Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Finále soutěže studentských kapel poznamenalo aprílové počasí. Ať žije Majáles 2015

Finále soutěže studentských kapel poznamenalo aprílové počasí. Ať žije Majáles 2015

2.4.2015 10:56 Atd.

Majálesový měsíc, který nabídne řadu akcí a vyvrcholí velkými oslavami studentského svátku v Dolní oblasti Vítkovice, odstartovali studenti ve středu na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Zlatým hřebem celodenní akce bylo finále soutěže studentských kapel University Band Contest, ve kterém zvítězila skupina In Collapse. Akci ale provázely rozmary počasí, takže se bohužel nemohla uskutečnit například soutěž v jízdě na in-line bruslích o vstupenky na hlavní majálesový koncert.

Zvětšit obrázek

Vítězem finále soutěže University Band Contest se stala kapela In Collapse.
Foto: SUS Ostrava

Pořadatelé středečního Warm-Upu si dali mimo jiné za cíl „oživit Masarykáč“, což se jim pro ten den rozhodně podařilo, i když se jim od začátku trošku lepila smůla na paty. Jedna ze tří finálových kapel Circle of Nature bohužel nemohla vystoupit z důvodu pracovního zranění jejich bubeníka. Do soutěže o vítěze tak nastoupili jen dva finalisté – kapely Yesterdays a In Collapse, kterým se tak šance na výhru rázem zvýšila na padesát procent. Účastníci bojovali o privilegium zahrát si na letošním Majálesu na jednom pódiu s takovými kapelami jako PSH, Prago Union nebo Papal Visit.

Soutěžní část dne započali okolo páté hodiny ostravští Yesterdays. Uskupení, které svůj styl hraní označuje jako stadium rock, podalo sympatický výkon odpovídající mladé kapele. Nutno však ocenit, že zahráli i přes nemoc většiny členů a vydali ze sebe maximum. Odměnou za jejich výkon jim pak byl 98decibelový křik návštěvníků akce, kterých zde díky výjimečně slunečnému počasí nebylo málo.

Další soutěžící už ale s počasím takové štěstí neměli. Začátek vystoupení skupiny In Collapse doprovodilo náhlé silné krupobití. Úbytek diváků, které počasí zahnalo, ale neměl za následek celkové zhoršení atmosféry – ba naopak. Hraný metalcore tvořil s bouřkou dokonalou harmonii a v projevu i pohybu In Collapse hýřili sebevědomím. Zaslouženě si tímto vybojovali vítězství, o kterém rozhodli sami diváci, respektive jejich křik, který se měřil decibelmetrem.

Po každém vystoupení byli diváci zapojeni do soutěží o věcné ceny. Zbylý hudební doprovod zajistilo studentské Rádio Kolej a program tak neztrácel spád. O zakončení večera se postarala coby exkluzivní host kapela Cocaine Party, hrající „nestandardní punk rock´n´roll“. Svým energickým vystoupením strhla kromě svých skalních fanoušků i okolní publikum.

balonky

Majálesový měsíc začal vypouštěním balónků na Masarykově náměst. (Foto: SUS Ostrava)

I když mělo aprílové počasí nepříznivý dopad na celkovou návštěvnost, organizátoři se snažili flexibilně reagovat. Diváci se tak mohli občerstvit nejen točeným pivem, ale i teplým čajem nebo svařeným vínem.

Jedna z organizátorek, Barbora Žembová ze Stavovské unie studentů Ostrava, den zhodnotila jako velmi náročný. „Bylo to náročné jak pro organizátory, tak pro návštěvníky, protože tolik různých změn počasí, jaké jsme mohli dneska vidět, jsem ještě nezažila. Ale i přes to se lidé bavili, zahájili jsme majálesový měsíc vypuštěním balónků a vystupující kapely předvedly skvělý výkon. Výherci moc gratuluji, čest poraženým a díky Cocaine Party za skvělou tečku. Sledujte majálesový web a nezmeškejte bohatý doprovodný program, zaručeně se je na co těšit,“ vyzývá organizátorka.

Ještě před samotným vrcholem majálesových oslav se mohou studenti i veřejnost těšit v průběhu celého dubna na další program s kulturními, sportovními a společenskými akcemi: Tour de Pub (8. dubna), Turnaj v deskových hrách (9. dubna), Skate závody (15. dubna), Literární noc (17. dubna), kterou zastřeší časopis a webmagazín Underground (undg.cz), Rock’n’Majáles (22. dubna) a Hudební Jam (24. dubna). Konečnou akcí doprovodného programu bude těsně před majálesovým koncertem 29. dubna tradiční průvod masek, který projde centrem Ostravy a vyvrcholí soutěží o nejlepší masku.

Milada Nevrlá | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.