Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Exkluzivně: Na hudebním veletrhu WOMEX se Ostrava skloňuje ve všech pádech

Exkluzivně: Na hudebním veletrhu WOMEX se Ostrava skloňuje ve všech pádech

24.10.2015 10:56 Hudba ,

Od devíti dopoledne do šesti večer schůzka za schůzkou, poté do dvou do rána večerní koncerty. To je typický den týmu festivalu Colours of Ostrava na World Music Expo (WOMEX), největším veletrhu world music na světě, který se koná v tomto týdnu v Budapešti. Postřehy z akce, která má v hudební branži obrovské renomé, přináší exkluzivně pro deník Ostravan.cz publicistka Monika Horsáková, která se veletrhu spolu s ostravskou výpravou účastní.

Zvětšit obrázek

Ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová na veletrhu WOMEX.
Foto: Monika Horsáková

V zákulisí se Ostrava skloňuje ve všech pádech a festivalový sampler mizí z českého stánku závratnou rychlostí. Colours of Ostrava má mezi hudebními publicisty, manažery i samotnými umělci renomé jednoho z respektovanějších festivalů s vynikající dramaturgií a pohodovou atmosférou. Svědčí o tom i „Bazzookas Award“, kterou nizozemská kapela Bazzookas na letošním WOMEXu udělila právě ostravským Barvám.

„Letos jsme koncertovali na 54 festivalech a tohle je cena pro ten nejlepší. Hodnotili jsme přehlídky ze všech možných hledisek. A Colours nás prostě nadchly. Počínaje energií a atmosférou a konče vynikající produkcí a publikem, které chodí opravdu poslouchat hudbu a nejen se opít,“ upřesňuje frontman kapely Bas „Bazz“ Barnasconi.

„Dosud se, pokud jde o bývalou východní Evropu, mluvilo hlavně o Szigetu, teď se ale bude čím dál víc mluvit o Colours of Ostrava. I můj syn s přáteli se na příští ročník do Ostravy chystá,“ dodává Bas.

Womex-Bazz-spolecna

Ostravská výprava na WOMEXU s cenou Bazzokas Award. (Foto: M. Horsáková)

Ředitelku Colours of Ostrava Zlatu Holušovou cena Bazzookas Award potěšila. Stejně jako to, že podobně nadšené reakce, i když jde třeba jen o slovní hodnocení, dostává tým Colours od jiných umělců. „Je to pro nás důležitá zpětná vazba, signál, že se ubíráme správným směrem. Stejně tak jsme byli moc rádi, když jsme v roce 2013 dostali od islandských Sigur Rós cenu za nejlepší festivalový zvuk a atmosféru. Zajímavé je, že obě kapely jsou si podobné tím, že k festivalu přistupovaly od počátku velmi přátelsky a bez hvězdných manýrů. Sigur Rós například přijeli na Colours z Prahy vlakem, čehož jsme si na nich velmi vážili. I proto patří ke kapelám, které zase na Colours rádi přivítáme,“ říká ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Nápis Colours of Ostrava na akreditační kartě otevírá na WOMEXu dveře. Manažeři i umělci mají mimořádný zájem na festivalu vystoupit. Zastavují členy týmu a vyptávají se na možnosti a podmínky. A na stáncích vytahují „podpultová CD“.

Womex-veletrh

Pohled do dějiště veletrhu WOMEX. (Foto: Monika Horsáková)

„Je to zkrátka jeden z nejkrásnějších evropských festivalů. I mým přáním je se do Ostravy vrátit. Všem to doporučuji,“ konstatuje Gerald Seligman, výkonný ředitel National Recording Preservation Foundation, který se letos v moravskoslezské metropoli zúčastnil hudební konference Czech Music Crossroads a zůstal i na Colours of Ostrava.

Díky Ostravě získala Česká republika v osobě Geralda Seligmana velkého propagátora. „Po koncertě českých Clarinet Factory a slovenské Pacory se Gerald Seligman přišel muzikantům poklonit a osobně mi přišel poděkovat, to byl pro mě doslova šok,“ dodává další člen týmu Colours of Ostrava Jiří Moravčík.

Monika Horsáková | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.