Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. S Lukášem Červenkou o nadcházejícím představení kabaretu Hogo und Fogo

S Lukášem Červenkou o nadcházejícím představení kabaretu Hogo und Fogo

10.5.2015 00:01 Atd.

Lukáš Červenka je herec, moderátor, zpěvák, hudebník a kabaretiér. Je absolventem ostravské Janáčkovy konzervatoře, dva roky působil v souboru Těšínského divadla a od roku 2005 je členem hereckého souboru Divadla loutek Ostrava. Je také členem cimbálové muziky a folklorního souboru písní a tanců Hlubina. Od roku 2012 se věnuje žánru kabaretu a v úterý 12. května se mohou diváci v klubu Parník těšit už na sedmé pokračování pořadu První ostravský kabaret Hogo und Fogo, který provozuje spolu se svým kolegem Robertem Galiou..

Zvětšit obrázek

Lukáš Červenka (vlevo) a Robert Galia v jednom z dřívějších pokračování kabaretu Hogo und Fogo.
Foto: Archiv Lukáše Červenky

Jak se herec Divadla loutek dostal ke kabaretu?

Takovou docela velkou oklikou. Mám kamaráda Roberta Galiu, který nám občas zajišťuje různá vystoupení. A Roberta napadlo, že bychom jedno to vystoupení situovali do nějaké minulé doby.  Vzhledem k tomu, že oba dva máme rádi třicátá léta, kdy Ostrava vypadala úplně jinak, stále něco vznikalo a něco zanikalo a zároveň to byla doba kabaretů, tak jsme si řekli, co kdybychom něco takového zkusili a pustili ven ty nesmysly, které máme v hlavě. Začali jsme pátrat po minulosti ostravských kabaretů. Ty existovaly v ulici Pod laubama a byly docela vyhlášené. Kabarety jako Transwal, Afrika, U zlámané kliky. U Haberfeldů dokonce působil velmi známý prvorepublikový herec Dóďa Pražský. Nejznámější ostravskou kabaretní postavou byl Fráňa Silvestrio. Právě on je pro nás podobnou postavou jako Jára da Cimrman – víme, že existoval, ale nikde v archivech jsme o něm nic nenašli.  A na těchto reáliích vznikl náš První ostravský kabaret Hogo und Fogo.

Tak teď tomu teprve rozumím, protože vy nejste prvním ostravský kabaretem, ale jste první toho jména Hogo und Fogo.

Přesně tak.

O čem vaše kabaretní představení jsou?

Použili jsme termín hogo fogo, protože se tím za prvé označuje něco úžasného a zároveň je to označení svým způsobem hanlivé. Právě pro ten rozpor jsme to použili, protože u nás můžete čekat naprosto všechno. V rámci kabaretu se dokonce přesouváme časem.

Budoucnost je zrovna tématem vašeho prvního letošního představení. Ale pojďme k podrobnostem. Dobrý kabaret se vedle zábavných hereckých skečů neobejde bez původní hudby a písniček. Kdo je píše?

Hudbu píšu já, texty píše Robert Galia, zpíváme jednoduše s doprovodem kytary. Ale někdy si zveme speciální hosty, hudebníky. Už u nás vystoupil Leon Juřica, známý ostravský skladatel, Daniel Skála, další ostravský skladatel a cimbalista, ovšem proměněný v maďarskou virtuosku ve hře na cimbál. Nyní s námi vystoupí Roman Buchal, trumpetista Janáčkovy filharmonie. Náš kabaret prezentujeme v klubu Parník, který je takovou naší domovskou scénou. Je to hudební klub, proto zveme hudebníky, ale do budoucna si dovedeme představit i hostování některých ostravských herců, kterým poetika kabaretu nebude cizí. Někteří kolegové z Divadla loutek už u nás účinkovali.

Co tedy bude tvořit program nadcházejícího představení?

Diváky přivítáme ve třicátých letech, ale naším časostrojem se dostaneme rychle do Ostravy v roce 2156. Uvidíte, jak vypadá kabaret té doby. Tohle je v podstatě už sedmý díl našeho kabaretu. Představení uvádíme vždy dvakrát za rok, jednou na jaře a jednou na podzim. Začínali jsme před třemi roky, první díl byl tak trochu politický, věnovali jsme ho sedmdesátým letům minulého století a komunistické straně, druhý díl byl sci-fi a velice se líbil, takže naše publikum si vlastně samo řeklo o pokračování.

hogoundfogo3

Lukáš Červenka (vlevo) a Robert Galia. (Foto: Archiv)

Kabaretní stálá scéna v Ostravě vyloženě chybí. Neuvažujete o častějším uvedení? Dvakrát do roka, to je přece dost málo…

Já jsem v angažmá v Divadle loutek a mám také spoustu aktivit i mimo tuto práci, Robert má také své povinnosti. Klub Parník má vlastní hudební program a my bychom museli hledat jiné vhodné prostory, takže zatím zůstáváme u formátu dvakrát ročně. Naše krásné tanečnice také mají své povinnosti, svoje rodiny, čekali jsme třeba na narození miminka, to všechno nás zatím nutí vystoupit jen jednou na jaře a jednou na podzim.

Kabaretní umělci se vždycky vymezovali vůči aktuálním věcem. Patří to i k vašemu pojetí tohoto scénického tvaru?

Ano. Zpočátku jsme se trochu bránili, ale dnes už víme, že kabaret je o tom, co nás trápí a co trápí lidi. A to nejen na Ostravsku, ale i v rámci celé České republiky a vlastně i v rámci celého našeho světa.

Co trápí Lukáše Červenku?

Nic. Já se netrápím ničím. Víte, dnes když jedete tramvají – já třeba velmi rád nastupuju do posledních dveří, abych viděl všechno před sebou – tak zjistíte, že hodně lidí je naštvaných. Někdy i naprosto bezdůvodně. Když ráno vstanete a řeknete si, že chcete být naštvaný, tak budete naštvaný celý den. Tak si raději řeknu, že svítí sluníčko, tak proč bych si kazil den. A proto si nezapínám televizi a nesleduju zprávy. Jsou tam samé negativní věci, a to vás, ať chcete nebo nechcete, ovlivní. Samozřejmě ale v rámci informovanosti musím vědět co se děje, a také proto, abychom se na nejrůznější věci a události mohli podívat skrze kabaret i z druhé strany.

Další představení 1. ostravského kabaretu Hogo und Fogo se uskuteční v úterý 12. května od 20 hodin v klubu Parník.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.