Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba VIDEO: Kryštof to rozbalil v Husově sadu a za odměnu dostal buchtu i kozí kefír

VIDEO: Kryštof to rozbalil v Husově sadu a za odměnu dostal buchtu i kozí kefír

27.5.2015 20:12 Hudba

Ve středu v pravé poledne kapela Kryštof, která příští týden vydává nové album, oznámila, kde se bude konat jejich lavičková party v Ostravě. O tři hodiny později na jejich vystoupení do Husova sadu přišly stovky fanoušků. Kdo nemohl dorazit, mohl na internetu sledovat přenos přes mobil, který se ale Richardu Krajčovi předčasně vybil. A veselo bylo od začátku do konce.

Zvětšit obrázek

Richard Krajčo a spol odehráli unplugged koncert v Husově sadu v Ostravě.
Foto: Aleš Honus

Že někde Kryštofové budou, věděli fanoušci z Facebooku už den předem, jen scházelo přesné určení místa. Naštěstí to nebylo daleko od Stodolní, protože jak Richard Krajčo na lavičce v Husovu sadu prohlásil, „Vždycky, když jsem se z ní vracel a narazil jsem na ten stánek s hamburgery, věděl jsem, že jdu domů  špatným směrem.“

A právě den před středeční „hurá akcí“ se vracel Richard z oslavy. Sice trefil domů, ale zapomněl si dobít telefon, přes který přenášela kapela do éteru své bezprostřední reakce. „Samá srdíčka, moc děkujeme…,“ hlásil při pohledu do přístroje.

Kapela byla v ráži, všichni členové obsadili největší lavičku u fontány a postupně se na ní vystřídali. Nejživější byl pochopitelně lídr Richard Krajčo, na rozdíl od velmi uzavřeného Evžena Hofmanna, který hrál jakoby bokem otočen od všech. „Poslední dobou se nás straní, dokonce nebyl ani na nedávných fotkách, a když měl podepisovat booklety k novému albu, tak jsme mu museli speciálně zavolat,“ komentoval situaci Richard Krajčo. Nicméně Evžen Hofmann předvedl parádní kytarový trylek ze seriálu Jen počkej zajíci v závěru třípísňového přídavku.

KRYSTOF5

Z koncertu kapely Kryštof v Ostravě. (Foto: Aleš Honus)

Během koncertu zazněly hity Obchodník s deštěm, Cosmosshop, Ženy, Atentát a mnoho dalších. Koncert se natáhl asi na hodinu a dvacet minut. Sledovalo jej především rodinné jádro maminek s dětmi a tatínky a samozřejmě fanynkami všech věkových vrstev.

Jedna přijela dokonce až z Polska, aby předala Kryštofům polské laskonky. Richard Krajčo koketoval s polštinou, když se snažil přelouskat text na obalu a u některých slov jako je „niebo“ se až zasekl, pak ale žertem prohlásil, že neobědvali a bylo by fajn, kdyby dostali řízky. Publikum vykouzlilo v čele s devítiletou slečnou domácí buchty a kozí kefír. „To je neuvěřitelné, sedm kousků, mamince moc děkujeme, ale nás je tady víc,“ dramatizoval žertovnou situaci Krajčo.

KRAJCO

Richard Krajčo si spontánní akci užíval. (Foto: Aleš Honus)

„Moc vám děkujeme za polské laskonky, džus, buchtu i kozí nápoj. Bylo to moc fajn buchtové setkání dopoledne v parku. Těšíme se na naše setkání v říjnu v ČEZ Aréně, kterou jsme sice vyprodali, ale přidáváme jeden koncert navíc, který už se plní,“ informoval zpěvák své příznivce v samotném závěru vystoupení.

Fanynky sice, když slyšely jako případný termín setkání až říjen, protočily panenky, ale broukaly si dál „Nejsi ženou obnošenou“ a další Kryštofovy hity.

Z nového alba zazněla jen jedna píseň, a to v úvodu. Posléze se Richard Krajčo svěřil, že nové písničky ještě tolik neumí. „V autě si nové texty opakuju v pohodě, ale vždycky, když vylezu na pódium, tak je všechny zapomenu,“ nechal se slyšet.

KRYSTOF-ZDALKY

Koncert skupiny Kryštof v Husově sadu. (Foto: Aleš Honus)

Jindy klidný Husův sad prostě ožil tak, jako snad ještě nikdy. Akce byla spontánní, téměř šitá na koleně, ale o to srdečnější. Když Kryštof hrál už kýženou hodinu, zazněly kostelní zvony z místní věže. Bylo ale hned jasné, že se nikomu nechce jen tak narychlo skončit. „Přidáme jednu píseň, víte co, dvě, ne, tři přidáme,“ prohlásil zpěvák a bylo vidět, že je Ostravou odkojen a jen tak se mu z ní nechce.

Dokonce došlo na vzpomínky z Havířova. „My jsme havířovská kapela a ještě pořád tam máme zkušebnu. Byli jsme undergroundová kapela a ještě pořád vlastně jsme, protože ona ta naše zkušebna je v podzemí,“ smál se Krajčo.

KRYSTOF

Evžen Hofmann a Richard Krajčo na koncertu v Husově sadu. (Foto: A. Honus)

Po skončení koncertní části, kdy někteří členové kapely spěchali na vlak, nastala povinná číst fotografování s fanoušky. V náručí zpěváka Richarda se ocitaly především malé děti, maminky stály za fotoaparáty, a dokonce i s Evženem Hofmannem a jeho červeným nosem se jich pár blejsklo.

Akce na lavičkách, která se konala ve spolupráci s pořadateli projektu Ostrava žije, se vydařila díky své rychlé spontánnosti, kdy se nehledí ani tak na kvalitu provedení, ale především na atmosféru a kouzlo okamžiku.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.