Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Jiří Surůvka: Festival Malamut ukáže, jak performují Číňané nebo islandský Zekon

Jiří Surůvka: Festival Malamut ukáže, jak performují Číňané nebo islandský Zekon

5.10.2015 06:56 Obraz & Slovo

Po dvou letech se do Ostravy vrací nejstarší domácí festival performance Malamut, jehož spoluzakladatelem je ostravský performer Jiří Surůvka. Přehlídka startuje v úterý v Domě umění a Surůvka v rozhovoru po Ostravan.cz alespoň částečně odhaluje program festivalu a vypráví i o některých účastnících.

Zvětšit obrázek

Jiří Surůvka a jeho pes Emil na jedné z vernisáží v Galerii Plato.
Foto: Jiří Zerzoň

Jména účinkujících jsou sice už dlouho známa, program se však dolaďuje až za pochodu v průběhu akce. Kdo tedy odstartuje letošní přehlídku?

Kamil Guenatri z francouzského Toulouse, na něhož bych rád upozornil, neboť tento umělec je naprosto paralyzovaný invalida, které performuje ze svého lůžka.

Jak?

S pomocí dvou asistentů.

Jeho vystoupení mají v Evropě velký ohlas, doma ve Francii, v Berlíně, v polských Sopotech i jinde. Kde ho diváci uvidí?

V Domě umění v úterý někdy po čtvrté odpoledne – právě v prostorách Domu umění celý festival začíná. Jsem zvědav, jak se mu v Ostravě bude líbit, protože tohle město není pro starý ani pro invalidy, řečeno s nadsázkou. Invalidé nemají po Ostravě zrovna snadný pohyb, Kamil Guenatri je asi zvyklý na jiný standard. Bude to prubířský kámen a uvidí se, jak je Ostrava bezbariérová (ironický smích).

Teď téměř vůbec, Nádražní třída i třída 28. října v samém centru jsou třeba pořád rozkopány. Kdo ještě vystoupí v první den v Domě umění?

Dva čínští performeři Chen Shi Sen a Yuen Kin Leung.

S těmi jste se seznámil při svém nedávném pobytu v Číně?

Ano, ale jejich výjezd do Česka teď zprostředkoval brněnský performer Tomáš Ruller. Na Malamutu vystoupí hned osm čínských umělců, kteří se zabývají performanci a vesměs žijí v Hongkongu, ale i oblasti Chengdu a Xi’an. Minulý týden už vystupovali na brněnském festivalu performance A.K.T. –  Mezi realitou a fikcí a v Ostravě jejich turné pokračuje.

Malamut pokaždé překvapí. Na minulé přehlídce jsme byli svědky úžasné scénky, když se performer Milan Kohout přihlásil o slovo na zasedání ostravského zastupitelstva na Nové radnici. A tam prohlásil: „Vážení pánové, rozhodl jsem se městu nabídnout výhodný objekt k privatizaci.“ Zastupitelé napřed napjatě čekali, s čím zástupce lidu přijde, když ale umělec navrhl privatizaci vlastního těla, kroutili nevěřícně hlavou. „Tělo je dosud dobře zachovalé,“ bušil se Kohout do prsou.

To byla vydařená performance! A je dost možné, že právě kvůli ní jsme letos z města nedostali žádný grant na náš festival. Ale na to už jsem zvyklý, podporu jsme nedostávali ani dříve.

Proč?

Tak já to znova připomenu. První větší konflikt s městem měli kurátoři René Rohan a Standa Cigoš, kteří festival pořádali v roce 1998. Performer Tomáš Vaněk, což je dnes vážený pan rektor Akademie výtvarných umění v Praze, tehdy nastříkal sprejem přes šablonu na zeď u několika kanceláří na magistrátu zvonky se jmény. Na radnici se tak urazili, že už nikdy na festival nepřispěli a museli jsme jim dokonce nechat vymalovat ty posprejované stěny.

Vadí vám, že na peníze z města nedosáhnete?

Vadí mi úzkoprsost pánů zastupitelů, jejich ješitnost, jejich pocit nedotknutelnosti a jejich neadekvátní reakce, když si z nich někdo dělá legraci.

Přijede Milan Kohout i letos? A mají se na Nové radnici předem bát?

Přijede. Co chystá, to ale netuším. A zatím to nejspíše netuší ani on. Milan Kohout se rád inspiruje až na místě samém. A když se při posledním Malamutu zrovna konalo zastupitelstvo, proč to nevyužít.

V průběhu třídenní přehlídky performancí uvidí diváci i řadu ukrajinských umělců. Jak jste narazil na ně?

To jsou umělci ze Lvova, s nimi se rovněž potkávám na festivalech. Stejně jako s dalším vystupujícím, islandským performerem Steinem Henningsenem. O něm bych s nadsázkou řekl, že je takový Železný Zekon v oboru performance, který se bude v Ostravě vyjímat. Henningsen totiž při performancích hodně pracuje i se železem.

Na koho se ještě těšíte?

Upřímně, na kolegy z Česka. Performerů v Česku je pořád strašně málo, řekl bych tak do dvaceti, na Malamutu uvidíme polovinu nebo třetinu z nich, to pro nás není časté setkání. Chystala se k nám třeba celá rodina Václava Stratila, ale ten se nějak zdravotně necítí, takže budeme svědky rodinné performance jeho syna Antonína Stratila, Kateřiny Olivové a jejich synka.

Jako už tradičně bude Malamut probíhat v ulicích Ostravy, v Domě umění, letos se ale z takzvaných Nových koupelen na Dole Hlubina přesouvá do Trojhalí u Karoliny, přesnější řečeno do většího Dvojhalí. Proč?

To je jednoduché, spolupořadatelem festivalu je letos Galerie města Ostravy PLATO, kterou vede vynikající kurátor Marek Pokorný, no a Trojhalí je vlastně výstavním prostorem PLATO. Ale nebudeme mít prostor v celé hale, v jedné jeho části se zrovna staví nějaká horolezecká stěna, takže budeme mít na performance zhruba tolik místa jako předloni v Nových koupelnách.

Ostrava trpí řadou nemocí, asi nejhorší je katastrofální ovzduší, nejhorší v Evropské unii a podobné situaci v Pekingu. Jak dokázali vědci, v Ostravě se kvůli vzduchu dokonce umírá dříve než jinde v republice. Bude někdo z performerů nějak reagovat i na tento problém?

Nevím, je to ale docela možné. Ti umělci moc neví, do čeho jdou, co je to ta Ostrava. To poznají, až když vystoupí z vlaku na hlavním nádraží a ucítí zápach přívozské koksovny. Pak možná budou i nějak reagovat. Performeři totiž nemají takové výhody jako hokejisté na nedávném mistrovství světa, kvůli kterým byla míra znečištění dočasně omezena. Malamut prostě není mistrovství světa (smích).

*

PROGRAM FESTIVALU MALAMUT:

ÚTERÝ 6. ŘÍJNA:
16.00–18.00 Galerie výtvarného umění v Ostravě – Dům umění
19.00–22.00 Trojhalí Karolina

STŘEDA 7. ŘÍJNA:
14.00–17.00 veřejná prostranství v centru města
17.00–22.00 Trojhalí Karolina

ČTVRTEK 8. ŘÍJNA
14.00–17.00 veřejná prostranství v centru města
17.00–22.00 Trojhalí Karolina
Afterparty / Důl Hlubina

Festivalu předchází vernisáž ukrajinského malíře z Oděsy Igora Guseva v Galerii Jáma 10 na Nádražní 91 v pondělí 5. října v 18.00.

NA MALAMUTU VYSTOUPÍ: Jiří Surůvka, Petr Lysáček, František Kowolowski, Tomáš Ruller, Lenka Klodová, Martin Zet, Blahoslav Rozbořil, Josef Daněk, Kateřina Olivová, Antonín Stratil, Václav Stratil, Vladimír Havlík, Darina Alster, Milan Kohout, Agnieszka Szablikowska (PL), Pawel Korbus (PL), Dominik Zlatowski (PL), Lukasz Trusewicz (PL), Josef Juhasz (SK/Maďarsko), Isztvan Kovacz (Maďarsko), Szombathely Balint (Maďarsko), Beate Linne (DE), Volodymyr Topiy (Ukrajina), Pavlo Kovach (Ukrajina), Yaryna Shumska (Ukrajina), Igor Gusev (Ukrajina), Natalia Trandafir (Ukrajina), Kamil Guenatri (Francie), Jeniffer Helia deFelice (USA), Stein Henningsen (Island), To Yeuk (Čína), Chen Shi Sen (Čína), Yuen Kin Leung (Čína), Yim Wing Ka Monique (Čína), Mok Wing See Vinci (Čína), Chan Mei Tung (Čína), Liu Nanxi (Čína), Vang Pan (Čína) a studenti performance FAVU Brno.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.