Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Buchary jsou tvrdý, ale férový boj, říká Marcel Stejskal o největší krajské přehlídce ochotníků

Buchary jsou tvrdý, ale férový boj, říká Marcel Stejskal o největší krajské přehlídce ochotníků

23.3.2015 00:01 Divadlo

Nejvýraznější amatérská divadla z Ostravy, Frýdku-Místku, Bohumína, Štítiny nebo Václavovic se probojovala do krajského kola přehlídky Buchary 2015, která se koná od středy do konce týdne v Kulturním domě v Ostravě-Michálkovicích. O chystaném pátém ročníku postupové přehlídky, ale také o její historii a významu hovoří jeden z hlavních organizátorů Marcel Stejskal ze souboru Divadlo Devítka.

Zvětšit obrázek

Marcel Stejskal v inscenaci komedie Kachna na pomerančích.
Foto: Archiv Divadla Devítka

Můžete přiblížit historii Ostravských Bucharů? Přece jen se koná již pátý ročník, je tedy čas na určitou rekapitulaci.

Když jsme na počátku roku 2009 společně s Petrem Radou uvažovali o založení ochotnického divadla, jedním z našich cílů bylo i zorganizovat v budoucnosti krajskou postupovou přehlídku klasických ochotnických souborů. V Moravskoslezském kraji v té době sice krajské postupové přehlídky existovaly, například Ostravské Šupinky (Dětská scéna), Dospělí dětem (Popelka Rakovník), Štivadlo Štítina (Krakonošův divadelní podzim), leč pro klasické městské ochotnické soubory dospělých herců byly nejbližší postupové přehlídky v Karolince ve Zlínském kraji nebo v ještě vzdálenějším Kojetíně. Shodou okolností jsme v té době narazili na Jiřího Sekáče, který již měl zkušenosti s organizováním krajských přehlídek (Ostravské Šupinky). Všichni tři jsme pak v květnu roku 2009 založili Divadlo Devítka. Po zhruba roční přípravě jsme se rozhodli od roku 2011 spustit projekt Ostravské Buchary, což je krajská postupová přehlídka amatérského hudebního a činoherního divadla začleněná do celorepublikové postupové přehlídky Divadelní Děčín (dnes Divadelní Piknik Volyně).

Letošní ročník je zajímavý tím, že se Buchary poprvé odehrávají v režií vašeho domovského souboru Divadla Devítka.

Ano, dříve bylo hlavním organizátorem Bucharů občanské sdružení Šupiny, Devítka byla jen spoluorganizátorem. Po čtyři roky tak Ostravské Buchary probíhaly ve Společenském domě Labyrint v Ostravě-Třebovicích. Loni v létě jsme rozhodli, že od roku 2015 převezme hlavní organizátorství Divadlo Devítka. Jubilejní pátý ročník Ostravských Bucharů tak letos probíhá v nových prostorách, v Kulturním domě v Ostravě – Michálkovicích.

jakrk

Marcel Stejskal v inscenaci Jůlinka a kouzelné račí klepeto. (Foto: Divadlo Devítka)

Buchary jsou čistě symbolický název, nebo to chcete do diváckých makovic nějak „nabušit“?

Název Ostravské Buchary pochází z hlavy Jiřího Sekáče a měl symbolizovat právě Ostravu. Buchary však také mohou evokovat například boxerské rukavice a ring, tedy tvrdý, ale férový boj o vítězství.

Čím letos můžou Buchary překvapit? Myslím tím tipy na jednotlivá vystoupení.

V letošním ročníku uvidíme jak řadu nováčků, tak i soubory, které se účastní pravidelně. Buchary se dlouhodobě pyšní svou rozmanitostí, na své si tak mohou přijít diváci očekávající odpočinek a přímočarou zábavu, stejně jako diváci, kteří milují umělecky náročné inscenace či autorské počiny. Diváckou jistotou zcela jistě budou soubory Bílé divadlo nebo K.V.A.S. z Karviné, divácky velice úspěšná bývají představení souboru BOBAN z Bohumína, zkušený je soubor ŠAMU Štítina a věřím, že mile překvapí i nováčci.

Co si od soutěže může obecně divák potažmo porota slibovat?

Dobrou zábavu, autenticitu a právě onu zmiňovanou rozmanitost. A také příležitost být součástí atmosféry, která k přehlídkám tohoto typu neoddělitelně patří. Porota i každoroční diváci Bucharů mohou být u pravidelných účastníků svědky jejich vývoje. Zajímavé pro diváky bývá veřejné hodnocení zhlédnutého představení odbornými lektory a také možnost hlasování o divácky nejúspěšnější představení.

A jaká může být motivace jednotlivých divadel do Bucharů vlastně jít?

Motivů bude více – zasoutěžit si, příležitost zhlédnout další ochotnické soubory v regionu, vyslechnout si nejen hodnocení diváků, ale především hodnocení odborné poroty, možnost zúčastnit se odborného semináře (letos s Marcelou Čapkovou na téma Herec na jevišti), a taky jsem přesvědčen, že každý ochotnický soubor v skrytu duše touží zúčastnit se celostátní přehlídky či Jiráskova Hronova.

Na jaké úrovni je podle vás zdejší oblastní scéna?  Dá se to poznat i z minulosti přehlídky?

Hodnocení úrovně regionálních ochotnických souborů přísluší spíše odborné veřejnosti, která jistě dění v našem kraji sleduje, a porotě. Přesto si dovolím říci, s ohledem na hodnocení porotců z minulých ročníků, že ochotnická základna se stále rozrůstá, vznikají nové ochotnické soubory a kvalita mnohých se posouvá výše a výše, mimo jiné právě díky přehlídkám s odborným hodnocením jako jsou Ostravské Buchary. Dlouhodobé stálice, jako například Bílé divadlo nebo K.V.A.S., dokážou uspět i u náročných odborných porot a úspěšně reprezentovat kraj na celorepublikové úrovni (Bílé divadlo dokonce v roce 2011 zvítězilo na celostátní přehlídce Divadelní Děčín a zúčastnilo se Jiráskova Hronova). Je potřeba si ale také uvědomit, že i soubory, které možná u odborné veřejnosti nedosahují takových úspěchů, dělají divadlo s obrovskou chutí a radost přinášejí nejen sobě, ale také svým divákům.

Čeho se vám v uplynulých ročnících podařilo dosáhnout?

Myslím, že se podařilo z Ostravských Bucharů udělat stabilní tradiční krajskou postupovou přehlídku, která je zakořeněná v podvědomí ochotnických souborů, diváků i odborné veřejnosti. Každoročně přibývá počet souborů, které se nám hlásí na přehlídku. Každoročně stoupá počet diváků, kteří přehlídku navštíví. Podařilo se nám podchytit poměrně širokou základnu regionálních souborů – do pěti ročníků se jich zapojilo již 25.

Chybí vám něco?

Bude to znít jako klišé, ale pokud nám něco schází, tak jsou to finance. Přestože se nám podařilo získat finanční prostředky zejména od některých státních institucí, stále se nám nedaří optimálně zapojit sponzory z řad regionálních firem. V důsledku toho pak nemůžeme souborům proplácet náhrady na dopravu či za licenční poplatky. Z vlastní zkušenosti víme, že nejde o zanedbatelné položky, ale věřím, že se nám do budoucna podaří vyřešit i tuto záležitost.

Program přehlídky Buchary 2015

Středa 25.3.
18.00 hodin: KUKO Frýdek-Místek
Silke Hassler: ZÁRUKA TOUHY

Čtvrtek 26.3.
18.00 hodin: ŠAMU Štítina
Jaromír Břehový: ZÁTIŠÍ S LOUTNOU

Pátek 27.3.
18.00 hodin: K.V.A.S. Karviná
Bengt Ahlfors: DIVADELNÍ KOMEDIE

Sobota 28.3.
10.00 hodin: DS Enthemor Frýdek-Místek
Darren Baker: NOHAŘ
13.30 hodin: BOBAN Bohum
J.B. Moliére, Vlastimil Peška: PAROHÁČI
16.30 hodin: Bílé divadlo Ostrava
Vladimír Machek, Jan Číhal: SIDONIE NÁDHERNÁ
19.00 hodin: Divadlo z Panelaku Ostrava
Michal Jakl: TLAČÍTKO

Neděle 29.3.
10.30 hodin: 1. Jarkovská divadelní společnost Ostrava-Proskovice
Jevan Brandon Thomas: CHARLEYOVA TETA
13.30 hodin: DIOS Propadlo Václavovice
Stanislav Kolář: KOČÁRKY
15.30 hodin: ODBORNÝ SEMINÁŘ
Marcela Čapková: HEREC NA JEVIŠTI
(lektorka je členkou Divadla Petra Bezruče)
17.00 hodin: SLAVNOSTNÍ VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ A VÍTĚZE PŘEHLÍDKY

(Vstupné: na jednotlivá představení 50 Kč, studenti a senioři 30 Kč, permanentní vstupenka na celou přehlídku 150 Kč

Vstupenky a permanentky lze zakoupit přímo na místě před každým představením.

Po skončení jednotlivých vystoupení následuje veřejnosti přístupné hodnocení představení odbornými lektory.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.