Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Irský kulturní festival: Nejenom hudba, ale i divadlo, tanec a gurmánské zážitky

Irský kulturní festival: Nejenom hudba, ale i divadlo, tanec a gurmánské zážitky

23.3.2015 00:50 Atd.

Divadelní představení Osiřelý západ irského dramatika Martina McDonagha zahájilo 11. ročník Irského kulturního festivalu, který se v Ostravě koná od pondělka do soboty. Festival během šesti dnů nabídne i taneční, hudební a gurmánské zážitky. Týden trvající akce vyvrcholí v sobotu 28. března velkým koncertem irských kapel, který se poprvé uskuteční ve zrekonstruovaném Trojhalí Karolina. Vstup na koncert je stejně jako v minulých letech zdarma.

Zvětšit obrázek

Na festivalu vystoupí taneční skupina Fiach bán (foto z jejího loňského vystoupení).
Foto: Matyáš Theuer

Festival odstartovala hra Osiřelý západ Martina McDonagha, kterou připravilo Divadlo Petra Bezruče. Hlavní hvězdou letošního ročníku Irského kulturního festivalu bude skupina Tee Lane. Kapela přiletí přímo z Irska. Závěrečný koncert festivalu se letos přestěhuje do nového areálu Trojhalí Karolina. V těchto industriálních prostorách 28. března vystoupí celkem čtyři skupiny hrající irskou hudbu. Vstup na akci je zdarma, pořadatelé očekávají až pět tisíc lidí.

Festival i letos nabídne gastronomické zážitky. V několika ostravských restauracích se totiž budou podávat speciality irské kuchyně. Živé koncerty se ve čtvrtek a v pátek uskuteční ještě v baru Baxters ve Stodolní ulici či v nákupním centru Forum Nová Karolina. Týden irské kultury v Ostravě pak vyvrcholí právě závěrečným megakoncertem v Trojhalí Karolina.

„Díky stálému růstu počtu návštěvníků jsme se rozhodli přestěhovat do větších prostor s výrazně lepším zázemím. Jsme přesvědčeni, že se příchozím v Trojhalí bude líbit,“ řekl pořadatel Jason Oliver Fitzgerald. Dodal, že na závěrečný koncert bude jako každý rok bezplatný vstup. Celkem se na něm představí čtyři hudební a jedna taneční skupina.

Hlavní hvězdou bude irská čtyřčlenná skupina Tae Lane, která hraje směsici rock´n´rollu, blues a folku. Dále se představí Robbed & Lynched, což je tradiční irská folková skupina pocházející z irského městečka Droghedy. Vystoupí i dvě kapely z Česka, které hrají irskou hudbu. Návštěvníci se mohou těšit na keltickou punkfolkovou kapelu Cheers či na vyznavače klasické irské hudby skupinu Dálach. O přestávkách vystoupí i olomoucká taneční skupina Fiach bán s ukázkami irských tanců.

Festival se v Ostravě koná už 11 let, a to vždy týden po Dni svatého Patrika. Nejnavštěvovanější akcí je právě závěrečný koncert s kapelami hrajícími irskou hudbu. Mezi největší hvězdy v minulosti patřila klíčová skupina irského rocku Aslan. Ta do Ostravy přijela v roce 2007. V roce 2013 zase festival hostil první a zároveň poslední koncert legendární skupiny The Wolfe Tones v Česku, která v ten rok ukončila svou padesátiletou kariéru.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.