Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Kuřba na haldě i Útěk ze Sodomy. Galerie Půda v Českém Těšíně vystavuje výbor z maleb Marka Pražáka

Kuřba na haldě i Útěk ze Sodomy. Galerie Půda v Českém Těšíně vystavuje výbor z maleb Marka Pražáka

5.3.2017 10:45 Obraz & Slovo

Jak je možné, že na počátku vernisáže spatřili milovníci výtvarného umění o tři obrazy méně, než jich uviděli na jejím konci? Bylo snad na vině vernisážové víno? Nikoliv, to jen známý ostravský intermediální umělec Marek Pražák provedl jednu ze svých eskamotérských performancí.

Zvětšit obrázek

Ostravský umělec Marek Pražák vystavuje v Českém Těšíně.
Foto: Ivan Mottýl

„Kdysi jsem z divadla odnesl tuhle kulisu,“ představil napřed Marek Pražák těšínskému publiku rozměrný obraz přibitý na velké černé kulise z Národního divadla moravskoslezského. Takřka reliéfní portrétní obraz z navrstvených vosků a akrylových barev. „Pamatuji si jen tuto poslední vrstvu, pod obrazem jsou ale další tři plátna, jejichž podobu jsem zapomněl,“ prohlásil Pražák, než se pustil do snímání, přičemž Snímání je i název celé výstavy.

Obraz Snímání, pod nímž se skrývají další tři díla. (Foto: I. Mottýl)

„Po letech sejmu vrstvy minulosti,“ dodal umělec, než odhalil tři „nové“ obrazy, které se hned přiřadily k nejpůsobivějším z vystavených děl. Hlavně obrazy z druhé a třetí vrstvy, přízračné abstraktní malby na pomezí surrealismu a hlásící se například k Mikuláši Medkovi. Spontánní práce srovnatelné s proudem slov v Pražákově rukopisné básnické sbírce Hallady, kterou připravuje k vydání ostravské nakladatelství Protimluv.

Jeden z obrazů skrytých pod Snímáním (detail).

Také odhalené obrazy jsou svědectvím toho, jak z autora tryská malířská invence jako žhavý proud železa po odpichu vysoké pece. Celkově lze těšínskou výstavu chápat jako nějakou ostravskou poému, kterou autor složil městu poklonu, zároveň ale ukázal i jeho drsné stránky. Je to balada o ostravských haldách a širém městě pod haldami. Je to obrazová Hallada, což je Pražákův autorský novotvar. Je to Pražákova nenávistná láska k Ostravě čil Hassliebe, což je nejvíce patrné na vystavených obrazech Mapa dechu či Veselý komín z cyklu Nemocné město.

Pražákův obraz Veselý komín. (Foto: Ivan Mottýl)

„Ostrava má moc překrásných míst. Třeba svoje stolové hory – což jsou haldy. Obrovská inspirace pro umělce. Miluju hlavně haldu přívozskou, uvolňují se tam docela jiné exhaláty a výpary než na dalších haldách. Chodím to tam nasávat, poetické smaragdy,“ vyprávěl Marek Pražák v jednom rozhovoru pro kulturní deník Ostravan.cz o své lásce k Ostravě, respektive i o lásce k odvrácené straně Ostravy. Obrazy vystavené v Českém Těšíně jsou podobnými ostravskými smaragdy, přímo „hafo“ exhalátů se valí třeba z maleb Oheň vchází do Sodomy a Útěk ze Sodomy.

Snímání je ale i o smíření s ostravským údělem, což dokazuje brázdovsky laděná malba hned u vchodu do galerie, dílko z nedávné doby s názvem Kuřba na haldě. Satanské benzo(a)pyreny a další ostravské karcinogeny tu dostaly podobu smějících se exhalátů a Pražákovi ctitelé jsou teď v očekávání, zda mistr v tomto až čapkovsky vitalistickém opojení bude tvořit i nadále.

Marek Pražák: Kuřba na haldě

„Servus, tak jak, skoczymy na jedno?“ osloví však náhle v Galerii Půda autora tohoto textu jeden starý dobrý těšínský známý. „Na dva piva,“ slíbíme si okamžitě a mažeme do polského Cieszyna do malého výčepu v ulici Aleksandra Fredry, v němž se scházívají pijáci, kteří mají hluboko do kapsy. Čepované těšínské tu stojí pouhých 3,60 zlotého a strhané obličeje opilců jsou podobným svědectvím o životě, jaké ve svém malířském i básnickém díle podává Marek Pražák.

Každý život má svůj příběh
stejně jako každá smrt
Každý život má svůj příběh
stejně jako každá smrt
v tomto městě si můžeš vybrat ze dvou krás
Herna nebo Sekáč
Kostitřas

*

Marek Pražák: Snímání. Galerie Půda (Kulturní a společenské středisko Střelnice) v Českém Těšíně. Výstava je k vidění do 20. dubna 2017.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.