Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba V Barráku zahrála crustová legenda Extreme Noise Terror. Na paty jí šlapala chorvatská předkapela

V Barráku zahrála crustová legenda Extreme Noise Terror. Na paty jí šlapala chorvatská předkapela

11.9.2016 20:07 Hudba

„Sbíhají se mračna nad crustovou scénou,“ zní část textu známé skladby tuzemské power violence kapely nazvané Václav Klaus. Možná je to tak trochu pravda, nicméně pokud stále ještě hrají Extreme Noise Terror, a pokud stále hrají dobře, není třeba smutnit. O tom se v sobotu mohli přesvědčit ostravští fanoušci, kteří dorazili do klubu Barrák na vskutku netradiční hudební večírek. Záplatou za festival Obscene Extreme pro ty, kdo jej změskali, byly v tento večer kapely Sheeva Yoga, Fleshless, Bolesno Grinje a Extreme Noise Terror osobně.

Zvětšit obrázek

Frontman legendární skupiny Extreme Noise Terror v klubu Barrák.
Foto: Kristýna Trochtová

Sheeva Yoga hraje už téměř dvacet let a každý ostravský patriot by měl doufat v to, že ještě dalších minimálně dvacet let hrát bude. Je totiž jednou z mála kapel, kterými se můžeme chlubit i za hranicemi regionu (o Hibakushe taktně pomlčme) a přitom se rozpačitě neuculovat. Není tajemstvím, že power violence/grind začíná za něco stát až v době, kdy věkový průměr jeho hráčů přesáhne třicítku.

sheeva

Z vystoupení kapely Sheeva Yoga. (Foto: K. Trochtová)

Pochyby o tom, zda je Sheevu vhodné brát vážně, byly nadobro rozmeteny s vydáním desky Svět ten čert vem a dnes už je obecně považována za žánrovou stálici. Naživo je to naštěstí stejně dobré jako studiově (ne-li lepší) a Sheeva Yoga platí za nejenergičtější a nejhlasitější kapelu u nás. Potvrdila to i v sobotu, kdy nevídaně rozčísla ticho v poloprázdném Barráku. Zábrany u pódia a vlastně i pódium samotné v tomto případě působily pochopitelně nepatřičně, domácí čtveřice si s tím ale dokázala poradit a odehrála tak našlapaný a intenzivní set, jako by byla v prostorách své pověstné zkušebny.

fleshless

Z vystoupení kapely Fleshless. (Foto: Kristýna Trochtová)

Oproti tomu Fleshless, kteří jsou obvykle honorováni až běda, nepředvedli nic moc zajímavého. Jejich set byl nesnesitelně dlouhý a utahaný, celé se to navíc zdálo být až moc předvídatelné. Deathgrind se dá dělat i mnohem zábavněji, za tím si stojím. Dokonce ani Robert Šimek, který v rámci jeho vybroušeného ostrovtipu vběhl na pódium a s Fleshless si „zahrál“ jednu skladbu, nic nezachránil, naopak úplně potopil už tak dost špatné vystoupení. Fleshless byli překvapením večera, bohužel však v tom negativním slova smyslu. A fakt, že do line-upu koncepčně moc nezapadali, ponechme stranou.

bolesno

Zpěvák chorvatské kapely Bolesno Grinje. (Foto: K. Trochtová)

Nyní o něco pozitivněji. Grindcore v podání Chorvatů Bolesno Grinje je spíše humpolácký a k žánru přistupuje z té metalové strany, na rozdíl od řečeného headlinera večera, jenž kromě samozřejmých „punk ethics“ čpí více crustem. Tato kapela je důkazem toho, že i když neběháte zběsile po pódiu a cíleně neděláte z vystoupení cirkus, může z vás plně sršet energie. Zápal pro věc Bolesno Grinje rozhodně nechybí, a to fanoušci vždy náležitě ocení – rozbouřený pit byl i přes ne zrovna početné publikum samozřejmostí. Zpěvák Angeri dokázal skvěle vyhecovat diváky a sám sebe v průběhu večera pasoval na nejcharismatičtějšího frontmana na světě. Ve zkratce: Z vystoupení posledních předskokanů vyvstala otázka, kdo že tady komu vlastně předskakuje.

ent2

Z koncertu kapely Extreme Noise Terror. (Foto: K. Trochtová)

„Your hands drip with blood ferocity and despair / Your eternal war / How many more will die / Religion is fear.“ Správně. Extreme Noise Terror Ostravanům nadělili předčasný vánoční dárek v podobě nálože všech svých nejzásadnějších antihitů, Religion Is Fear nevyjímaje. Zastoupena byla všechna období fungování této britské legendy, v setu si našly místo jak položky z obskurních splitek z 80. let, tak i vyložené crustové hymny z posledního řadového alba (No One Is Innocent Barrákem musí znít snad doteď).

ent4

Zpěvák Dean Jones v Barráku. (Foto: Kristýna Trochtová)

Extreme Noise Terror sice už od momentu, kdy se z backstage vynořil již značně společensky unavený Dean Jones, působili trochu nejistě, status legendy však chtě nechtě hravě z paměti vymazává pochyby o kvalitách jejich vystoupení. Když pomineme, že toho Jones více odpózoval a odpochodoval než odezpíval, vše bylo vlastně v pořádku. Ben McCrow mu sekundoval obratně, nakonec z nich byla slušně fungující jednotka. A kytarista, který je v kapele teprve týden? Více než solidní. Na vystoupení Extreme Noise Terror bychom mohli najít spoustu drobných chybek a kdybychom se v tom hodně rýpali, mohli bychom dokonce tvrdit, že Bolesno Grinje byli možná lepší. Ovšem – kdo by na to měl odvahu?

Průkopníci crust punku nezklamali, zcela jistě minimálně potvrdili, že se legendou nenazývají jen z nostalgie a kvůli svým stále skvělým studiovkám. Stále jsou nositeli autentického špínou a bahnem nasáklého zvuku, stále neuhnuli ze svých hudebních i názorových pozic. Zaslouží si respekt.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.