Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Po 15 letech vyšel záznam památného koncertu Legendary Pink Dots v Ostravě

Po 15 letech vyšel záznam památného koncertu Legendary Pink Dots v Ostravě

11.6.2015 00:45 Hudba

Za jeden z nejlepších koncertů ve své kariéře považuje kultovní britsko-nizozemská kapela Legendary Pink Dots vystoupení, které se odehrálo 26. ledna 2000 ve Společenském domě Lux v Ostravě-Vítkovicích (dnešní Rothschild Palace). Zdařilý záznam tohoto koncertu nyní kapela vydala jako své oficiální živé album, které dostalo název Wednesday Mass. Koncert v Ostravě před patnácti lety uspořádala skupinka čerstvě plnoletých nadšenců z Bohumína a přišlo na něj téměř tisíc lidí. Nahrávku si mohou nyní poslechnout čtenáři deníku Ostravan.cz, který přináší i komentář frontmana kapely Edwarda Ka-Spela.

Zvětšit obrázek

Frontman kapely Legendary Pink Dots Edward Ka-Spel během koncertu 26. ledna 2000 v Ostravě-Vítkovicích.
Foto: Jiří Urban

Koncert tehdy nepořádala žádná zavedená agentura ani ostřílení promotéři, ale skalní čeští fanoušci kapely, kterým se podařilo jednu z nejlepších psychedelických kapel na světě přesvědčit k poměrně riskantnímu podniku. „Na ten koncert si pamatuji velmi dobře. Předtím jsme hráli v nedaleké Kopřivnici, ale i tak jsme byli překvapeni vysokým počtem lidí, kteří v tu chladnou lednovou noc v Ostravě přišli. A co si vybavuji úplně nejvíce, to bylo čiré nadšení dvou mladých lidí, Adama a Adriany, kteří koncert organizovali,“ sdělil Edward Ka-Spel kulturnímu deníku Ostravan.cz.

9

Legendary Pink Dots, 26. ledna 2000, Ostrava-Vítkovice. (Foto: Jiří Urban)

O tom, že členům kapely událost utkvěla v paměti stejně jako návštěvníkům tohoto nezapomenutelného středečního koncertu, svědčí i oficiální komentář Legendary Pink Dots k albu. „Báli jsme se nejhoršího, když jsme se vlekli přes hory do Ostravy na dálném východě České republiky. Ostrava je dělnické město s uhelnými doly a z Prahy to je kus světa. Copak tam někdo slyšel o Pink Dots? Ale ve skutečnosti přišlo pár stovek lidí a nakonec to pro nás byl jeden z nejpříjemnějších koncertů v naší dlouhé historii.“

To, že se kapela po tak dlouhé době rozhodla záznam vydat, překvapilo oba organizátory koncertu, Adama Kempného a Adrianu Wyrobkovou. „Vůbec jsem to nečekal. Ale strašně mě to potěšilo a mám z toho obrovskou radost,“ řekl Adam Kempný.

Zavzpomínal také na okolnosti, které vedly k uspořádání koncertu. Na počátku prý byl telefonát kamarádky Adriany. „Říkala, že má nabídku od kapely, která by mohla zahrát v Bohumíně, a že by to ani nestálo moc peněz,“ řekl Adam. A tak s Adrianou vytvořili dvoučlenný tým, přibrali pár dobrovolníků, kteří byli ochotni pomoci, a začali na přípravách koncertu pracovat.

10

Legendary Pink Dots, 26. ledna 2000, Ostrava-Vítkovice. (Foto: Jiří Urban)

Adriana v té době studovala ve Wroclavi a byla velkou příznivkyní Legendary Pink Dots. „Byla to shoda náhod. Někde v rádiu jsem zaslechla, že kapela bude hrát ve Wroclavi, a tak jsem napsala e-mail jejímu frontmanovi Ka-Spelovi. A on mi kupodivu odpověděl, z čehož vznikla fáma, že se kapelou znám. Kamarádi z bohumínského klubu Bedrunka mi tehdy řekli, abych se zeptala na podmínky koncertu v Bohumíně. Když pak došlo na věc, zavolala jsem Adamovi, zda by do toho šel se mnou,“ vzpomíná Adriana.

Koncert se měl původně konat v Kulturním domě v Bohumíně. Jenže pár dní před konáním tehdejší vedení kulturáku od akce vycouvalo. „Měli strach, že přijdou nějací pankáči a že jim to tam zboří, protože to byl kulturák, kde se konaly hlavně plesy a konzervativnější akce,“ dodává Adriana.

A tak Bohumín v roce 2000 promarnil šanci zažít opravdu mimořádnou kulturní událost a organizátoři museli pár dní před koncertem narychlo najít náhradní místo. Nakonec padla volba na budovu z konce 19. století na Mírovém náměstí ve Vítkovicích, kde se nikdy dříve ani nikdy později srovnatelný koncert nekonal.

4f47c1d35ed62613915e0000

Místo konání koncertu v roce 2000. (Foto: Archiv)

„Ta změna byla opravdu na poslední chvíli. Tehdy ještě nebyly mobilní telefony a e-maily tak rozšířené jako dnes. A tak jsem se musela o dva dny dříve vypravit do Prahy, kde Legendary Pink Dots koncertovali, a změnu místa jim oznámit. Když pak kapela vstoupila do té historické budovy v srdci Vítkovic a spatřila ten sál, kde ještě visely krepové dekorace z nějakého plesu, byla nadšena. Strašně se jim to místo líbilo,“ vzpomíná Adriana.

LPD_2000_1

Posledních pár dní před koncertem organizátoři mobilizovali všechny síly a začali narychlo přelepovat plakáty, aby dali fanouškům vědět, že se koncert koná na náhradním místě. „Pamatuji si, že spousta lidí vůbec změnu místa nezaznamenala a přijela do Bohumína. Měli jsme tam hlídku, která fanoušky otáčela a směřovala je do Ostravy,“ řekl Adam.

„Až do poslední chvíle jsme netušili, jestli přijde dost lidí a jestli pro nás koncert neskončí finanční katastrofou. Vzpomínám si, že někteří naši přátelé si kupovali i dva lístky najednou, aby nás podpořili. Naštěstí to dopadlo dobře, což bylo ryzí štěstí. Přišlo více lidí, než byla kapacita sálu,“ dodal Adam.

Spokojeni ale byli především fanoušci, protože kapela, která přijela ve své nejsilnější sestavě, odehrála strhující koncert, na jaký se jen tak nezapomíná. Legendary Pink Dots byli tehdy na svém uměleckém vrcholu a fanoušci je pak nechtěli pustit z pódia.

13

Legendary Pink Dots, 26. ledna 2000, Ostrava-Vítkovice. (Foto: Jiří Urban)

A záznam z koncertu, o kterém téměř nikdo netušil, že existuje, nyní kapela oficiálně vydala. Je to možné vnímat jako dárek ostravským fanouškům i pamětníkům a zároveň i jako náhradu za neuskutečněný koncert, který se měl v Ostravě konat v minulém roce v klubu Marley a který kapela bohužel odřekla. Loni tak Legendary Pink Dots hráli bohužel pouze v Praze. A na koncertu nechyběli ani organizátoři památného ostravského koncertu Adam a Adriana.

„S kapelou jsem dodnes v docela častém kontaktu, a protože hodně cestuji, občas navštívím její koncerty i jinde v Evropě. Osobně jsem se s nimi setkala i loni v Praze, ale vůbec se nezmínili, že chtějí ostravský koncert vydat jako živák. Takže i pro mne to je hodně velké a příjemné překvapení,“ dodala Adriana.

Nové koncertní album Legendary Pink Dots se záznamem koncertu v Ostravě-Vítkovicích ze dne 26. ledna 2000 si můžou fanoušci stáhnout ZDE.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.