Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival Beats for Love bude z vesmíru snímat NASA. Ostrava se může těšit na Pendulum DJ Set

Festival Beats for Love bude z vesmíru snímat NASA. Ostrava se může těšit na Pendulum DJ Set

27.5.2015 12:10 Hudba

Členové vlivné drum and bassové formace Pendulum budou hlavními hvězdami letošního třetího ročníku festivalu Beats for Love. Do Ostravy v první červencový víkend přijedou také Drumsound & Bassline Smith, kteří se proslavili remixy pro Daft Punk či Mobyho. Pořadatelé navíc ve středu na tiskové konferenci překvapili nečekanou novinkou - festival budou z vesmíru snímat družice NASA, které vytvoří jedinečné snímky festivalového dění.

Zvětšit obrázek

Z vystoupení Pendulum DJ set v Los Angeles.
Foto: Oh Dag Yo. Archiv Pendulum

Třetí ročník největšího tanečního festivalu ve střední Evropě Beats for Love se uskuteční od 2. do 5. července v Dolních Vítkovicích. Letos má být největším v historii a pořadatelé se netají ambicemi trumfnout počtem návštěvníků i Colours of Ostrava. Celkem se představí na 350 interpretů a počet pódií se z loňských osmi navýší na 11. „Plocha festivalu se oproti minulým ročníkům zdvojnásobí na téměř 100 tisíc metrů čtverečních,“ informoval zástupce pořadatelů Matyáš Ožana.

„Největší zajímavostí pro širokou veřejnost bude projekt jednoho z partnerů festivalu, společnosti Pepsi, ve spolupráci s Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku NASA. Ti totiž Beats for Love zařadili mezi patnáct nejlepších festivalů světa. Pomocí družice budou snímat návštěvníky a vytvoří tak naprosto jedinečné fotografie celé akce,“ dodává Ožana. Detaily projektu zatím nejsou úplně známé, vesmírné snímky ze zúčastněných festivalů chce ale výrobce nápojů použít pro marketingové účely.

Hlavní hvězdou festivalu, kterou pořadatelé zveřejnili ve středu, bude legendární Pendulum DJ set a MC Verse, patřící k průkopníkům světové drum and bass scény. Přijedou také Drumsound & Bassline Smith, legenda house music DJ Tonka, jenž je tvůrcem megahitu She Knows You, nebo Sonny Wharton, vycházející hvězda, DJ a producent z Anglie, o němž Fatboy Slim prohlásil: „Hltám všechno, co Sonny právě teď dělá. Pro mě je to producent roku.“

Další z mnoha anglických zástupců bude duo Scratch Perverts, kteří kombinují různorodé taneční styly a podporovali je například Beastie Boys nebo The Sex Pistols. Dorazí také Mark Sixma, který se spoluprací s nejlepším trance producentem Arminem van Buurenem vyšvihl mezi absolutní elitu trance hudby. „Z domácí scény se pak návštěvníci mohou těšit na českého zpěváka Cocomana, několikanásobného vítěze hudebních cen Anděl, nebo slovenského rappera Majka Spirita, který na festivalu představí své zbrusu nové album,“ vyjmenovává Kamil Rudolf, ředitel festivalu Beats for Love.

Specialitou festivalu bude vystoupení maskovaných dýdžejů, jakými je Američan PHNTM, jež si zahrál na Ultra Music Festivalu v Miami, nebo DJ a producent Zardonic pocházející z Venezuely a patřící mezi nejlepších deset maskovaných dýdžejů světa. „Přivítáme u nás také několikanásobného výherce světových soutěží v technice mixování, který si říká DJ Rafik, nebo trojnásobného techno dýdžeje roku v Portugalsku, jehož jméno je A. Paul,“ prozrazuje Matyáš Ožana. Do Ostravy dorazí i další interpreti ze všech koutů světa, například kapela Dirty Honkers, jejíž členové pocházejí z Francie, Izraele a Kanady, nebo zpěvák Fireson, který je až z daleké Keni.

Prostorově letošní ročník zabere dvojnásobnou plochu než v předcházejících letech. Stejně jako dříve budou interpreti vystupovat pod Vysokou pecí č. 1, před interaktivní hernou U6 i Gongem. „Nově se dostaneme také k někdejší koksovně a přilehlému okolí, do betonového tunelu za vysokými pecemi a také k prostoru u těžební věže dolu Hlubina, kde dosud nikdy nebyla žádná festivalová stage umístěna. Pro fanoušky tady bude přímo pod nasvícenou věží připraveno pódium zaměřené na hardcore & hardstyle,“ popisuje Rudolf. Kromě muziky na návštěvníky čeká také bohatý doprovodný program.

Festival Beats for Love se uskuteční od 2. do 5. července v Dolních Vítkovicích. Areál bude otevřen ve čtvrtek od 16 hodin a ve zbývající dny od 15 hodin. Zavírat se bude každý den ve 4 hodiny. Vstup na festival se drží na podobně příznivé výši jako v předchozích ročnících. V letošním roce bude poplatek 100 korun na den nebo 200 korun na celý festival. V ceně vstupného je zahrnut ekologický kelímek na nápoje.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.