Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Savka jako Hamlet a Gajdošíková jako Ofélie: Herci už biflují role na Shakespearovské slavnosti

Savka jako Hamlet a Gajdošíková jako Ofélie: Herci už biflují role na Shakespearovské slavnosti

24.4.2016 08:11 Divadlo

Zatímco ostravské kulturní instituce v sobotu vyvěšovaly bílé vlajky s logem projektu Shakespeare Ostrava 2016, umělci se v den 400. výročí úmrtí největšího dramatika všech dob sešli na první čtené zkoušce dramatu Hamlet, které bude ostravskou novinkou na Letních shakespearovských slavnostech. Kromě Hamleta se můžou návštěvníci festivalu letos těšit i na pražskou novinku, kterou bude komedie Večer tříkrálový aneb cokoli chcete v režii Jany Kališové. Deník Ostravan.cz přináší snímky ze sobotního prvního setkání všech aktérů chystaného Hamleta.

Zvětšit obrázek

Tomáš Savka během první čtené zkoušky ostravského Hamleta.
Foto: Petr Kiška

Drama Hamlet je již pátou inscenací, kterou pro Letní shakespearovské slavnosti připravují ostravští inscenátoři. Režie se tentokrát chopí Janka Ryšánek Schmiedtová, na přípravě se podílí i dramaturg Tomáš Vůjtek. Autorem hudby bude hudebník Jan Burian, známý z projektů Republic or Two nebo Kapitán Demo.

IMG_3885

Josef Kaluža a Pavla Gajdošíková během čtené zkoušky. (Foto: Petr Kiška)

 

IMG_3881

Miroslav Etzler na zkoušce Hamleta. (Foto: Petr Kiška)

A jak organizátoři prezentují letošní ostravskou novinku? „Claudius (Jan Vápeník) se rozvaluje na pohovce, na které zavraždil svého bratra. Gertruda (Dana Růžičková) je mu ochotně po vůli, což její syn Hamlet (Tomáš Savka) sleduje s krajní nevolí. Hamlet tuší, že už ví, kdo mu zabil otce, a Cladius už ví, že Hamlet něco tuší. Šílenství Hamlet předstírá, ale jak je to s láskou? Předstírá Ofélie (Pavlína Gajdošíková) lásku? Její otec Polonius (Miroslav Etzler) je příliš oddaný trůnu a netuší, kam jej zavedou jeho sobecké činy.“

IMG_3916

Z první čtené zkoušky Hamleta. (Foto: Petr Kiška)

V napínavém příběhu o uchopení moci bude účinkovat řada nejen ostravských herců, uvidíme například Jana Fišara, Josefa Kalužu, Radovana Krále, Ondřeje Nosálka, Milana Cimeráka, Ivana Dejmala, Vojtěcha Lipinu, Františka Večeřu a další.

IMG_3895

Jan Fišar na první zkoušce Hamleta. (Foto: Petr Kiška)

 

IMG_3894

Z první čtené zkoušky. (Foto: Petr Kiška)

Předprodej na Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě začne ve středu 27. dubna. Premiéra představení Hamlet se uskuteční 20. července 2016 na Slezskoostravském hradě. Deník Ostravan.cz přinese již velmi brzy rozhovor s režisérkou inscenace Jankou Ryšánek Schmiedtovou.

IMG_3900

Režisérka chystaného Hamleta Janka Ryšánek Schmiedtová. (Foto: P. Kiška)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.