Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Podzimní část Čtvera ročních období: Barokní opera, ale i Martin Gurbaľ a Štěpán Rak

Podzimní část Čtvera ročních období: Barokní opera, ale i Martin Gurbaľ a Štěpán Rak

17.9.2016 00:00 Hudba

Příznivci vážné hudby se v říjnu mohou těšit hned na tři projekty, které se odehrají v rámci podzimní části koncertního cyklu Čtvero ročních období. Úvodní koncert se koná ve středu 5. října od 18 hodin v ostravském kostele sv. Václava, kde polský soubor {oh!} Orkiestra Historyczna představí barokní operu Arminio.

Zvětšit obrázek

Stadlerovo kvarteto společně s pěvcem Martinem Gurbaľem.
Foto: Svatováclavský hudební festival

Dílo, které zazní ve své varšavské verzi z roku 1761, pojednává o bitvě v Teutoburském lese, v níž germánští válečníci vyhladili tři špatně vedené římské legie. Tato událost se stala jedním ze základních mýtů německého nacionalismu 19. století a Giovanni Claudio Pasquini se jím nechal inspirovat právě při psaní libreta. „Protagonisty příběhu jsou germánský hrdina Arminio a jeho protivník – a někdejší přítel – římský generál Publius Quinctilius Varo, kteří řeší osudová dilemata, jako jsou láska a válka, život a smrt či čest a zrada. Jelikož však opera potřebuje extrémní emoce a složité osudy, Pasquini vytváří – u některých postav na základě historických faktů, u jiných zcela imaginárně – vlastní příběh,“ vysvětluje impresário Jan Čižmář.

Scéna opery je koncipovaná v realisticky-symbolistní formě divadla. Skládá se ze čtyř antických sloupů, které se mění v prostoru podle situace. „Z antického sálu vznikne například vězení, anebo most. V jiné scéně se pak sloupy přemění ve velké váhy, v nichž se bude zrcadlit spravedlnost v příběhu. Druhým centrálním symbolem je trůn jakožto symbol moci, národní stability a bohatství. Tento trůn bude jakýmsi zrcadlem do světa, na němž diváci uvidí živé projekce z toho, co se děje za zdmi paláce,“ nastiňuje originální zpracování díla režisér Marek Mokroš. Scéna zůstává čistá v bílých, červených a černých barvách. Nejdůležitější úlohu na jevišti sehrávají herci a jejich vztahy. „Kostýmy vycházejí z přesných dobových antických figur. Zachováváme střih tógy či germánský vojenský kostým,“ dodává Marek Mokroš.

Cyklus Čtvero ročních období dále pokračuje v neděli 23. října v kostele sv. Josefa v Horní Suché, kde v 15 hodin vystoupí Stadlerovo klarinetové kvarteto spolu s vynikajícím basistou Martinem Gurbaľem, který je sólistou Národního divadla moravskoslezského a vyhledávaným sólistou domácích i zahraničních pódií. Na programu vedle skladeb barokních mistrů zazní Biblické písně Antonína Dvořáka ve skvělé úpravě Aleše Pavlorka.

Podzimní část cyklu uzavírá pořad Vivat Carolus Quartus (Koncertní hold Otci vlasti, králi Karlu IV.). Autorem hudby je kytarista Štěpán Rak, za námětem a scénářem stojí herec Alfred Strejček. Tento společný projekt obou pánů vznikl k 690. výročí narození Karla IV. v roce 2006 a připomíná především nesmírnou duchovní aktuálnost Karlova odkazu. Hudební kompozice Štěpána Raka, s využitím autentických dobových popěvků, pak dotváří vzrušující atmosféru nejslavnějšího období českých dějin. Představení se koná ve třech termínech vždy od 18. hodin, a to 23. října ve Frýdku-Místku v kostele sv. Jošta, 24. října v Rychvaldu v Husově sboru a 25. října v Ostravě-Zábřehu v kostele sv. Ducha.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.