Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. V Komenského sadech vznikne bezplatná knihovnička. Nenechavců se nebojíme, říká Ilona Rozehnalová

V Komenského sadech vznikne bezplatná knihovnička. Nenechavců se nebojíme, říká Ilona Rozehnalová

11.7.2015 08:15 Atd.

Bezplatná knihovnička, která bude otevřená po celé léto, vznikne v neděli 12. července v Komenského sadech. Zprovozní ji Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu a Antikvariát a klub Fiducia. Knihovnička bude mimo jiné připomínkou aktivity významné ostravské knihovnice Naděždy Ježkové, která stála v roce 1951 u založení první venkovní knihovny v Komenského sadech. Vznik nápadu umístit do parku knihovnu přibližuje iniciátorka Ilona Rozehnalová.

Zvětšit obrázek

Předsedkyně Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu Ilona Rozehnalová.
Foto: Ivan Mottýl

Jak vznikl nápad zprovoznit v Komenského sadech venkovní knihovničku?

Přes Komenského sady chodím téměř každý den pěšky do práce. Udělat knihovničku mě napadlo už předloni  v souvislosti s akcí, která měla připomenout venkovní čítárnu z padesátých let a knihovnici Naděždu Ježkovou. Nějaký čas ta myšlenka zrála a nyní jsme se s okrašlovacím spolkem rozhodli ji realizovat.

Jak bude knihovna fungovat? Bude nějak zaměřena?

Bude to knihovnička připevněná na strom v blízkosti Komenského busty. Zájemci v ní najdou kvalitní beletrii a poezii, ale také Komenského dílo. Knížku si bude moci kdokoli půjčit, přečíst si ji třeba v parku na lavičce a pak zase vrátit. Každá knížka na sobě bude mít označení, aby bylo jasné, že pochází z knihovničky.

S jakým množstvím knih do začátku můžou zájemci počítat?

Knihovnička pojme zhruba 10 knížek. Tituly věnuje Antikvariát Fiducia a budeme je obměňovat, takže se nikdo nemusí bát, že za chvíli nebude mít co číst.

Nemáte strach, že knihy zmizí díky nenechavosti zájemců nebo kolemjdoucích? Anebo je bude strážit knihovník?

Ne, nebojíme se. Dost lidí nevěřilo,  že vydrží naše bylinková zahrádka v centru, říkali nám, že to někdo rozkrade. Opak je pravdou – lidé bylinky dosazují, chodí je zalévat, teď tam přibyly cedulky s popiskami a nedali jsme je tam my. Pár bylinek na jaře zmizelo, ale lidé spontánně dosadili další. Myslím si, že obdobně může začít fungovat i naše knihovnička – někdo tam třeba donese knížku, která ho nadchla, a nechá ji tam pro ostatní, aby si ji mohli přečíst. Navíc parkem chodím skoro každý den, takže se o ni budu starat a knížky obměňovat.

Můžete popsat původní knihovnu z roku 1951, kdo ji vymyslel a provozoval a jak dlouho vydržela? Jaký měla u čtenářů ohlas a co způsobilo její zánik?

Čítárna v Komenského sadech byla otevřena  v létě 1952. Založila ji významná ostravská knihovnice Naděžda Ježková, která už v roce 1951, kdy byla na mateřské dovolené, podle vzpomínek pamětníků s sebou v kočárku spolu s dcerkou vozila knihy, gramofon a často oslovovala maminky s dětmi i další návštěvníky parku. Neoficiálně se četlo, pouštěly gramodesky, povídalo o knihách a čtení. O rok později se čtení pod širým nebem stalo oficiální aktivitou městské knihovny. O čítárnu v parku byl prý obrovský zájem. V roce 2013 se konala vzpomínková akce k výročí deseti let od smrti paní Ježkové, kde se hovořilo o tom, že by se knihovna do parku zase vrátila. Do té doby tam bude alespoň naše knihovnička.

Jaký bude doprovodný program při nedělním otevření knihovny?

Kromě slavnostního osazení knihovničky chystáme také velkoplošné guerillové okrášlení jednoho nevzhledného místa v parku. Místo ještě tajíme, bude to překvapení. Věříme, že okrášlení bude opravdu výrazné a návštěvníci parku jej ocení. Chystáme také další poetický atentát, který je tentokrát věnován osobnosti Jana Amose Komenského, můžete se těšit na čtení z jeho díla, ale nepůjde o nějaké školometské pojetí. Texty vybral literární historik Pavel Hruška a ozdobíme jimi čtyřřadou lipovou alej.

Akce Poetický atentát, která bude provázet otevření knihovničky, začne v neděli 12. července ve 14 hodin. Sraz účastníků je u busty Jana Amose Komenského.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.