Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nové turné Kryštofa začne v Ostravě, předprodej se spustí na Valentýna

Nové turné Kryštofa začne v Ostravě, předprodej se spustí na Valentýna

12.2.2015 00:00 Hudba

Kapela Kryštof právě v New Yorku finišuje se svým sedmým studiovým albem, které vyjde v červnu. Předznamená ho pilotní singl Srdcebeat, který dal název i velkolepému halovému turné, na něž se Kryštof vydá na podzim. Turné začne 20. října v ostravské ČEZ Aréně kapela avizuje, že půjde ještě o větší show než v případě posledního turné k albu Inzerát.

Zvětšit obrázek

Koncert skupiny Kryštof v Garage Clubu.
Foto: Lukáš Horký

Píseň z chystaného alba kapela odtajní 14. února na svatého Valentýna, kdy zároveň začne i předprodej na Kryštof Srdcebeat Tour 2015. „Tentokrát zavítáme do pěti měst. Chystáme pro fanoušky velkou show a spoustu překvapení, které budeme odtajňovat postupně. Ale rádi bychom překonali sami sebe a laťku, kterou jsme si nasadili při turné k albu Inzerát. Podle plánů a vizí od toho nejsme daleko,“ říká Richard Krajčo.

Turné začne 20. října v ostravské ČEZ Areně, o tři dny později Kryštof zavítá do brněnské haly Rondo. V Praze se kapela představí 27. října v O2 Areně, poslední říjnový den se dočká liberecká Home Credit Arena. Srdcebeat Tour vyvrcholí 3. listopadu v pardubické Tipsport Areně.

Předchozí turné k albu Inzerát, stejně jako série Kryštof Kempů, byly dlouhé měsíce dopředu vyprodané, a tak je kapela v očekávání, jaký start předprodejů přijde. „I tak jsem vždycky nervózní. Člověku se honí hlavou: Mají nás fanoušci pořád rádi? Přijdou? Ale věřím, že jsou natěšení a lístky zmizí stejně rychle jako předtím,“ říká Richard Krajčo.

Lídr skupiny Kryštof právě v New Yorku míchá desku s producentem Yaronem Fuchsem, který s kapelou spolupracoval už na albu Inzerát. „Nová deska Kryštof bude lepší. Bude to album, které by obstálo na kterémkoliv místě planety. Silné melodie, moderní zvuk, Richardovo charisma. Fanoušci se mají opravdu na co těšit. Kdyby kluci nezpívali v češtině, byly by z nich celosvětové hvězdy,“ podotýká Fuchs. Nové album kapela vydá ve spolupráci s Universal Music.

S novým singlem kapela vypustí 14. února do světa i svou vlastní aplikaci pro chytré telefony, a to pro zařízení s operačními systémy iOS a Android. „Je to náš další krok k fanouškům. Aplikace bude obsahovat zpěvník s akordy, který budeme průběžně doplňovat, či interaktivní komunikační zeď. Samozřejmostí je kalendář koncertů. Připravili jsme také docela těžký kvíz. Začínáme s minimalistickou variantou a budeme obsah přidávat na základě přání fanoušků,“ říká Richard Krajčo.

Kryštof s sebou vezme na turné dva nadějné tuzemské interprety. Se zpěvačkou Lenny se mohli fanoušci potkat v akustické podobě již na Kryštof Kempech, nyní se předvede s celou kapelou. Druhá předkapela Mirai se nedávno představila českému hudebnímu světu singlem Dítě robotí a chystá vydání svého debutového alba.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.