Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zahraje Stratovarius v Ostravě nové písně? To zatím nikdo netuší, ale snad ano

Zahraje Stratovarius v Ostravě nové písně? To zatím nikdo netuší, ale snad ano

24.4.2015 00:00 Hudba

Ostravská Dolní oblast Vítkovice přivítá v první srpnovou sobotu druhý ročník festivalu Ostrava v plamenech. Zatímco loni zde zavítaly s velkým úspěchem dvě zahraniční kapely W.A.S.P. a Sonata Arctica, kterým zdatně konkurovalo 5 domácích skupin, letos se poměr zahraničí versus Česko obrací. Hlavní hvězdou bude finský Stratovarius a je možné, že si v Ostravě mimo jiné naživo otestuje materiál z nového alba, které vyjde dva týdny po ostravském vystoupení. Zda se tak opravdu stane, to pořadatelé zatím netuší.

Zvětšit obrázek

Veleslavná finská kapela Stratovarius zahraje 1. srpna 2015 v Ostravě.
Foto: Archiv

Metalové publikum se může těšit především na osvědčené klasiky z Dánska Pretty Maids, německé Freedom Call a role hlavní hvězdy se tentokrát ujmou finští Stratovarius, kteří dva týdny po festivalu vydávají po delší době nové studiové album s názvem Eternal. Startovarius pak na podzim vyrazí na velké turné a Česká republika zatím není mezi jeho avizovanými zastávkami.

Pořadatelé dosud netuší, jaký bude playlist hlavních hvězd. „Nikdo zatím neví, jestli budou hrát nové skladby, nebo jestli si je nechají až na podzimní turné,“ řekl zástupce organizátorů Patrik Kohut.

Festival Ostrava v plamenech zahájí naše nejpopulárnější mejdanové seskupení Legendy se vrací a zástupcem domácího bigbítu bude legendární Citron, který má stejně jako Stratovarius zaděláno na netrpělivě očekávané nové album.

Jak je již delší dobu známo, pořadatelé Patrik Kohut a Petr Šiška při výběru zahraničních interpretů tak trochu vsadili na exotiku. „Myrath z Tuniska a Orphaned Land z Izraele rozhodně patří mezi to nejzajímavější, co letošní festivalová sezóna přináší,“ říkají.

„Obě seskupení vévodí oriental-metalu, který je v poslední době stále více oblíbeným. Obě kapely jsou jedinečné a máme obrovskou radost, že se nám je podařilo pro náš festival získat,“ dodávají pořadatelé.

„Festival Ostrava v plamenech je známý tím, že jeho návštěvníky nechce zahltit velkým množstvím kapel, nýbrž sází na to, aby si fanoušci užili každý koncert do sytosti. Každá z kapel odehraje regulérní koncertní program kolem 90 minut,“ doplnil Patrik Kohut.

Vstupenky jsou v prodeji za 690 korun pouze do konce dubna. Od 1. května budou o stovku dražší.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.