal v pondělí večer v kulturním centru Cooltour a potrvá až do soboty.

Zvětšit obrázek

Z pondělního představení Korekce v podání skupiny VerTeDance
Foto: Petr Kiška

Kromě pohybových vystoupení nabídne festival například taneční workshopy, přednášky nebo jen volné setkávání mezi příznivci moderního tanečního umění. Podle ředitelky přehlídky Jany Ryšlavé je tato akce volným pokračováním dřívějšího festivalu Tanec Ostrava, ale s jinou dramaturgií.

„Chceme se otevřít širší veřejnosti a nabídnout publiku i jiné pohybové formy, nejen pohybové divadlo, ale třeba také nový cirkus nebo nová média,“ říká profesionální tanečnice a choreografka. Během konání festivalu bude na programu osm představení, která podle organizátorů reprezentují to nejlepší, co současná česká taneční scéna nabízí.

Festival zahájilo představení Korekce, které se pyšní řadou vyznamenání, mimo jiné získalo cenu Divadelních novin Taneční inscenace roku. Zhlédnutí inscenace v podání taneční skupiny VerTeDance rozhodně patří k inspirativním, protože na začátku se vše jeví jako poměrně banální záležitost a teprve postupem času dosahuje zvolená choreografie osobitého mistrovství. Nechybí v ní téměř veškeré využití situace, do které jsou performeři zasazeni, doslova, protože boty mají trvale přilepeny k podlaze.

korekce2

V Cooltouru bylo k vidění představení Korekce. (Foto: Petr Kiška)

Vrtí se jako rozpohybované kuželky, klátí se ve větru jako koruny stromů a nakonec se začnou fyzicky napadat a soupeřit spolu, aby v závěru na krátkou, ale intenzivní dobu zatančili ve víru stroboskopů, ani na chvíli se ale jejich paty nepohnou. Zdá se, že moderní tanec nezná hranic.

Další mistrovské inscenace na sebe nenechají dlouho čekat, například ve čtvrtek se v programu objeví Jezdci od taneční skupinky Lenka Vágnerová & Company. Mezi vystupujícím nebudou chybět ani televizní a divadelní hvězda Tereza Voříšková, tentokráte se ale ukáže v jiném světle.

Podle pořadatelů Move Ostrava by se vrcholem prvního ročníku mělo stát páteční představení Loser(s), na kterém se překvapivě podílí i vítězná dvojice soutěže Československo má talent, tanečně-akrobatická skupina Daeman.

Kde jsou ty časy, kdy v Ostravě právě toto duo společně s Jiřím Kornem zahajovalo provoz obchodní centra KIKA. Loser(s) jsou v tomto případě jakoby z jiné dimenze. „Tohle představení mělo premiéru letos na Letní Letné a od té doby stačilo nadchnout tisíce lidí po celé republice a organizátoři festivalu věří, že tomu nebude jinak ani v Ostravě,“ říká za Cooltour Martin Lindovský a Jana Ryšavá se připojuje: „Nechceme diváky nudit, i tancem se dá bavit od začátku do konce, takový je trend a my ho s novým festivalem respektujeme. Kdo se přece jen nechce pouze dívat, může navštívit některý z workshopů a zkusit si tanec aktivně“.

Festival MOVE organizuje Kulturní centrum Cooltour ve spolupráci s širším týmem tvořeným ze zástupců odborné a laické veřejnosti. „Tanec se posouvá dopředu a věnuje se mu stále více lidí, není to už jen výsostné právo několika vyvolených, což nás vedlo k myšlence pojmout festival trošku jinak. Přizvali jsme kapacity tanečního a veřejného života, abychom vytvořili festival, kde si každý najde to své,“ dodává Jana Ryšlavá.

Podrobný program festivalu a informace o vstupenkách jsou k dispozici na webu www.moveostrava.cz.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.