Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Judas Priest v Ostravě přednesl heavymetalový diktát na výbornou

Judas Priest v Ostravě přednesl heavymetalový diktát na výbornou

26.6.2015 10:23 Hudba

Legenda jménem Judas Priest. Hřeby, ječení, motorky, zombie… Heavymetalová symbolika je definována v mnohém právě touto kapelou a jejím excentrickým frontmanem Robem Halfordem. Judas Priest ve čtvrtek v ostravské ČEZ Aréně ukázali svou sílu. Koncert se sice neobešel bez problémů, ale ve výsledném resumé byl skvostný.

Zvětšit obrázek

Z koncertu heavymetalové legendy Judas Priest v Ostravě
Foto: Radek Lukša

Judas Priest si vybrali předkapelu snů – Five Finger Death Punch z Las Vegas lze bez námitek zařadit k výborným koncertním kapelám. Jsou v USA hodně populární a mají na svém kontě dost hitů, což potvrdili během svého nabušeného, energického setu. Jejich vystoupení sice zpočátku poznamenalo dost nevkusné nazvučení kopáku, který při hře na dvojšlapku zbytečně duněl. Američané ukončili svůj ani ne hodinový otevírák stylově songem The Bleedeng z alba The Way Of The First. Během jejich setu šlo spatřit Roba Halforda, jak v ústraní na jejich muziku nadšeně tančí. Úžasné.

Následovalo nekonečné čekání na hlavní hvězdy. Zatažená opona s obřím nápisem Judas Priest lehce prosvítávala a sem tam bylo vidět obrysy postav. Když najednou zazněl začátek skladby War Pigs od Black Sabbath, bylo jasné, že to každou chvíli propukne. Krásné přiznání metalové hvězdy k zakladatelům metalu. Poté opona spadla a veteráni heavy metalu začali svůj kolosální set skladbami Dragonaut, Metal Gods a Devil´s Child. První tři písně poznamenala zbytečná hlasitost Halfordova zpěvu, který při ječení a výškách nepříjemně bodal do uší. Zvuk se naštěstí podařilo doladit.

JP_9980

Z koncertu kapely Judas Priest v Ostravě. (Foto: Radek Lukša)

Judas Priest dali přednost aktualizaci a zahráli poměrně hodně písní z jejich posledního alba Redeemer of Souls (Dragonaut, Redeemer of Souls, Halls of Valhalla, March of the Damned). Kdo přijel na legendu s představou, že zažije retrospektivní procházku impozantní historií kapely, musel být nutně zklamán. Z klasických songů kapely nezazněly například Defenders of the Faith, Judas Priest nezahráli ani písně z comebackového alba Angel of Retribution.

JP_9999

Rob Halford během ostravského koncertu. (Foto: Radek Lukša)

Halford se představil ve vynikající hlasové formě a „dával“ s přehledem všechny hlasové polohy, od čistých falzetových rejstříků po pověstné ječení, které však měl pevně pod intonační kontrolou. Skvělou práci odvedli oba kytaristé. Jak jsem litoval odchodu zakládajícího člena Judas K. K. Downinga, musím uznat, že Richie Faulkner je důstojnou náhradou.

Hudba Judas Priest příliš nefandí basové kytaře, marně jsem se snažil postřehnout během koncertu basové linky posledního zakládajícího člena kapely Iana Hilla. Marně. Sympatický basák předvedl své typické „máchání“ krkem nástroje, které by po hodině a půl mohlo složit i vypracovaného svalovce. Koncert Judas Priest byl značně podpořen obří videoprojekcí, která na rozdíl od nedávného koncertu Def Leppard nenabídla procházku historií kapely, nýbrž byla pevně tematicky svázaná s obsahem songů.

JP_9925

Bubeník Scott Travis během koncertu v Ostravě. (Foto: Radek Lukša)

Vynikající práci odvedl také Scott Travis – jehož bicí definovaly tvrdší zvuk Judas Priest od alba Painkiller přes vedlejší Fight (s Halfordem) až po jeho a Halfordův toužebně očekávaný návrat. Typické Travisovo vyhazování paliček do vzduchu a skutečně rockový úder do šroťáku někdy znamenají víc než zbytečné kaskády dvojšlapky předkapely.

Judas Priest samozřejmě nemohli vynechat kultovní songy Breaking the Law, Hel Bent for Leather, první přídavkové The Hellion a nepřekonatelnou Electric Eye. Napěchovaná ČEZ Aréna byla svědkem také druhé přídavkové vlny a koncert heavymetalové legendy si parádně užila.

Jediná negativa koncertu – upřednostnění posledního alba, méně hitů, zpočátku neúměrná intenzita zpěvu.

Jednoznačná pozitiva koncertu – sehranost kapely, strhující zadní plán (videoprojekce), vynikající Halfordův zpěv a v druhé polovině koncertu i mistrná práce s publikem (viz jeho skvělé nápěvy zpívané celou ČEZ Arénou).

Když jsem na počátku viděl přicházet tohoto legendárního zpěváka s holí v ruce, měl jsem trochu strach, jak to zvládne. Halford ovšem ukázal, že i v 64 letech se dá zpívat neskutečně. Koncert Judas Priest lze označit, po nedávných koncertech Manowar a Def Leppard za prozatímní vrchol ro(c)ku v Ostravě.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.