Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Majáles v Ostravě i letos přilákal tisíce lidí, průtrž mračen trvala naštěstí jen chvíli

Majáles v Ostravě i letos přilákal tisíce lidí, průtrž mračen trvala naštěstí jen chvíli

13.5.2017 00:00 Hudba

Druhý květnový pátek patřil studentstvu. Pod Vysokou pecí č. 1 v Dolní oblasti Vítkovice se konal další ročník studentského festivalu Majáles Ostrava. V areálu Dolní oblasti se Majáles konal již popáté. Potřebu se pobavit před náročnými zkouškami měla snad většina studentů v Ostravě, což se odrazilo na návštěvnosti, která organizátorům, jak se zdá, každý rok roste. Ani letos se Majáles neobešel bez průtrže mračen, která ale naštěstí trvala jen krátce.

Zvětšit obrázek

I letos ostravskému Majálesu vládla pozitivní atmosféra.
Foto: Tereza Gonsiorová

Majáles Ostrava už dlouho připomíná původní slavnost studentstva jen vzdáleně. Naštěstí organizátoři stále ještě zachovávají průvod masek, který letos vycházel v poledne z Husova sadu. V patnáct hodin se areálem Dolní oblasti na hlavní scéně rozezněly tóny prvního vystupujícího. Byl jím hudebník Pokáč, který se musel smířit s nízkou účastí posluchačů, která je ale pro brzké účinkující příznačná.

Příjemným zážitkem byl koncert brněnských The Ghost of You ze stáje labelu Indies Scope. Jejich skladby s příměsí melancholie, psychedelie a neordinérní rytmikou vnesly do trochu ospalého pátečního odpoledne nutnost skutečně zaměřit svou pozornost na hudební vystoupení. Hlavně potěšil a zaujal zpěv jejich frontmana Michala Janíka. V krátkém rozhovoru potom sdělil, že ačkoliv hrají na studentské akci, mezi členy jejich kapely už jsou i pracující. Ze studentů se u nich vyskytuje jeden student anglistiky a kunsthistorie. Do dnešního dne absolvovali kluci více než 300 koncertů. Na otázku, jak se jim hrálo, si posteskl, že přišlo málo posluchačů. „Ale kapela musí umět zahrát i pro pár lidí“, dodal nakonec smířlivě.

Publikum Majálesu v Ostravě. (Foto: Tereza Gonsiorová)

Vystoupení chlapecké taneční skupiny The Floor Kids Crew potěšilo. Na akcích jsme většinou zvyklí vídávat dívčí nebo smíšené skupiny, takže to byla příjemná změna.

Sem tam spadlá kapka vyvolávala u organizátorů i návštěvníků mírné napětí, jestli Majáles Ostrava 2017 nebude na vodě a blátě stejně jako minulý rok. Obavy se naplnily naštěstí jen částečně.

Další brněnská kapela We on the Moon, hrající mainstreamový poprock, který jakoby z oka vypadl americkým nebo britským populárním kapelám, vybočila ze své škatulky výrazně jen v jednom okamžiku, kdy se skupina pokusila o výlet do oblasti hard rocku. Vystoupení We on the Moon taky upozornilo na problém hlavní scény, který se potom táhl i vystoupeními dalších účinkujících, a to špatné nazvučení zpěvu, jenž mezi hudebními nástroji někdy dost výrazně zanikal.

Kapela We On The Moon. (Foto: Tereza Gonsiorová)

Na Hip Hop a Elektro scéně to rozbalil DJ Fliptyck, který publiku představil své rebelující songy zaměřené proti médiím a oligarchickému vlastnictví světa.

Na druhé scéně pak zaujala pardubická kapela Dukla Vozovna, jejíž energický harmonikářský punk rozpumpoval lidi a před pódium se utvořil nadšený a tančící kotel. Obecenstvo také ocenilo skladbu „Ostrava! Pojďte mezi nás“. Následně lidi zchladil prudký déšť a vyhnal dav pod střechu. Ne tak kapelu, ta s vervou odehrála celý koncert až do konce.

Něco po osmnácté hodině se před hlavní scénou shromáždili posluchači, aby si vyslechli zdravice rektora VŠB Petra Noskieviče, primátora Tomáše Macury a prorektorky pro mezinárodní vztahy Renáty Tomáškové.

Primátor ve své řeči mimo jiné zmínil, že město darovalo Ostravské univerzitě pozemek pro stavbu nové Fakulty umění. Prozatímní rektor VŠB-TUO Petr Noskievič kladl studentům na srdce, aby slavili s noblesou vysokoškoláků. Prorektorka Ostravské univezity Renáta Tomášková pak popřála všem studentům příjemnou zábavu. Sotva domluvili, nad Vysokou pecí se zatáhlo a spustil se tak hustý déšť, že další produkce musely být posunuty, než se počasí umoudřilo. Studentům a dalším návštěvníkům to nicméně nevadilo, smáli se a užívali si svůj den.

Publikum ostravského Majálesu. (Foto: Tereza Gonsiorová)

Když se počasí trochu umoudřilo, nastoupil na hlavní scénu Američan Rocky Leon, který – ačkoliv byl na pódiu samotný – vytvořil za pomocí looperu, ukulele, mixážního pultu a baskytary plnohodnotný koncert plný pozitivní energie. Během koncertu vyzýval lidi, aby spolu s ním zpívali chytlavé refrény, o kterých říkal, že když píše nové songy, vždy myslí na to, aby si je lidé mohli zazpívat hned, jak je uslyší poprvé.  Publikum pobavil písní o tom, že nejtěžší věcí na světě je ranní vstávání. Což ostatně může potvrdit nejen vysoké procento vysokoškoláků.

Po koncertu přiznal, že s kapelou hrát nemůže, protože on má tolik energie, že mu ostatní nestačí. A také si osamělé hraní moc užívá, protože sdílí energii s publikem, která ji od něj přijímá a zase mu vysílá zpět tu svoji. V Ostravě se cítí dobře, má rád řeku Ostravici. Ostatně tu nebyl v majálesový den poprvé. Má rád obecně české publikum a jeho schopnost se bavit. Kdo by jej chtěl opět vidět, má šanci tento rok ještě například v Šumperku nebo Kojetíně.

Před šestou hodinou bylo v areálu už plno. Návštěvníci zvolna přecházeli mezi scénami, užívali si další porce hudby ze strun kapel Mirai, Zoči Voči nebo tancovali na decibely na EDM scéně.

Igor Timko z kapely No Name. (Foto: Tereza Gonsiorová)

Po osmé hodině nastoupila hlavní hvězda akce – slovenská skupina No Name v čele s jako vždy výborným Igorem Timkem, který tráví v Ostravě i velkou část svého pracovního času. Igor Timko s obecenstvem během koncertu i vtipkoval – jedničkáři prý vydělávají na trojkaře a dvojkaři pracují.

Posluchači však překvapivě zpívali s kapelou jen málo, jakoby už byli částečně generačně někde jinde. Přitom se z No Name letos stala majálesová kapela – hrála v Praze, Brně, Hradci Králové i jiných městech. Zamilované skladby naštěstí partnerské páry vyburcovaly do tance. No Name zahráli celkově příjemný koncert plný hitů, bohužel i je občas zlobila technika.

Z koncertu kapely Mandrage. (Foto: Tereza Gonsiorová)

Poněkud aktivněji reagovalo publikum na Mandrage, s nimiž zpívalo většinu hitů, a závěr pak patřil kapelám Hentai Corporation a Wohnout. To už atmosféra připomínala velké letní festivaly. Všude byl pohyb lidí, na všech scénách každý našel svou srdcovku. Podle hesla – ať se mládí vydovádí.

Pavlína Nováčková | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.