Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo S Michalem Kavalčíkem alias Rudou z Ostravy o roli šaška v Shakespearově hře Jak se vám líbí

S Michalem Kavalčíkem alias Rudou z Ostravy o roli šaška v Shakespearově hře Jak se vám líbí

3.8.2015 06:00 Divadlo

Ostravský komik Michal Kavalčík, známý hlavně jako Ruda z Ostravy, hraje na Letních shakespearovských slavnostech postavu šaška v inscenaci Jak se vám líbí (alternuje ji Vladimír Polák). Inscenace měla velký ohlas při své loňské premiéře díky precizní režii Michala Langa a výkonům ostravských herců. Michal Kavalčík v rozhovoru pro kulturní deník Ostravan.cz hovoří nejenom o Shakespearovi, ale také o svých nejbližších plánech.

Zvětšit obrázek

Michal Kavalčík krátce před uvedením inscenace Jak se vám líbí.
Foto: Archiv Michala Kavalčíka

Jak to pár dní před letošním uvedením komedie Jak se vám líbí vypadá s oprašováním této inscenace?

Makáme dvakrát denně po čtyřech hodinách. Režisér Michal Lang je skvělej týpek a puntičkář, co se týká krásy veršů. V kuloárech se proslýchá, že právě naše inscenace Jak se vám líbí je jedinečná, protože nejvíce dodržuje Shakespearův jazyk. Když se vypráví moc moderně, tak se v Shakespearovi ztrácí jeho slovní půvab, ale nám se jej naopak daří zachovat.

A jak ti sedí alžbětinský blankvers? Ruda si ho asi moc neužije, co?

Ne že bych byl velkým přítelem veršů, rád improvizuju. Promítá se to i do mluvy Rudy, která je z devadesáti procent založena na improvizaci.  Na druhou stranu mi to tolik nepřekáží, protože režie Michala Langa je moderní, ne sice tak ultramoderní jako třeba Špinarovo Zkrocení zlé ženy, ale pořád si tu hru skvěle užívám.

Michal Kavalčík jako šašek v inscenaci Jak se vám líbí.

Michal Kavalčík jako šašek v inscenaci Jak se vám líbí. (Foto: LSS v Ostravě)

Změnilo se od loňského prvního uvedení něco na formální stránce Jak se vám líbí?

Trochu jsme zkracovali, asi o dvacet minut. Víkendový divák nic nepozná, žádný klíčový dialog nezmizel. Podle mě je to zkrácení k prospěchu. V dnešní době, když slyším, že se Hamlet hraje tři a půl hodiny, tak už mě ani nebaví na něj jít. Doba je jinde a vše by mělo dostat „nožičky“. Shakespearova epocha byla jiná, nikam se nespěchalo, nikdo neměl wifinu (smích). Dnes máme všichni zprávy v tabletech ve dvou větách.

A není spíše Shakespeare jedna z mála příležitostí, jak vypadnout z rytmu dnešní šílené doby?

Jenomže když koukáš na tři a půl hodinového Hamleta… já říkám, že by diváka neměl bolet zadek.

Jak si role šaška užívá Michal Kavalčík?

Moje role čítá pět hlavních výstupů. Celkově to dělá asi půl hodiny. Pro mě je to významná role, šašek je vlastně vždycky ten nejchytřejší. Je to vtipné, protože Ruda je vlastně také šašek. Je to něco jiného než moje předchozí malá rolička v Marné lásky snaze.

A co na to říká Ruda? Může se stát, že v některém z okamžiků Jak se vám líbí naskočí Michalovi právě tato role?

Myslím, že to nastává trošku ve druhé půlce představení.  Mám tam krásný dialog s jedním vesničanem (hraje jej Aleš Juchelka), který se snaží sbalit moji kočku. Já mu názorně ukazuju, co všechno bych s ním udělal, kdyby v tomto pokusu získání srdce mé drahé pokračoval. Je to krásná dvouminutová etuda, kdy si divák může říct, že tady trošku poznává Rudu. Ve způsobu vyhrožování, kdy říkám, že jej zabiju, uškrtím, jeho mozeček si vezmu sebou… tady si to užívám naplno.

Michale, jak vzpomínáš na předchozí shakespearovskou inscenaci Marná lásky snaha? Myslím, že ta kritikům moc nesedla.

Ano, Marná lásky snaha prý pro ně byla velmi sexistická. Prý samé narážky. Ale vždyť Facebook, porno, drogy a zbraně, to všechno hýbe světem.  A kde jinde sex zparodovat, než právě v divadle? Když jsme začali zpívat na jevišti ve stylu ruských písní, kritici se mohli zbláznit. A má role? To byl venkovský balík, který ohnul všechny Mařky z vesnice.

Co tě čeká v nejbližší době?

Žiju rádiem. Všechno dělám živě, musím být in a stále před konkurencí. Užívám si také muzikál s Vaškem Neckářem Mýdlový princ. Hraju tam rockera automechanika. Tam se projevuje Michal, protože má k dispozici krásné písničky. S naší bandou Komici s. r. o. jsme nedávno slavili sedm let historie a navíc chystáme film. Bude to dokument, aby měl divák pocit a představu o tom, jak to chodí v zákulisí. Divák uvidí, jak cestujeme a co prožíváme v šatnách. Tam bude zase Ruda.

Neleze ti ten Ruda už někdy na nervy?

Měl jsem měsíc pauzu. Je fajn občas z toho tempa vyletět, vypnout. Po dovolené jsem pak zase oblékal ty boty, to stejné triko, maloval si linky a říkal jsem si: „Ty vole, nejsi na to už moc starej?“ Ale pak za tebou přijdou lidi, poklepají ti na rameno a říkají: „Ty vole, ve dvanáct nic jiného neposluchám.“… Možná až přijde čas, odejde Ruda do řiti a bude tady třeba nový magor. Zatím tomu nechávám volný průběh.

Inscenace Jak se vám líbí s Michalem Kavalčíkem bude v Ostravě k vidění 6. až 8. srpna. Ve dvou předchozích uvedeních (4. a 5. srpna) bude v roli šaška alternovat Vladimír Polák.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.