Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba S Lukášem Horkým z kapely Downbelow o novém albu i „sletu čarodějnic“ v Cooltouru

S Lukášem Horkým z kapely Downbelow o novém albu i „sletu čarodějnic“ v Cooltouru

27.4.2016 09:20 Hudba

Speciální koncert s řadou exkluzivních hostů připravují Downbelow na sobotu 30. dubna v ostravském Cooltouru. Kapela zde mimo jiné pokřtí nový singl k připravovanému albu a představí úplně nový koncertní program s novými písněmi, které zatím ještě veřejně nezazněly. O chystaném koncertu, symbolicky načasovaném na dobu pálení čarodějnic, i připravovaném druhém albu, které vyjde v letošním roce, jsme si povídali s baskytaristou a jedním z tahounů Downbelow Lukášem Horkým.

Zvětšit obrázek

Lukáš Horký je zásadním členem kapely Downbelow.
Foto: Tomáš Dudyn Václavek

Chystaný koncert kapely Downbelow spojený se křtem nového singlu je pojatý poměrně velkoryse, přijede řada opravdu zajímavých hostů. Co se to vlastně bude v sobotu v Cooltouru odehrávat?

Rozhodli jsme se pozvat kapely a kamarády, se kterými jsme v poslední době spolupracovali jak na pódiu, tak v mimohudební branži. Spolu s námi vystoupí Petr Kružík z Priessnitz, přijede i Jaromír 99 s kapelou, Kittchen nebo kapela Ille. Půjde o společný koncert lidí, kteří se vzájemně respektují a mají se rádi. Kapela Downbelow během večera představí nejenom pilotní singl k připravované desce, ale v podstatě úplně nový koncertní program. Celkem zazní šest nových písní.

Ty písně jste tedy dříve na koncertech nehráli?

Hráli jsme pouze jednu, jako přídavek, tentokrát ale půjde o oficiální premiéru podstatné části repertoáru z připravovaného alba.

Fanoušci musejí na vaši novou kolekci Downbelow čekat docela dlouho, první album vyšlo před pěti lety a poté jste vydali už jen dvoj-EP se čtyřmi písněmi a několika remixy. Kam se od té doby tvorba kapely Downbelow posunula?

Dá se říct, že dvoj EP nastavilo určitý směr naší tvorby. Zatímco debutové album Roadside Traveler jsme si produkovali sami, na další nahrávce jsme si vyzkoušeli práci s producentem Amákem Goldenem. Tentokrát je role producenta ještě silnější, protože stál nejenom u nahrávání, ale i u zrodu demáčů….

Hudba na EP Other World hraje poněkud temnou strunou, někomu by možná mohla připomenout atmosféru Joy Division a podobných kapel. Půjdete tímto směrem i na novém albu?

Snad jen pilotní singl, který představíme na koncertu v Cooltouru, je této atmosféře trochu podobný, ale ve svém celku bude nové album určitě daleko veselejší, což může být paradox, protože ty písně se většinou zaobírají poměrně palčivými problémy. Řekl bych, že díky velké roli kláves bude nové album i popovější, dokonce tam můžeš najít i prvky country. Trošičku jsme odložili naše temné tváře. Není v tom ale rozhodně žádný kalkul, my určitě nepřemýšlíme, jak se vyvíjejí současné hudební trendy. Rozhodně si nechceme hrát na to, že bychom chtěli dobývat rádia.

Zmínil jsi, že na albu otevíráte palčivá témata. O čem tedy album bude?

Bude daleko koncepčnější než dřívější nahrávky. V textech nových písní se zaobíráme konkrétními problémy, které se týkají našeho města a které se odehrávají kolem nás. Promítají se v nich některé nešťastné kauzy, které jsem v posledních letech reflektoval formou fotografie a které hýbaly veřejným míněním.

Předpokládám, že mluvíš o Frýdku-Místku…

Ano. V době, kdy ty písně vznikaly, se tam bouraly budovy, které tam stály třeba i sto let. A právě bourání je téma, které ty písně spojuje. Je tam třeba písnička o Adolfu Lansdsbergerovi, zakladateli přádelny, kterou zbourali před dvěma lety. Já jsem se pak potkal s jeho pravnučkou Sashou Meyer, a když jsme se procházeli po opuštěném židovském hřbitově, kde je pohřbena část někdejší podnikatelské elity našeho města, představoval jsem si, jaké by to bylo, kdyby k nám Adolf Landsberger promluvil ze záhrobí… Další píseň, kterou představíme i v Cooltouru, je zase o bourání jedné ze zásadních dominant města. Když jsem fotil poslední záběry sportovní haly před demolicí, jsem si uvědomil, jak je to smutné, že současná generace něco hodnotného zboří ve prospěch nového obchodního komplexu. Ta píseň může být vnímána i jako parafráze na lidské vztahy – nejdříve něco postavíme a pak to bouráme.

Budeme rádi, když naše texty přimějí lidi, aby si uvědomili, odkud pocházíme, kde jsou naše kořeny. Aby to bylo jakési memento.

Jsou i vaše nové písně v angličtině? Jak tě tak poslouchám, očekával bych, že budete zpívat česky, abyste oslovili co nejvíce lidí, třeba i starší generaci.

Tohle je docela častá otázka, lidé se nás na to ptají, ale my jsme vyrostli na anglické muzice a nehodláme to měnit. Navíc nejsme politická kapela, nemáme ambice ovlivňovat veřejné dění. Ta témata jsou univerzální, byť jsou vztažena na určitá místa nebo určité problémy.

Kdy vlastně nové album vyjde?

My to pořád posouváme, i když už je natočeno. Ale myslím, že reálný je podzim letošního roku. Zatím řešíme, zda to vydáme přes svůj label, nebo někomu k vydání nabídneme. Zároveň se připravují projekce a vizualizace na koncerty, abychom mohli album pokřtít a představit s plnou parádou.

Nedávno mělo v Brně premiéru komorní divadelní představení Mezizemí, ke kterému Downbelow připravili hudbu. Jak vznikla tato spolupráce?

Moje kamarádka a absolventka JAMU Tereza Sikorová, která studovala pohybové divadlo, vytvořila se spolužákem Martinem Šalandou třicetiminutové taneční představení. Protože se známe, požádala mne o scénickou hudbu. Ve velmi šibeničním termínu jsme nazkoušeli muziku, která si pohrává s motivy písní Downbelow, ale je tam i zpěv, šepoty, různé ruchy…. Před měsícem jsme měli premiéru, která byla úspěšná a to představení s největší pravděpodobností bude žít dál. Prozatím se to hraje v Brně, ale vypadá to, že bude uvedeno i v zahraničí. V blízké době zveřejníme i soundtrack – je to takový zajímavý komorní protipól Downbelow.

Nabídnete ochutnávku z tohoto projektu i na koncertech, třeba už v sobotu v Cooltouru?

To je dobrý nápad, ale nejsem si jitý, že vzhledem ke specifickému charakteru této hudby by to nemuselo fungovat tak, jako v komorním divadelním prostoru.

Jaký tedy bude scénář sobotního koncertu?

Na pódiu se postupně představí kapely Ille, Jaromír 99 s kapelou, Kittchen a nakonec i Downbelow se speciálním hostem Petrem Kružíkem z Priessnitz. Je docela možné, že se Jaromír během večera spojí s Petrem a zahrají i nějaké písničky od Priessnitz… Všichni interpreti, kteří se tam objeví, mají nějaký vztah k Jeseníkům, k Sudetům a k tématům, která zajímají i nás. Takže to skutečně bude tak trochu jako na sletu čarodějnic. Všechny zveme.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.