Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Obstáli jsme v konkurenci profesionálů, říká prezidentka sboru VŠB-TU, který triumfoval v Jihlavě

Obstáli jsme v konkurenci profesionálů, říká prezidentka sboru VŠB-TU, který triumfoval v Jihlavě

5.6.2016 00:00 Hudba

Další výrazný úspěch slaví Akademický pěvecký sbor VŠB-TU Ostrava, který v sobotu získal na mezinárodní soutěži pěveckých sborů v Jihlavě zlaté pásmo a absolutní prvenství ve své kategorii. Předsedou prestižní soutěže, konané v rámci 59. festivalu sborového umění, byl renomovaný muzikolog a skladatel prof. Jan Vičar. Ostravský komorní sbor zažívá mimořádně úspěšnou sezónu, v loňském roce například získal ocenění na soutěžích v Litvě a Slovensku. O nejnovějším úspěchu si deník Ostravan.cz krátce popovídal s prezidentkou sboru Martinou Vyležíkovou.

Zvětšit obrázek

Akademický pěvecký sbor VŠB-TU. Prezidentka Martina Vyležíková v prostřední řadě první zprava
Foto: Archiv sboru

Jak velká byla konkurence? Přijelo do Jihlavy hodně soutěžících?

V naší kategorii jsme se bohužel nesetkali se zahraničním sborem. Konkurence byla hlavně v tom, že jsme se setkali se sbory, kde byli hlasoví profesionálové. A to je naším velkým úspěchem, protože v našem sboru nikdo takový není. Kromě dirigenta (úsměv).

Získali jste zlaté pásmo a absolutní prvenství ve své kategorii. Udělovalo se i absolutní vítězství celé soutěže?

V rámci celého festivalu se letos neudělovalo ocenění absolutní vítěz, ale podle počtu bodů bychom to letos byli my. Tam bychom se dostali do klání se zahraničním sborem.

20160604 APS diplom Jihlava 50%

Diplom, který ostravský sbor získal v Jihlavě.

S jakým repertoárem jste získali sympatie poroty?

Zpívali jsme Gloria Knuta Nystedta, Bestiaire Fantastique Gnome Bruno Regniera, Ave Verum Corpus Williama Byrda, novinkovou autorskou skladbu Christophera Muscata Jubilate Deo, dále Daemon Irrepit Callidus György Orbána a Oj, oj, oj Zdeňka Lukáše.

Co vám páni porotci k výkonu sdělili. Padly nějaké rady nebo nějaká doporučení?

Páni porotci k nám toho moc neměli. Musím říct, že jsme se velmi líbili. Upozornili nás už jen na pár detailů. Velmi se jim líbil zvuk sboru, že i v tak malém počtu jsme se opravdu skvěle předvedli. Podle poroty jsme měli i výbornou dramaturgii.

Jedním z nepochybných strůjců vašich úspěchů je dirigent Adam Sedlický. Předpokládám, že jste s jeho působením spokojeni…

S prací Adama Sedlického jsme velice spokojeni. Vypovídají o tom naše úspěchy v posledních dvou letech. Rozumíme si, nejen co se zpěvu týče, ale také osobně. Jeho energický, emotivní přístup z nás dostává to nejlepší, což se velmi odráží hlavně ve zvuku sboru a výběru skladeb, eventuálně v přepracování skladeb, které děláme delší dobu.

Cestou z Jihlavy jste už místo zpěvu zřejmě oslavovali?

Slavili jsme již v autobuse, ale noční cesta a únava z celého soutěžního dne dala pak většině zabrat a někteří odpadli v půlce cesty.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.