Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová: Rádi zkoušíme stále něco nového

Ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová: Rádi zkoušíme stále něco nového

9.7.2015 07:20 Hudba

Jako každý rok, i letos bude velkolepému festivalu Colours of Ostrava předcházet dvoudenní Festival v ulicích, který se vrací do historického centra Ostravy a jehož hlavní scéna bude umístěna na výstavišti Černá louka. Deník Ostravan.cz si několik dní před vypuknutím hudebního maratónu, jenž v Ostravě potrvá od úterka do neděle, povídal s ředitelkou Festivalu v ulicích Petrou Hradilovou.

Zvětšit obrázek

Ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.
Foto: Archiv P. Hradilové

Do zahájení Festivalu v ulicích zbývá už jen pár dní. Jaké máte pocity, jste nervózní?

Připadá mi, že do festivalu zbývá už jen pár hodin, protože ten čas opravdu běží strašně rychle. Pocity jsou takové smíšené – jednak se strašně těším na to, co bude nového a jak to bude fungovat, ale zároveň pociťuji stres a napětí, protože se dodělávají některé detaily a je třeba, aby se na nic nezapomnělo. Je to ale takový příjemný předfestivalový stres.

Festival v ulicích začne letos netradičním prologem – pondělním duchovním zamyšlením v Evangelickém kostele na Českobratrské ulici. Proč jste se rozhodli celý ten divoký týden, kterému říkáte Colours Week, zahájit právě v kostele?

Odpověď je částečně obsažena ve vaší otázce. Možná stojí za to se před tím divokým týdnem trochu zastavit, vyčlenit si chvíli na vyčištění hlavy a naladit se na to, že si půjdeme užít všechno, co je pro nás připraveno.

V Evangelickém kostele bude během Festivalu v ulicích umístěna Kostelní scéna, která je novinkou letošního ročníku. Na co se můžou návštěvníci těšit?

Kostelní scéna je tak trošičku návrat k tradici Colours of Ostrava z doby, kdy se tento festival ještě konal v centru. Byla to velmi oblíbená část Colours – lidé si v kostelech mohli odpočinout od hlasité hudby a festivalového dění. Pro mnohé to bylo místo ztišení, kde si srovnají myšlenky a pak vyrazí do dění festivalu. Podobné to bude letos na Festivalu v ulicích, kde každý den nabídneme dva koncerty. V úterý to budou dva čeští hudebníci – Václav Kořínek alias Wendy Zulu spolu s hosty nabídne meditativní hudbu za doprovodu různých alternativních hudebních nástrojů z východu. Wendy Kořínek se navíc zabývá alikvótním zpěvem, takže to bude opravdu zajímavý zážitek. V úterý večer pak vystoupí jazzman Jiří Stivín se svým úspěšným projektem Dividlo, který je umocněn videoprojekcí. Středa pak bude věnována zahraničním hvězdám. V prvním případě půjde o indicko-libanonský projekt Flute in Motion, který je zajímavou kombinací flétnisty a dýdžeje, takže půjde o meditaci ve velmi zvláštním podání. A dění na Kostelní scéně ve středu uzavře Mark Eliyahu, který je světoznámým hráčem na tradiční strunný nástroj kamanche. Bude to jeden z projektů, který opravdu hladí duši, navíc on samotný je velmi zajímavý, mladý, dredatý a krásný muž, takže to bude stát za to.

Na co se osobně nejvíce těšíte z hlavního programu Festivalu v ulicích?

Musím se přiznat, že se hodně těším na společný koncert Vlasty Redla a Jiřího Pavlici s Hradišťanem, protože ten projekt znám pouze z jejich nahrávky, která vyšla už před mnoha lety. Myslím, že bude skvělým zážitkem slyšet jejich dvouhodinový koncert na Černé louce. Ale těším se také na mnoho dalšího, třeba na kapelu Too Many Zooz, což jsou fenomenální buskeři, jejichž nahrávky jsou velkým hitem na kanále Youtube. Je opravdu úžasné, že je lidé potkají ve středu večer nikoliv v newyorském metru, kde vznikla jejich slavná videa, ale v ulicích Ostravy. Další věc, která bude stát za to, je festivalový průvod, který vyrazí ve středu od 15 hodin na Masarykově náměstí a bude letos zase trošičku jiný. Budeme se snažit ho komentovat, aby lidé věděli, kdo jsou ti umělci a muzikanti, kteří v průvodu jdou, takže všechno bude trošičku jinak než dříve. Ale nejvíce se samozřejmě těším na festival jako celek.

Na Festivalu v ulicích letos mají silné zastoupení kapely, které budou účinkovat i na Colours of Ostrava. To bude určitě skvělá šance pro všechny, kteří by tyto kapely na Colours jinak neviděli, protože budou hrát souběžně s dalšími, ještě většími hvězdami…

Určitě ano. Důvody, proč tyto kapely hrají na Festivalu v ulicích, jsou dva a tohle je jen jeden z nich. Tím prvním a hlavním důvodem je to, že už od prvopočátku jsme chtěli světové kapely, které hrají na Colours, představit i lidem, kteří na Colours nejdou, protože prostě nechtějí strávit čtyři dny hudbou, anebo k tomu mají jiné důvody. Během posledních let vznikla na Colours nová scéna Drive Stage, která se stala velmi oblíbenou, protože nabízí různé styly hudby od rockabilly přes alternativní country až po world music, a právě některé hudebníky z Drive Stage představíme na Festivalu v ulicích.

Festival v ulicích nabízí každoročně pestřejší program a jeden člověk bude mít letos opravdu velký problém stihnout všechno, co by chtěl vidět. Chcete v tomto kopírovat Colours?

Já vlastně nevím, jestli můžu říct, co chceme. Ono to tak prostě je. Festival v ulicích původně vznikl jako doprovodný program ke Colours  a myslím, že dnes můžu říct, že je to plnohodnotný festival, i když je to samozřejmě menší a mladší bratr Colours. Nicméně je to festival se vším všudy od hudebního po doprovodný program. Nevím, kam porosteme, a nemyslím si, že máme jasně daný cíl, ale pouze reagujeme na podněty, které přicházejí, a nikdo z našeho týmu nedokáže pracovat s tím, co už jednou fungovalo. A to je důvod, proč oba festivaly rostou. Nestačí nám to, že minule to bylo fajn, ale baví nás vždy zkoušet něco nového a pak se najednou stane, že zjistíte, že těch programových bodů je dvojnásobek oproti minulému nebo předminulému roku. Ale je to spíše spontánní růst a uvidíme, kam to půjde dál.

Festival v ulicích se kromě historického centra Ostravy bude konat i na Černé louce, což v mnoha lidech vzbudí silnou nostalgii, protože se zde v minulosti konal festival Colours of Ostrava. Neuvažujete, že by se Festival v ulicích mohl v budoucnu rozšířit třeba až na Slezskoostravský hrad?

Slezskoostravský hrad je samozřejmě součástí té nostalgie a už letos tam určité propojení je, protože tam bude stát stanové městečko. To, jestli se tam někdy rozšíří i program Festivalu v ulicích, nemůžu říct. Není to zatím v plánu, ale ani bych to nevyvracela.

Je mi jasné, že zatím nechcete moc mluvit o budoucnosti, ale přesto se ještě zeptám – můžete slíbit, že Festival v ulicích bude i příští rok v historickém centru, kde loni nebyl kvůli plánované rekonstrukci ulice 28. října? Ta rekonstrukce stále neproběhla…

Ulice 28. října je rozkopaná už v tuto chvíli, ale je to v místech, kde to nebude bránit festivalu, i když to nevypadá moc hezky. Já nechci používat slovo slíbit, protože rok dopředu nic slibovat nemůžu, rozhodně ale neplánujeme měnit lokalitu. Uvidíme, jak na letošní ročník Festivalu v ulicích bude město reagovat. A tím myslím město jako takové, tedy například i kavárníky, restauratéry a obchodníky. Pokud se festival stane vítanou součástí života v centru města, nebude důvod, aby z něj odcházel. Ale to si řekneme až po festivalu.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.