Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Poručík z Inishmoru v zájezdové verzi Divadla Verze se musí vejít do jednoho auta a podle toho vypadá

Poručík z Inishmoru v zájezdové verzi Divadla Verze se musí vejít do jednoho auta a podle toho vypadá

10.2.2017 09:21 Divadlo

Hru Martina McDonagha Poručík z Inismoru ostravský divák zná z inscenace Komorní scény Aréna v režii Michala Langa (premiéra 2007). Nyní se naskytla možnost srovnání. V Domě kultury Akord v rámci zdejší nabídky zájezdových představení, na která chodí publikum hlavně pro setkání s herci známými z televizní obrazovky, odehrálo tuto hru v předpremiéře pražské Divadlo Verze.

Zvětšit obrázek

Igor Chmela v inscenaci Divadla Verze Poručík z Inishmoru.
Foto: Jaroslav Elfmark

Divadlo Verze vzniklo v březnu 2014. Založili je známí herci a divadelníci Linda Rybová, Jana Janěková ml, David Prachař, Igor Chmela, divadelní producentka Mirka Adamová a režisér Thomas Zielinski. Mezi herci účinkujícími v inscenacích Divadla Verze najdeme další známé tváře, například Kateřinu Winterovou, Petru Špalkovou, Petra Lněničku, Jana Dolanského a Ladislava Hampla. Většina z nich má stálé angažmá v renomovaných pražských divadlech a účinkování v inscenacích Divadla Verze je pro ně zřejmým přivýdělkem. Premiéra Poručíka z Inishmoru je na webových stránkách  Divadla Verze anoncována na 28. února 2017, Ostrava tedy ve čtvrtek 9. února viděla předpremiéru. Hraje se ve výborném překladu Milana Lukeše.

Z inscenace Poručík z Inishmoru. (Foto: Jaroslav Elfmark)

Režisér Thomas Zielinski se vydal cestou zdůraznění groteskních rysů McDonaghovy černé tragigrotesky. V jeho pojetí je vidět naprostá rezignace na jakoukoliv pravděpodobnost scén odehrávajících se na jevišti. Hlavním cílem je snaha probouzet co nejčastěji v hledišti smích. Je to škoda, protože potenciál Poručíka z Inismoru je mnohem větší, než se inscenátorům z Divadla verze daří ze slavné, byť již poněkud ohrané a dnes už celkem neaktuální hry vytěžit. A tak jsou k vidění i neúměrně dlouhé groteskní scény čtvrcení mrtvol (naštěstí skrytých před očima  diváka za gaučem), při kterém stříká krev tak dlouho a opakovaně, až se tomu diváci už skoro nesmějí.

Z inscenace Poručík z Inishmoru. (Foto: Jaroslav Elfmark)

Jde o zájezdové představení, a tak se na všem musí šetřit: nejlépe když se celá inscenace i s herci vejde do jednoho osobního auta. A tak se musí pět herců vypořádat s osmi postavami, což vede k úsměvnému zobrazení trojice z odštěpenecké frakce INLA (Irská národní osvobozenecká armáda, založená bývalými členy IRA – Irská republikánská armáda, pozn. aut.) Jména těchto tří postav (Christy, Brendan a Joey) divák nenajde ani na propagačním letáku k inscenaci a hrají je do směšných kostýmů pokud možno k nepoznání zakuklení představitelé důležitějších postav – Igor Chmela, který jinak hraje Donnyho, Saša Minajev – představitel Jamese a Linda Rybová hrající Maired. Pětici hlavních postav doplňují Jan Dolanský jako představitel Daveyho a Ladislav Hampl coby Paidrac.

Z inscenace Poručík z Inishmoru. (Foto: Jaroslav Elfmark)

Martin McDonagh si v Poručíkovi z Inishmoru dělá srandu z irských teroristů. Ti v jeho podání vypadají jako slabomyslní  primitivové. Kromě postav spojených s terorismem jsou v příběhu točícím se kolem tří mrtvých koček a čtyř mrtvých lidí ještě Donny a Davey, prostí venkované, přičemž Donny je také otcem sadistického teroristického mučitele Paidreca a Davey je bratrem zmatené teenagerky Maidred  vystřelující kravám oči vzduchovkou.

Z inscenace Poručík z Inishmoru. (Foto: Jaroslav Elfmark)

Všem účinkujícím nelze upřít výborné herectví. Nejpřirozeněji, nejvěrohodněji a také nejvíce srozumitelně hraje svoji postavu ostravský rodák Igor Chmela. Spolu s ním drží hereckou laťku nejvýše Ladislav Hampl. Hamplův dojemný nekrolog nad jeho domněle mrtvým milovaným kocourem  Prcíkem Tomešem, ve kterém herec balancuje na hraně mezi groteskní nadsázkou a sentimentálním patosem, je vskutku mistrovským monologem. Jan Dolanský svého prosťáčka Daveyho místy příliš přehrává, naopak Linda Rybová díky herecky úspornému vedení postavy Maidred patří k dominující trojici hereckých představitelů.

Z ostravské předpremiéry Poručíka z Inishmoru. (Foto: Jaroslav Elfmark)

Jak již bylo řečeno, toto představení má pokud možno co nejvíce pobavit publikum, i když v něm tečou potoky krve. Inscenovat Poručíka z Inismoru tak, aby se z obrovského potenciálu této mistrovské hry vytěžilo co nejvíce, je velmi obtížné. Cesta zdůraznění groteskních rysů však není ta nejlepší. Dokladem je již zmíněná Langova inscenace v Komorní scéně Aréna, ve které neubylo nic z komediálního a groteskního potenciálu, a přesto zde byly i scény věrohodné – a o to byl divácký zážitek silnější, než je tomu ve verzi Divadla Verze.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.