Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Colours nabídnou i politické debaty a projekce dokumentů. O Rusku, disentu i pokřivené historii

Colours nabídnou i politické debaty a projekce dokumentů. O Rusku, disentu i pokřivené historii

25.6.2015 00:00 Atd.

Nejenom hudbou je návštěvník Colours of Ostrava živ. Letošní novinkou festivalu bude diskusní a politicky zaměřená scéna nazvaná Voices of Freedom (Hlasy svobody). Program vznikl ve spolupráci s internetovým projektem Moderni-dejiny.cz a Evropskou komisí a věnuje se otázkám nedávné minulosti, aktuální přítomnosti i nejisté budoucnosti.

Zvětšit obrázek

Záběr z nového dokumentárního filmu Bitva o rozhlas, který bude promítnutý v rámci diskusí.
Foto: moderni-dejiny.cz

Páteční program, kterým bude návštěvníky festivalu provázet publicistka a bývalá disidentka Petruška Šustrová, se zaměří na filmy, přednášky, debaty i čtení z knih na téma protestu a revolty proti systému. Sobotní diskuse pak budou zaměřeny na aktuální otázky vztahu Ruska a Evropy a nedělní nabídnou sondu do minulosti českých zemí, konkrétně do období po II. světové válce.

PÁTEK 17. ČERVENCE – PROTEST A REVOLTA

Známe kořeny protestů proti politickému establishmentu v dějinách a revolt ve světě umění? Čím posunuly hranice hudby protestsongy? Jak se žilo československé opozici za totality? Kde začíná a končí svoboda. To jsou témata diskusí, které začnou v pátek od 12 hodin.

Nejprve bude hudební publicista Josef Rauvolf vyprávět o fenoménu protestsongů a revoltě v hudbě. Následovat budou projekce snímku Miroslava Skalického Nepřizpůsobiví a dokumentu Šafrán, jenž přináší výpovědí některých členů neoficiálního sdružení folkových písničkářů Šafrán, které v Československu působilo v 70. letech a mezi jehož protagonisty patřili například Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák, Petr Lutka a Dagmar Andrtová-Voňková. Potom přijde na řadu debata s hudebníkem a publicistou Miroslavem Skalákem Skalickým, prozaikem Petrem Placákem, hudebníkem a publicistou Janem Macháčkem.

SOBOTA 18. ČERVENCE – RUSKO A EVROPA

Jak se utvářela historická role Ruska na pomezí Východu a Západu? Znamená pro nás Evropany současná ruská politika reálné ohrožení? Může se Evropa bránit sílící propagandě, záměrné dezinterpretaci či zamlčování nedávných událostí na Krymu a Ukrajině. To jsou témata sobotních projekcí a debat, kterými bude opět provázet Petruška Šustrová. K vidění bude například dokument Střední Evropa kráčí ke svobodě, který je nevšední výpovědí o odchodu sovětských vojsk z bývalých satelitních komunistických zemí. Promítnut bude také film Petrušky Šustrové Vyhnání a návrat krymských Tatarů, který doprovodí následná beseda s autorkou. V další debatě na téma Máme se bát současného Ruska? se představí novinář a bývalý český velvyslanec v Rusku Lukáš Dobrovský, předseda Slovensko-ruské společnosti Ján Čarnogurský a další odborníci.

NEDĚLE 19. ČERVENCE – OSVOBOZENÍ 1945 A CO PŘIŠLO PO NĚM

Jak si připomínat konec války v Evropě? Co o osvobození víme a co nám o něm v dějepise neřekli? Jaké omyly či mýty jej dodnes provázejí? Kdy a kde se zrodily, kdo a proč je v současnosti nadále utvrzuje? To budou náměty nedělních projekcí a debat, kterými bude provázet publicista a komentátor rádia Český rozhlas 6 Libor Dvořák. Kromě diskusí dojde i na projekci nového dokumentárního filmu Bitva o rozhlas, který je sestaven výhradně z autentických filmových záběrů z roku 1945 a zahrnuje všechny dosud známé záběry z bojů o rozhlas v Praze na Vinohradech. Promítnutý bude i další nový dokument s názvem Češi, nebo Němci? Příběh z Prajzské. Pamětnice Kristina Tesková v něm popisuje osud své rodiny z Hlučínska během války a těsně po ní. Líčí, jak byl její otec nasazen na nucené práce a jaké byly peripetie matky a tety, které s osmi dětmi prchaly před Rudou armádou. Vypráví, jak se jim jakožto českým Němcům z oblasti Hlučínska, jež za války spadalo pod Říši, podařilo uniknout odsunu a barvitě ilustruje vztahy Čechů a Němců na konci války.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.