Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Bouře v Národním divadle moravskoslezském: Dílo zazní v Ostravě po 69 letech

Bouře v Národním divadle moravskoslezském: Dílo zazní v Ostravě po 69 letech

29.11.2016 00:00 Divadlo

Po dlouhých 69 letech se na jeviště největšího ostravského divadla vrátí opera Zdeňka Fibicha Bouře, která vznikla na libreto Jaroslava Vrchlického podle předlohy Williama Shakespeara. Premiéra nového titulu v režii Jiřího Nekvasila se uskuteční ve čtvrtek v Divadle Antonína Dvořáka.

Zvětšit obrázek

Richard Haan v hlavní roli Prospera na zkoušce Bouře.
Foto: Martin Popelář

Opera Bouře v  sobě ukrývá životní příběh renesančního muže – vzdělance Prospera, bývalého milánského vévody, který žije na  magickém ostrově obklopen svými esoterickými knihami. Skrývá ale i  příběh Shakespeara, geniálního dramatika, který se touto romancí loučí s uměleckým světem.

„Kouzelná, zvláštním způsobem po  ostrově rozptýlená hudba je ve  Fibichově opeře nabita příznačnými motivy, ariosy a  wagnerovským sprechgesangem. V  Ostravě byla opera uvedena dvakrát (1928 a 1947), nyní se zaskví jako bouře myšlenkových pochodů, a to v prozářené poloprůsvitné scéně Davida Baziky s vtisknutou šifrou Leonarda da Vinciho,“ uvádí dramaturgyně Eva Mikulášková.

Nastudování Bouře je zároveň druhým příspěvkem souboru opery Národního divadla moravskoslezského do společného projektu ostravské kulturní scény Shakespeare Ostrava 2016 oslavujícího 400. výročí úmrtí velkého dramatika. Po francouzské lyrické opeře Hamlet skladatele Ambroise Thomase přichází soubor s operním zpracováním Shakespearova díla od českého skladatele 2. poloviny 19. století Zdeňka Fibicha.

„Jsem moc rád, že se na jedné ze shakespearovských inscenací mohu podílet jako tvůrce. Toto pozoruhodné operní zpracování poslední Shakespearovy stejnojmenné hry Bouře (The Tempest) na libreto Jaroslava Vrchlického v Ostravě zaznělo naposledy před 69 lety! Od 1. 12. 2016 se vrátí na našem jevišti opět k životu. Ano, přivést opět k životu tento pozoruhodný klenot českého hudebního pozdního romantismu a jeho podmanivé poezie je velká výzva, odpovědnost a hlavně radost,“ říká ředitel NDM a režisér inscenace Jiří Nekvasil.

Bouře patří k takzvaným Shakespearovým romancím – pozdním hrám autora kombinujícím pohádkové a fantaskní motivy s alegorií života a cestami poznání. Cestami vedoucími ke smíření se světem a okolím, nalezení klidu v sobě. Jsou to světy plné fantazie, příběhů, mnohdy neuvěřitelných, přes které se nám vyjevuje prostřednictvím scénické básně a magického světa divadla pravda života. „Shakespearovy romance jsou mi velmi blízké a věřím, že tak jako pro mě a všechny, kteří inscenaci v těchto chvílích připravujeme, bude i pro diváky Fibichovo operní zpracování krásným setkáním,“ dodává Nekvasil.

Hudebního nastudování se ujal mladý dirigent Marek Šedivý. V hlavních rolích se divákům představí Richard Haan / Aleš Jenis (Prospero), Alžběta Poláčková / Barbora Řeřichová (Miranda), Luciano Mastro / Martin Šrejma (Fernando), Jevhen Šokalo / František Zahradníček (Kaliban), Milena Arsovska / Olga Jelínková (Ariel) a mnozí další, a to v kostýmech Márie Fulkové. Premiéry opery Bouře se konají 1. a 3. prosince v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

(Zdroj: Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.