Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravská část festivalu Kavárny naživo má úspěch a vstupuje do posledního týdne

Ostravská část festivalu Kavárny naživo má úspěch a vstupuje do posledního týdne

25.10.2015 00:00 Atd.

Nový ostravský festival Kavárny naživo je mladším bratrem stejnojmenné multižánrové přehlídky, která měla loni úspěšnou premiéru v Praze. Letos už festival probíhá v obou městech po celý říjen současně. Ostravská premiéra se setkala s velkým ohlasem.

Zvětšit obrázek

Publikum kapely Listolet ve Staré aréně.
Foto: Kavárny naživo

Projekt Kavárny naživo se zrodil v hlavě Jakuba Stejskala, který chtěl pražským kavárnám vrátit prvorepublikový lesk intelektuálních center, kde se schází umělecká avantgarda, vzájemně se tu inspiruje a tvoří.  Do Ostravy pak tuhle myšlenku importovala zdejší rodačka a Stejskalova kamarádka Karolína Grzegorzová, dnes studentka Obchodního a technologického institutu v dánském Koege. Kolem ní se zformovala parta mladých lidí, kterým záleží na oživení centra města.

„Ostrava v posledních letech zažívá kavárenský boom, vzniká tu spousta nových podniků, některé – jako například Cooltour nebo Stará aréna – jsou už dnes tahouny kulturního dění. Chtěli jsme k nim přidat ještě další kavárny a vzájemně je propojit, aby lidé mezi nimi brouzdali a v centru to i díky tomu žilo,“ vysvětluje zakladatelka ostravského festivalu.

Ten nyní vstupuje do své poslední čtvrtiny a už teď se dá říci, že záměr se stoprocentně podařil. Do projektu se zapojilo 12 kaváren, ve kterých po celý měsíc probíhají koncerty, výstavy, filmová i divadelní představení a přednášky.  Jejich návštěvnost se během produkcí výrazně zvyšuje. „Tak 70 procent lidí, které tady dnes vidíte, sem normálně nechodívá. Festival nám dělá výbornou reklamu,“ řekl majitel Sádrového ježka Jakub Šusta během pátečního koncertu ostravského písničkáře Mata Vašíčka, který kavárnu zaplnil do posledního místa.

Právě hudební produkce mají největší ohlas – jedním z vrcholů přehlídky byl koncert Behind the Door, originálního sextetu tvořeného téměř výhradně profesionálními muzikanty. Hrají autorskou hudbu na pomezí jazzu, latin jazzu a popu a do Jet Set kavárny Elektra přitáhli tolik lidí, že obsluha musela narychlo přidávat židle a stoly z venkovní terasy. „Byla jsem až dojatá tím, že se nám to podařilo zorganizovat, vůbec jsem tomu nemohla uvěřit,“ svěřuje se režisérka přehlídky, studentka brněnské JAMU Anna Plevová. A Karolína Grzegorzová doplňuje: „ Majitelé byli nadšeni a my také, protože se nám povedlo naplnit další cíl našeho festivalu – přivést lidi i do podniků, kam by normálně nepřišli. Třeba právě o Elektře se v Ostravě traduje, že je pro normální smrtelníky drahá, po koncertě mi ale spousta lidí říkala, jak se jim tam líbilo a že tam půjdou zase.“

Dramaturgie festivalu se rozhodně nemá za co stydět. Kromě už zmíněného koncertu Behind the Door naservírovala hostům ke kávě třeba také zavedenou brněnskou elektrofolkovou kapelu Listolet nebo znamenitého klavíristu Michala Šupáka (mimochodem, někdejší klávesista třineckých Charlie Straight byl loni vyhlášen Pianistou roku.)

A okolnost nijak nepodstatná – všechny zážitky mají návštěvníci zdarma, jen za dobrovolné vstupné. „Chtěli jsme jim poskytnout vhled do české alternativní hudební scény a myslím, že se to podařilo,“ charakterizuje svou koncepci dramaturg ostravských Kaváren naživo, sám aktivní muzikant Vladislav Uskov.

Z programu si vybere každý, primárně ale festival cílí na mladé publikum do třiceti let – a nadějným umělcům z této generace, často s úzkou vazbou na region, poskytuje skvělou příležitost k prezentaci. Svou tvorbu ve Staré aréně ukázala například talentovaná fotografka Kelly Jane Carrow, přímo během produkcí zachycuje atmosféru festivalu studentka ostravské Střední umělecké školy Iva Bartošová. Výstava jejích kreseb začne symbolicky na závěrečné akci v poslední říjnovou sobotu v Cooltouru.

ostravanka

Iva Bartošová: Kavárna Ostravanka u Černého stromu.

A co ještě návštěvníky ostravských Kaváren naživo v posledním týdnu čeká? Je toho pořád dost: v pondělí projekce kultovního filmu Tomáše Vorla Kouř v Provozu Hlubina.  Ve středu scénické čtení Vůně kávobásní ve Staré Aréně, v pátek indie-rock v podání francouzského písničkáře Xaviera Andrieu a jeho kapely Palindromes v Domě knihy. A v sobotu si pak v Cooltouru zařádí partička Sirotčinec, která se hlásí k žánru heavy rockabilly.

„Je to živá, místy skoro až metalově těžkopádná, neskutečně energická muzika,“ láká dramaturg Vladislav Uskov. „Někdy v ní zazní akordeon zpěváka, skladatele a textaře Václava Strýčka, autora často politicko-satirických textů, jindy zase trubka. Proslýchá se, že v jejich nástrojovém arzenálu se vyskytuje už i elektronika… Myslím, že to bude zakončení, jak má být, se vším všudy. “ Koncert by měl nenásilně přerůst v závěrečnou afterparty.

Sečteno a podtrženo – za měsíc budou mít Kavárny naživo na kontě dvě desítky akcí. Když uvážíme, že celý festival v Ostravě uspořádala trojice mladých lidí, kteří v tomto ohledu předtím neměli žádné zkušenosti, jde jistě o obdivuhodný výkon. Finančně přehlídku podpořili sami kavárníci a zatím jediný sponzor. Na letošní úspěšnou ostravskou premiéru by pořadatelé rádi navázali i příští rok – plánují oslovit další sponzory a také rozšířit síť zúčastněných kaváren. Ostatně – další  zájemci se jim už hlásí sami.

Pavla Dluhoschová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.