Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Do Dolu Hlubina se po dvaceti letech vrátil život. Havíře vystřídali umělci

Do Dolu Hlubina se po dvaceti letech vrátil život. Havíře vystřídali umělci

6.5.2015 00:02 Atd.

Dva kinosály, nahrávací studio a zkušebny, sál pro koncerty a divadelní představení, dvě desítky ateliérů pro výtvarné umělce, náměstí s dominantou těžní věže a jako třešnička na dortu hned u vstupu právě dokončovaný nový hudební klub, který bude provozovat Jaromír Nohavica. Taková je současná podoba někdejšího Dolu Hlubina, kam se po více než dvou desetiletích od ukončení těžby opět vrátil život. Tentokrát zde nevládne manuální dřina, ale umělecká tvorba.

Zvětšit obrázek

Marta Pilařová před budovou, kde vzniklo zázemí pro filmaře i dva kinosály.
Foto: Aleš Honus

První návštěvníci si mohli kulturně-kreativní centrum Provoz Hlubina poprvé prohlédnout na 1. máje, v úterý 5. května pak došlo k jeho slavnostnímu otevření. Rekonstrukce pěti budov a exteriérů dosud stála zhruba 200 miliónů korun a z velké části byla financována z evropských dotací.

Areál provozuje Dolní oblast Vítkovice spolu s občanským sdružením Provoz Hlubina, v jehož čele stojí Marta Pilařová. „Ten areál byl asi 150 let určen k těžbě uhlí, pak se dlouho nevědělo, co s ním. Nyní spadly ploty, spadly brány a Ostrava má nový kus města, který je od centra coby kamenem dohodil. Je to nová čtvrť, která má své ulice i náměstí, kde ale místo tradiční kostelní věže ční těžní věž,“ řekla Marta Pilařová.

„Když jsme přemýšleli nad tím, jak oživit tuto část města, říkali jsme si, že nemá smysl postavit něco, kde se večer odehrají kulturní akce a přes den tady projdou maximálně uklízečky. Chtěli jsme něco jiného, co bude uměním žít pořád a kde budou vznikat nové věci,“ dodává.

V budově bývalé trafostanice vznikly umělecké ateliéry, v bývalém skladu materiálně-technického zabezpečení dolu, která je postavena v duchu industriálního funkcionalismu, se nyní nacházejí kinosály, filmové a audiovizuální centrum a zázemí pro filmaře. V objektu bývalé hornické jídelny, postavené v bruselském stylu v polovině minulého století, vzniklo osm hudebních zkušeben a nahrávací studio. V budově někdejších koupelen vznikl hudební klub a velký sál. Zajímavostí je také kavárna s vlastní pražírnou kávy.

IMG_3872

Důl Hlubina zažívá velké změny. (Foto: Aleš Honus)

„Chceme tady vybudovat zázemí, které poskytne prostory pro tvorbu umění, pro život, který by tady měl fungovat 24 hodin denně tak, aby se opravdu Hlubina stala součástí městského života,“ uvedl manažer projektu Karel Malík.

Podle Marty Pilařové nabízí nový areál platformu pro všechny tvůrčí jedince. „Někdo přijde na dva týdny, aby si udělal nějaký konkrétní projekt, a zase odjede, jiný zde může strávit dva měsíce nebo klidně i několik let. Součástí areálu je 17 uměleckých ateliérů, z nichž osm je obytných, takže tam ti umělci budou nejenom tvořit, ale i bydlet,“ řekla Marta Pilařová.

studio

V nahrávacím studiu, které vzniklo v bývalých jídelnách, už je živo. (Foto: Aleš Honus)

V plánu je také spousta kulturních akcí, které budou do areálu lákat nejenom umělce, ale širokou veřejnost. „Už v první červnový víkend se zde bude konat divadelní festival Dream Factory, o týden později se zde uskuteční druhý ročník alternativního hudebního festivalu Chee Chaak Fest. Pak to bude pokračovat různými workshopy, promocemi studentů Fakulty umění, v červenci se tady bude konat Colours of Ostrava, v polovině prázdnin úplně nový festival 3Art Beat Fest, chystá se zde filmový festival Ostrava Kamera Oko a tak dále,“ říká Pilařová, jejímž cílem je areál zabydlet tak, aby neustále pulsoval kreativním životem. „Nejspokojenější budu, když po několika měsících zjistíme, že je nám to malé a že potřebujeme další prostory,“ dodala.

Důl Hlubina je podle ní stále otevřen novým nápadům, řada budov stále čeká na své využití. „Stačí, když přijde někdo dostatečně šílený, kdo se stane nositelem nových nápadů a hybatelem dalšího rozvoje, a za pár let se jeho plány můžou stát skutečností, jako se to stalo u nás,“ dodala Pilařová.

Odkaz na aktuální fotogalerii ZDE.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.