Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba S Adamem Sedlickým o fantastickém úspěchu akademického sboru VŠB-TU na Slovensku a v Litvě

S Adamem Sedlickým o fantastickém úspěchu akademického sboru VŠB-TU na Slovensku a v Litvě

27.7.2015 00:01 Hudba

Akademický pěvecký sbor Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě opět zazářil na prestižních mezinárodních soutěžích, tentokrát na Slovensku a v Litvě. Za úspěchem stojí výborná vyváženost sborového tělesa vedeného novým slovenským sbormistrem Adamem Sedlickým. Ostravan.cz se mladého umělce, jenž převzal žezlo po Janu Mlčochovi, ptal na obě soutěže, na jejich atmosféru i na další koncertní sezónu.

Zvětšit obrázek

Sbormistr Akademického pěveckého sboru VŠB-TU Adam Sedlický.
Foto: Archiv umělce

Adame, vy máte s dirigováním na Ostravsku už zkušenost, ale pokud vím, doposud jste se profiloval jako šéfdirigent orchestrální akademie Moravskoslezská Sinfonietta. To už neplatí? 

Áno, tri roky som v Moravskoslezskej Sinfoniette pôsobil ako šéfdirigent, ale kvôli pracovnej záťaži a istým nezhodám som musel tento orchester opustiť. Na druhú stranu, ako ste povedali, ide o orchestrálnu akadémiu, čiže treba dať priestor aj iným mladým dirigentom.

Před půlrokem jste se stal sbormistrem Akademického pěveckého sboru Vysoké školy báňské – Technické univerzity. Ten velice úspěšně vedl po dlouhá léta Jan Mlčoch. Jaký byl sbor v době, kdy jste jej po Honzovi přebíral?

Nedá sa povedať, že by som prešiel na dirigovanie zboru, naďalej sa orchestrálnemu dirigovaniu venujem. Od septembra nastupujem do angažmá ako dirigent a korepetítor súboru opereta/muzikál Národného divadla moravskoslezského.  Od malička spievam v zboroch na Slovensku, je to moje hobby. Som nesmierne šťastný, že sa mi tento rok naskytla možnosť začať dirigovať zbor v Ostrave, o to viac, že ide o mladých, šikovných ľudí, študentov, ktorých spev nesmierne baví. Už pred prvou našou spoločnou skúškou som vedel, že APS je zbor vysokých kvalít, čo potvrdzujú aj popredné umiestnenia na medzinárodných súťažiach. Samozrejme, ako každý dirigent, tak aj ja mám svoju predstavu o zvuku zboru, rôznych nuansách, repertoári…čo sa snažím od začiatku obmieňať, meniť, vylepšovať…

Soutěžní skladby pro soutěž Akademická Bánská Bystrica jste vybral vy, nebo už byly na repertoáru připraveny předchozím dirigentem sboru?

Za pol roka, čo dirigujem APS, som väčšinu „ich“ skladieb zamenil za iné, niektoré, ktoré ma zaujali som samozrejme ponechal.

11187342_10153394152310555_1416319848405147671_o

Akademický pěvecký sbor VŠB-TU v Ostravě. (Foto: Archiv A. Sedlického)

Které skladby vám tedy pomohly vyhrát v Banské Bystrici zlaté pásmo, starší nebo vámi nově vybrané?

Spievali sme spolu 6 skladieb. 2 z nich (K. Nystedt – Gloria, Z. Lukáš – Oj, oj, oj) už zbor mal z minulosti naštudované, 3 skladby som zvolil nanovo (J. Bennet – Weep O Mine Eyes , O. Gjeilo – Northern Lights, K. Lancaster – How can I truly say) a poslednou skladbou bola povinná skladba danej kategórie komorných zborov, Gloria, od súčasného slovenského skladateľa Lukáša Borzíka.

Jaké hudební období je vám při dirigování sboru nejbližší?

Je zaujímavé, že zatiaľ čo v orchestrálnej literatúre sú mi najbližšie diela romantizmu a 20. storočia, tak v zborovej literatúre je to presne naopak, a to diela renesancie a najmä 21. storočia.

V porotě soutěže seděl také váš otec, renomovaný slovenský sbormistr a pedagog. Byla zajištěna nestrannost hodnocení?

U môjho otca som študoval dirigovanie na Konzervatóriu v Žiline, takže v oblasti profesnej ho vnímam ako vynikajúceho dirigenta, pedagóga. Súťaž „Akademická Banská Bystrica“ som nevyberal podľa toho kto je v porote. Dokonca to, že tam bude môj otec som sa dozvedel až po podaní prihlášky a dal by som ruku do ohňa, že patrí medzi tých prísnejších porotcov. Určite hodnotil môj zbor podľa rovnakých kritérií ako ostatné zbory na súťaži.

Já spíše myslel, že řeknete, že otec jako rodinný příslušník se musel zdržet hlasování. Čekal bych nějakou výjimku…

Nesmel sa zdržať hlasovania, na súťažiach neexistujú žiadne výnimky.

11216523_10153394158535555_3821649131877390445_o

Sbor během vystoupení v Bánské Bystrici. (Foto: Archiv A. Sedlického)

V hodnocení porotců zazněla velká chvála za dramaturgii sboru a porotě se velmi líbil váš program. Co je tak přesvědčilo?

Čo sa týka dramaturgie na Banskú Bystricu, striedal som obtiažne, menej náročné, pomalšie, rýchlejšie skladby, a to pravdepodobne zavážilo u porotcov, ktorí nám okrem zlatého pásma udelili aj špeciálnu cenu za pôsobivú dramaturgiu.

Další skvělý úspěch jste se sborem zaznamenal před pár týdny v Litvě na soutěži Laudate Dominum, odkud jste si přivezli hned dvě nejvyšší ocenění. Můžete prozradit, kde se soutěž konala a jaká byla její atmosféra?

Išlo o súťaž duchovnej hudby v litevskom Vilniuse, kde sme okrem 1. miesta získali aj špeciálnu cenu za najlepšie prevedenie povinnej skladby. Spolu so súťažným vystúpením sme mali na programe aj jedno koncertné vystúpenie v krásnom a ľuďmi preplnenom kostole. Bol to nádherný týždenný zájazd obohatený o zážitky a samozrejme vynikajúce umiestnenie.

Co se sborem chystáte na příští sezónu? Nač se můžeme těšit?

Ako každý rok, má zbor na programe nejaký ten zájazd, pravdepodobne pôjde opäť o súťaž. Mňa osobne lákajú Svetové zborové hry (World choir games), ktoré sa konajú každé dva roky v nejakom veľkomeste vo svete. Budúci rok sa budú konať v ruskom Sochi. Okrem zájazdu budú určite nejaké koncerty, sám som zvedavý na ďalšiu sezónu, uvidíme, čo nového prinesie. Radi privítame aj nových spevákov do nášho super kolektívu.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.