Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostrava je drsná, lidé vám řeknou všechno narovinu, říká herec Vojtěch Říha

Ostrava je drsná, lidé vám řeknou všechno narovinu, říká herec Vojtěch Říha

27.6.2016 07:44 Divadlo

Danny Smiřický ve Zbabělcích, Tonda Holouš – fotbalový idiot ze Školy základ života, svérázný gangster Ritchie, to byly v uplynulé sezóně nejvýraznější role mladého herce Vojtěcha Říhy. Pochází z Polabí, takže na Ostravu si obtížně zvyká. Když je nejhůř, zajde si na squash, má rád i fotbal, ale takový ten oblastní. V nové sezóně se těší na Spalovače mrtvol, zahraje si v něm syna pana Kopfrkingla, naivního Miliho, a to po boku Norberta Lichého.

Zvětšit obrázek

Vojtěch Říha v inscenaci Fligny, koks a fachmani.
Foto: Lukáš Horký

Jedna z prvních her, ve kterých jste u Bezručů účinkoval, měla právě derniéru. Jak jste to vnímal?

Zkrocení zlé ženy mělo kolem 62 repríz, což je velké číslo. Derniéra byla docela emotivní, ale tato inscenace byla specifická v tom, kolik herců se v ní obměnilo. Mou roli sluhy Trania nejprve nastudoval Jan Vápeník, pak ji převzal Josef Jelínek a pak teprve já. Každý měl asi dvacet repríz. Ne, že bych ji neměl rád, to ne, ale měl jsem z té role vždy velký stres, protože je tam hodně textu. Bylo třeba hodně opakovat a ještě navíc v blankversu. Myslím, že byl nejvyšší čas s tím skončit, protože se inscenace vzdálila svému prvotnímu tvaru, těžko říct jestli k lepšímu, nebo horšímu. Navíc se teď nastudovalo hodně komedií, třeba Škola základ života, takže je třeba udělat místo jiným kusům, i když na „Zkrocenku“ by se jistě chodilo i dál.

Vy jste se ve Škole základ života objevil v roli sportovního nadšence, který má problém odložit míč, v programu je to vyloženě označeno jako „fotbalový idiot“. Dále je tady ještě role neúspěšného fotbalisty v Klubu outsiderů. Je jasné, že máte rád fotbal, ty role vám přistály automaticky?

Mám rád i jiné sporty než fotbal. Roli fotbalového idiota jsem dostal za odměnu od naší šéfky. Hraju to rád, má to být fotbalový nadšenec, a to já jsem. S Klubem outsiderů se jedná o náhodu.

A do třetice byste něco fotbalového nevzal?

Kdyby něco bylo, tak bych se přihlásil, ale vypadá to, že nastávající sezónu to nebude.

Vy jste sváteční fanoušek?

Ano, mám rád krajské a okresní soutěže na vesnicích. Baví mě na to sázet a koukat se. S klukama si i zahraju. Když se baví a debatuje dvacet pánů na tribunách, tak úroveň fotbalu není až tak vysoká, ale zase se u toho tolik nerozčiluju, jako když koukám na naši reprezentaci.

Která z vašich posledních rolí vám sedla nejlépe?

Zbabělce mám rád, byla to pro mne velká příležitost a hezká práce s režisérem. Myslím, že s tím budeme ještě hodně jezdit a dopadlo to dobře, i když jsem se toho bál. Musel jsem oprášit hraní na trubku a není to jednoduché představení.

Na co se těšíte z novinek?

Jsem rád, že se chystá Spalovač mrtvol. Bude to zase něco jiného než jenom komedie. Spalovače mám hrozně rád, film jsem sice doposud neznal, ale než jsme začali zkoušet, jsem se na něj podíval. Myslím, že se velice hodí k Bezručům. Není to žádná čurina, které jsme teď také dělali, a máme pro ústřední roli vynikajícího herce Norberta Lichého. Přijde mi to více jako vtipná groteska než horor.

Jak se vám hraje v kusu Fligny, koks a fachmani? Je to ta „čurina“?

Fligny se musí hrát těžce navážno, a pak už k tomu není třeba nic dodávat. Trošku jsme se báli s tím množstvím vulgarity, ale diváci říkají, že jim to ani tak nepřipadne, že se to k tomuto tématu prostě hodí.

Jaká pro vás byla uplynulá sezóna?

Odchod uměleckého šéfa Štěpána Pácla jsem nesl těžce, výborně se mi s ním zkoušelo a kvůli němu jsem tady šel, ale už si zvykám. Věřím, že se další sezóna zklidní a nebere ještě lepší směr.

A jak si zvykáte na Ostravu?

Moc ne. Hodně lidí se mě na to ptá.  Ne, že bych byl nešťastný, Ostravu nemusím, vynahrazují mi to ale lidé, co tady žijí. Jsem zvyklý na Polabí, na lázeňské město. Hodně jezdím do Krkonoš, do přírody a na klidná místa. Tady, když mi někdo řekne, podívej se, ty vysoké pece, jaká je to krása, tak mě to ani hezké moc nepřijde. Ani celkově. Když to jde, jezdím z Ostravy pryč.

Víte o tom, že se Ostrava pyšní tím, že je „zelené město“?

Četl jsem, že snad jde o jedno z nejzelenějších měst v Evropě, ale moc tomu nerozumím.

Vzpomenete si na nějakou zajímavou reakci ze strany diváků během představení?

Jedna paní nám odešla deset minut před koncem. Seděla uprostřed, takže s sebou zvedla i pár dalších lidí. Vzala si kabát ze šatny a zase se přišla posadit, aby pak nemusela čekat, protože to bylo v zimě.

Vy jste u Bezručů ve svém prvním angažmá, dostal jste tady nějakou klíčovou radu do života?

Ano, dostal. Tady je to drsný, nehraje se tady na to, že to bys měl zahrát tak a tak, tady se rovnou řekne: Hele, bylo to na hovno, zahraj to jinak. Nikdo to nezaobalí, Norbert Lichý třeba říká, vytáhni jiný šuplík, tohle jsem už u tebe viděl třikrát.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.