Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Společnost pro vědu a umění ocenila ředitele NDM Jiřího Nekvasila

Společnost pro vědu a umění ocenila ředitele NDM Jiřího Nekvasila

15.5.2016 00:00 Atd.

Společnost pro vědu a umění již popatnácté udělovala v sídle Senátu ceny lidem, kteří se zasloužili o propagaci české vědy a kultury v zahraničí. Mezi čerstvě oceněnými je i režisér a ředitel Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Jiří Nekvasil.

Zvětšit obrázek

Ředitel divadla a režisér Jiří Nekvasil ve zkušebně.
Foto: Martin Popelář

Společnost pro vědu a umění založili v roce 1958 čeští a slovenští krajané žijící v USA. Místní skupiny nyní působí po celém světě. Jde o mezinárodní neziskovou organizaci, která podporuje české a slovenské vědce a umělce i studenty na zahraničních stážích.

V Rytířském sále Valdštejnského paláce bylo letos oceněno 9 významných osobností, a to filmoví režiséři Juraj Herz a Vojtěch Jasný, herec Václav Postránecký, výtvarník Adolf Born, choreograf Jiří Kylián, předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, fyzikální chemik a popularizátor vědy Pavel Jungwirth, teatroložka a historička scénografie Věra Ptáčková a režisér a ředitel Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Jiří Nekvasil: „Je to velmi potěšující a zároveň zavazující být oceněn vedle takovýchto osobností, které mají za sebou velké a nezpochybnitelné dílo. Beru to jako výzvu i povzbuzení ve své další práci režiséra a divadelního ředitele,“ řekl oceněný ředitel a režisér.

Jiří Nekvasil je nejenom ředitelem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, ale mnoho Ostravanu možná ani neví, že měl v minulosti velké úspěchy v zahraničí jako operní režisér. V Německu inscenoval německou premiéru poslední opery E. W. Korngolda Kathrin, Klusákovu Zprávu pro akademii, Příhody lišky Bystroušky Leoše Janáčka (Trier), Dona Giovanniho G. Gazzanigy (Hamburg), Cileovu Adrianu Lecouvreur (Erfurt), Wagnerova Bludného Holanďana a Čajkovského Evžena Oněgina (Regensburg), Myslivečkovu Antigonu (Rheinsberg), Martinů Tři přání (Rostock), v Argentině nastudoval jihoamerickou premiéru Příhod lišky Bystroušky (Teatro Colón Buenos Aires), ve Francii francouzskou premiéru opery M. Gurlitta Vojáci (Nantes), v USA režíroval Verdiho Nabucca, v Lotyšsku Brittenovu operu Utahování šroubu (rovněž v Estonsku – Tallin) a Janáčkovu Její pastorkyni v Lotyšsku (Riga), Irsku (Dublin) a Itálii, v Norsku uvedl Circus Terra T. Madsena (Oslo), ve Finsku scénické provedení Verdiho Requiem (Tampere), Dvořákovu Rusalku na Slovensku (Bratislava), v Německu (Düsseldorf/ Duisburg) a také ve Slovinsku (Maribor).

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.