Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Filharmonie láká na Dvořáka, ale i na Modrého jelena s příchutí Mexika

Filharmonie láká na Dvořáka, ale i na Modrého jelena s příchutí Mexika

23.3.2016 00:00 Hudba

Vrchol Saint-Saënsovy tvorby, ztracená Dvořákova opera a latinsko-americký objev, to všechno čeká návštěvníky symfonických koncertů Janáčkovy filharmonie pod taktovkou jejího šéfdirigenta H. M. Förstera, které se uskuteční 7. a 8. dubna 2016 od 19 hodin v Domě kultury města Ostravy.

Zvětšit obrázek

Německý violista Felix Schwartz.
Foto JFO

Znáte skladatele Artura Pantaleóna? Je to mladý mexický umělec, žijící v Německu, jehož cílem je budování mostů mezi hudbou klasickou a etnickou. Snaží se prostřednictvím hudby přiblížit Evropanům a vlastně celému světu svébytnou kulturu Mexika a potažmo celé Jižní Ameriky. Není proto divu, že do svých skladeb předepisuje netradiční, domorodé nástroje. Koncert pro violu a orchestr Maxahuaxi (což v mexickém nářečí znamená modrý jelen) měl premiéru teprve před několika lety.

„Nutno však dodat, že u nás na koncertě ho zahraje stejný violista, který skladbu světu představil poprvé, tedy Němec Felix Schwartz. Tomuto violistovi ji ostatně skladatel dedikoval,“ uvedla mluvčí orchestru Jana Knižátková. Dílo v Ostravě zazní v české premiéře. Do Ostravy by na koncerty měl dorazit Pantaleón osobně a také by měl zasednout do orchestru a rozezvučet zmíněné domorodé nástroje.

Naopak Dvořákova opera Alfred byla napsaná už v roce 1870. Zaposloucháte-li se do jejich tónů pozorně, snadno odhalíte vlivy Richarda Wagnera, kterého Dvořák velice obdivoval. Kritici dokonce píšou, že Alfred je wagnerovštější než Wagner. Suitu z opery vytvořil šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Heiko Mathias Förster. I tato skladba bude uvedena úplně poprvé, a to dokonce ve světové premiéře. V září roku 2014 zazněla v Praze Dvořákova opera Alfred s původním německým libretem sice jen v koncertním provedení, ale také ve světové premiéře. Za dirigentským pultem stál právě Förster. Partitura nebyla hrána ani vydána za Dvořákova života a dílo bylo uvedeno pouze jedinkrát v roce 1938 v Olomouci, ale v českém překladu.

A na závěr koncertu zazní Saint-Saëns, který o své poslední symfonii s podtitulem Varhanní prohlásil: „Dal jsem tomu všechno, co jsem mohl. To, co jsem v ní dosáhl, už se mi nikdy znovu nepovede.“

*

Napříč staletími
7. a 8. 4. 2016, 19 hodin
Dům kultury města Ostravy

Program:
Antonín Dvořák: Alfred, suita z opery (arr. H. M. Förster)
Arturo Pantaleón: „Maxahuaxi“ Koncert pro violu a orchestr
Camille Saint-Saëns: Symfonie č. 3 c moll op. 78 „Varhanní“

Účinkují:
Felix Schwartz – viola
Arkadiusz Bialic – varhany
Janáčkova filharmonie Ostrava
Heiko Mathias Förster – šéfdirigent JFO

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.