Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Čtvrtstoletí od pádu komunismu v Ostravě oslaví kulturní instituce společně

Čtvrtstoletí od pádu komunismu v Ostravě oslaví kulturní instituce společně

11.11.2014 00:00 Atd.

V situaci, kdy se u příležitosti 25 let od nástupu demokracie nekonají žádné větší oslavy pod patronací města, natožpak kraje, rozhodla se převzít iniciativu ostravská kulturní scéna. Všechny akce, které připomenou památku listopadových událostí roku 1989, poskytnou reflexi 25 let svobody. A to formou uměleckých zážitků i kritických veřejných debat.

Zvětšit obrázek

Z listopadových událostí roku 1989 v centru Ostravy.
Foto: modernidejiny.cz

Kulturní program k blížícímu se výročí, který zahrnuje setkání s pamětníky, divadelní představení, veřejné besedy, autorská čtení i filmové projekce, připravili Národní divadlo moravskoslezské, Antikvariát a klub Fiducia, Divadlo Petra Bezruče, Komorní scéna Aréna, Česká televize Ostrava, Občanské sdružení PANT, Educa24 agency, Knihcentrum Ostrava, Bílé divadlo Ostrava, Centrum kultury a vzdělávání Ostrava, okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu a Divadlo loutek Ostrava.

Antikvariát a klub Fiducia připravil ve spolupráci s občanským sdružením PANT a okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu hned několik akcí. Ve spolupráci s Českou televizí Ostrava chystá na středu 12. listopadu předpremiérovou projekci dokumentu Fenomén underground – Ostříhat a do dolů, který se věnuje undergroundu na severní Moravě. Film zahájí jeho režisér Jiří Fiedor a slavná undergroundová kapela Stará dobrá ruční práce. V úterý 18. listopadu bude položena pamětní destička známým ostravským chartistům manželům Jaromíru a Dolores Šavrdovým před dům, ve kterém bydleli a kde podepsala Chartu 77 většina ostravských chartistů. Pamětní destičku vytvořila sochařka Šárka Mikesková. Úvodní slovo pronese literární historička Iva Málková. Ve středu 19. listopadu se ve Fiducii uskuteční panelová diskuse, na kterou přijedou historik Jan Urban či chartista Tomáš Hradílek. Po celý týden od 18. do 21. listopadu se budou ve Fiducii ve spolupráci se sdružením PANT konat přednášky a projekce pro žáky středních škol za účasti mnoha zajímavých hostů.

Národní divadlo moravskoslezské se rozhodlo poskytnout prostor Divadla Jiřího Myrona k veřejné debatě o aspektech naší cesty k demokratické společnosti. Hosty debaty, která se uskuteční 17. listopadu od 18.30 hodin, budou významní čeští intelektuálové (E. Tabery, D. Balabán, J. Klimeš, M. Hvorecký, P. Kohout, M. Reichrt), kteří se budou společně s publikem zamýšlet nad tím, co jsme tenkrát chtěli a čeho se nám podařilo dosáhnout.

Divadlo Petra Bezruče, Komorní scéna Aréna a Divadlo loutek  uvádějí 17. listopadu představení, která k debatě o principech totality a demokracie přímo vybízejí – inscenaci Orwellova románu 1984, hru Tomáše Vůjtka S nadějí, i bez ní a inscenaci Šaryk vzpomíná. Dramaturgie večera počítá také s diskusemi herců a publika.

Bílé divadlo vyrazí do centra města s pouliční performancí Sametoví slepci. Představení bude k vidění už ve čtvrtek 13. listopadu od 18 hodin před obchodním centrem Forum Nová Karolina a od 20 hodin také na Stodolní ulici.

Klub Atlantik uvede 17. listopadu od 16 hodin projekci unikátních dokumentárních filmů a vzpomínky pamětníků listopadových událostí. Od 18 hodin se zde bude promítat dokument Občan Havel.

Educa24 agency v prostorách Divadla loutek uvede 17. listopadu od 15 hodin světově nejznámější hru Václava Havla Zahradní slavnost v nastudování učitelů a absolventů Wichterleho gymnázia a Láhor Sound Systém zde od 20 hodin vystoupí s provokativní kolektivní jevištní úderkou Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? Aneb: i o tři dny později je stále, ale „přece!“

Knihcentrum Ostrava uvede 24. listopadu od 16 hodin Edu Kriseovou, autorku jediného autorizovaného životopisu Václava Havla, která na něj bude vzpomínat při veřejném čtení a autogramiádě.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.