Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Pavla Gajdošíková se na hradě převtělí v Ofélii a říká: Zatím jsem se nezbláznila

Pavla Gajdošíková se na hradě převtělí v Ofélii a říká: Zatím jsem se nezbláznila

13.7.2016 21:51 Divadlo

Uplynulá sezóna byla pro Pavlu Gajdošíkovou, herečku z Divadla Petra Bezruče, hodně vydatná. Kromě řady premiér ji diváci mohli vidět excelovat jako Adinu Mandlovou v „undergroundové“ inscenaci Spolu, má ale také novou kapelu. O prázdninách si pak užije svou první roli pod širým nebem na Letních shakespearovských slavnostech, a to v jedné z nejslavnějších tragédií Hamlet, kde ztělesní roli Ofélie a objeví se po boku Tomáše Savky, který byl obsazen do hlavní role.

Zvětšit obrázek

Pavla Gajdošíková a Tomáš Savka na zkoušce dramatu Hamlet.
Foto: Petr Kiška

Jeden by si řekl, že si budete užívat herecké prázdniny, a vy se, sotva skončila sezóna, opět ponoříte do práce…

Miluju prázdniny!  Je to pro každého hodně důležitá část regenerace. Zrovna tato sezóna pro mě byla něčím vskutku náročnější. Ale hrát na Shakespearovských slavnostech, v takovém kolektivu, to byla výzva. Herecká sešlost je opravdu velmi pestrá a režisérka Janka Ryšánková spolu s Tomášem Vůjtkem jsou pro mě jistota. Bylo to zkrátka silnější než já (úsměv). Zkoušení rozhodně neberu jako práci.

Vy a Ofélie?

Shakespeare mě baví. Zejména jeho tragédie. Hamlet je výborná hra, to všichni víme. S Ofélií je to krapet složitější, jelikož  nemá tolik prostoru a na poměrně  malé ploše musí  projít zásadní nejen duševní přeměnou. Já jsem se zatím nezbláznila, ale jsem na dobré cestě (smích).

Jak daleko jste se zkoušením a co říkáte na text v překladu Jiřího Joska?

Intenzivně zkoušíme jen velmi krátce, a to v Cooltouru. Mám ráda překlady Jiřího Joska. Setkala jsem se už u Berzučů s jeho překladem Romea a Julie a s Králem Learem, kde jsem hrála Cordelii a šaška. Přijde mi v něčem syrový, srozumitelný a dynamický. Zkrátka dobrá volba pro Ostravu.

Pro vás to bude premiéra na Shakespearovkách, jak se těšíte na širé nebe a komáry?

Na komáry se netěším. Nejsem zvyklá hrát na tak velkém jevišti, před tolika lidmi. Nicméně mě tento prostor velmi láká už dlouho a myslím, že pod širým nebem to může být někdy docela dobrodružné. Snad to ale nebude dobrodružné až moc.

Jaká pro vás byla uplynulá sezóna?

Nenudila jsem se. Měla jsem možnost zkoušet i jinde. Třeba Spolu v Lese se Zuzkou Truplovou a Tomášem Vůjtkem, pak zkoušky s kapelou, uvádění dětských koncertů s Janáčkovou filharmonii a tak dále. Takže to nebyl jen divadelní svět u Bezručů.

Vy už máte zase novou kapelu?

Jmenuje se Tamala a tvoří ji ještě Lukáš Hradil, Tomáš Rossi a Honza Drozd. Rok zkoušíme, tak doufám, že už brzo budeme mít nějaký koncert. Nejdříve ale po prázdninách. Nevím, jak specifikovat žánr. Já píšu písničky a kluci dělají aranže.  Asi to bude trošku hlasitější a temnější hudba, takže nic do cukrárny.

Jak vypadá situace kolem inscenace Spolu o osudech hereček, jako je Lída Baarová a Adina Mandlová?

Určitě budeme pokračovat příští sezonu. Měla úspěch v Praze, v Ústí i v Děčíně. Rádi bychom i dále Spolu hráli.  Potom uvidíme, jak se  vše bude vyvíjet.

Kromě toho, že vás uvidíme na hradě, jak budete trávit prázdniny?

Pojedeme do Bulharska. Dost mně baví nesoulad luxusních hotelů a odhozených plechovek od piva. Prostě Balkán!

Při tak plodné sezóně, jako byla ta poslední, nemáte v záloze ještě něco? Třeba film?

Točíme teď Bajkovník, televizní pořad pro děti. Napsal jej šéfdramaturg České televize Ostrava Marek Dohnal. Jsou to La Fontainovy, Ezopovy a Krylovy bajky, které mají pokaždé na konci nějaké poselství. Sedím, čtu a mám tam vránu. Zdůrazňuji, že pro děti půjde o „živou“ vránu. (smích)

Děkuji za rozhovor a přeji nejen Ofélii zdařilé kralování na hradě.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.