Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Galerie PLATO nabídne výlet do rekreačního střediska pro komunistické papaláše

Galerie PLATO nabídne výlet do rekreačního střediska pro komunistické papaláše

13.11.2015 00:00 Obraz & Slovo

Neobvyklá výstava Martina Hrubého bude zahájena ve čtvrtek 19. listopadu v 18 hodin ve dvoraně Multifunkční auly Gong. Autor zde osobně představí svoji videoinstalaci experimentálního filmu Resort, který ukazuje aktuální stav někdejšího tajného rekreačního střediska KSČ na Vystrkově. Výstava bude volně přístupná a potrvá až do 3. ledna 2016.

Zvětšit obrázek

Sekvence z experimentálního filmu Resort.
Foto: PLATO

„Martin Hrubý svými projekty tematizuje vztah prostoru, paměti a umělecké formy. V loňském roce absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, přičemž film Resort byl jeho absolventskou prací. Jedná se však o dílo fascinující a překvapivě zralé, což dokládá zařazení filmu do soutěže dokumentárních snímků na 51. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a do soutěže festivalu Budapest Architecture Film Days,“ řekl Marek Pokorný, kurátor výstavy a umělecký manažer Galerie města Ostravy PLATO.

„Hlavním ‚hrdinou‘ filmu je rekreační resort na Vystrkově postavený v šedesátých letech minulého století pro potřeby tehdejší politické nomenklatury. Vznik areálu, jeho užívání a příběhy s ním spojené umožňují divákovi nahlédnout dějinné smyčky, paradoxy a proměny představ o přepychu. Resort se stává dokladem instrumentální logiky minulého režimu,“ uvedl Pokorný.

„Pro potřeby videoinstalace vznikne ve dvoraně Multifunkční auly Gong promítací sál, který ve své konstrukci využije vyřazených kinosedaček. Součástí výstavy bude i model vystrkovského resortu,“ dodal mluvčí PLATO Jan Nemček.

Galerie města Ostravy PLATO od roku 2013 zprostředkovává setkání se současným výtvarným uměním nebo i s literaturou a hudbou. V průběhu uplynulého roku navštívilo výstavy a doprovodný program platformy více než 26 000 návštěvníků.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.