Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. V Ostravě se natáčí dětská vzdělávací talk show DějePIC!, která kombinuje historii s humorem

V Ostravě se natáčí dětská vzdělávací talk show DějePIC!, která kombinuje historii s humorem

15.9.2017 08:13 Atd.

Nová televizní talk show DějePIC!, kterou realizuje ostravské studio České televize v režii Romana Motyčky, běží na programu Déčko od 5. září a ve většině rolí se objevují ostravští konzervatoristé. Ve čtvrtek dopoledne se v největším studiu ostravské televize v Radvanicích natáčelo další pokračování s legendárním katem Mydlářem a protagonistou první veřejné pitvy Jeseniem. Přítomny byly děti ze Základní školy Školní z Havířova-Šumbarku a bavily se nejen ony, ale také jejich učitelky.

Zvětšit obrázek

Ze čtvrtečního natáčení epizody seriálu DějePIC!
Foto: Rostislav Šimek

DějePIC! není podle slov jeho tvůrců kompletní a vyčerpávající dějepisnou exkurzí, spíše jde o jednotlivé epizody spojené s osobou a dobou hlavního hosta. „Mnoho dětí vnímá historii jen jako množství nudných letopočtů. Chceme jim ukázat naše národní dějiny jako mnohem barevnější a zábavnější, než jak je znají ze školy. Je docela možné, že pro některé děti to bude úplně první setkání s českou historií. Když uvidí, že ta naše minulost je plná krásných i neuvěřitelných příběhů, třeba v nich právě tento cyklus vzbudí trvalý zájem o dějiny, což by jim v dospělosti mohlo výrazně pomoci, aby se lépe orientovaly i v současném světě,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková.

Základem čtvrtečního natáčení byla situace, kdy moderátor a herec Tomáš Jeřábek potkává kata Mydláře. Toho ztvárňuje režisér seriálu, který stejně jako všichni protagonisté vítá spojení humoru s názornou a erudovanou historií. V zákulisí se ale už pohybuje Mistr Jesenius v podání konzervatoristy Víta Hofmana a postava reportérky, kterou ztvárňuje jeho kolegyně Kateřina Kocychová.

„Mohu vyzkoušet hodně způsobů, jak Jesenia zahrát, od šíleného vědce až po rozvážného badatele. Doktor, co se snaží být i trochu vtipný, ale moc mu to nejde. Nakonec přijde o hlavu. V seriálu přitom hraji všechny panovníky, od Karla IV. po Franze Josefa, také Kosmase nebo Jana Amose Komenského. Většinou se snažíme mít dobový kostým, ale pracujeme i s ozvláštněním situace, když Jan Amos Komenský přijde jako světoběžník na scénu v kostýmu turisty,“ vysvětluje Vít Hofman.

Dějepis si doma louská s pomocí ještě mladší posily. „Mám mladšího bratra, takže reakce mám z první ruky. Vryje se to do paměti lépe než nějaké biflování. Teprve teď se dozvídám nové věci, které jsem už zapomněl, protože se daly použit jen do doby, než se psala písemka, pak jsem je z hlavy vypustil,“ přiznává herecky všestranný mladík.

Že je seriál DějePIC skvělou přípravou na herecké povolání, dosvědčuje i Kateřina Kocychová. „Hodně mi to pomáhá, jde o výbornou zkušenost. Třeba jen naučit se text. Každý den jsme na natáčení, určitou dobu šla i škola bokem, ale když se chce, jde to skloubit. A můj vztah k dějepisu? Teď už jej mám dobrý, ale na škole mě zaujaly jiné předměty. Při DejePICU mě nejvíce zatím zaměstnala role Marie Terezie. Přemýšlela jsem, jakou může mít chůzi, jaké postavení těla,“ popisuje studentka už natočené scény.

Z natáčení seriálu DějePIC! (Foto: Rostislav Šimek)

Ve čtvrtek se ovšem představila v kostýmu reportérky, která pokládá zvídavé otázky historickým postavám, nejvíce by ji pro rozhovor prý zajímal Tomáš G. Masaryk.

Některé postavy ovšem nemohou hrát jen konzervatoristé. Proto se rozhodl režisér DejePICU skloubit užitečné s příhodným a obsadil do některých z nich sám sebe. Při minulém natáčení házel kancem do dálky na Bazalech, tentokrát je z něj obávaný kat, máchající s těžkým mečem.

„To je ten typ postav, které vyniknou spíše s náležitou tělesnou strukturou, což je případ i kata Mydláře, kterého hraji já. Sám jsem se tedy obsadil. Kat je výborná figura, všichni se jej bojí, mají před ním úctu. Má to ale nevýhodu, že se s ním nikdo nebaví. Uvědomil jsem si, jak musel být osamělý,“ svěřuje se o přestávce při kávě.

Proč dnes dělat pořad o dějinách? „Učil jsem se se svým synem, kterému to nešlo. Pro desetileté dítě byly v učebnici věty, kterým nemohl rozumět. Tak jsem si říkal, že snad existuje jiná cesta. Humor přeci funguje vždycky. Když slyšel, že husité bombardovali Karlštejn lejnama, tak si zapamatoval vše,“ popisuje vlastní zkušenost.

Z natáčení seriálu DějePIC! (Foto: Rostislav Šimek)

Natáčení DějePICU je rozcvičkou zejména pro moderátora. „Výzvy tady jsou. Natáčení není úplně jednoduché, ale užívám si to. Štáb a režisér berou v potaz mé schopnosti, takže nedostávám ty nejtěžší úkoly, nemusím se učit nějakou složitou choreografii. Vždycky to spíše vychází ze mne,“ říká o pauze Tomáš Jeřábek.

A dodává, že jej tato práce baví, protože dějiny má rád. „Na škole jsem měl dobré známky z dějepisu, myslím si, že to je i důvod, proč si mě vybrali pro tento seriál.“

Ani Ostrava pro něj není novinkou, už před lety v ní natáčel pořad Boj o koláč. „Mám tady příbuzné z tátovy strany, někteří žijí v Ostravě, jiní v Brušperku, jeden ve Valašském Meziříčí, ale všichni jsou Ostraváci. Jinak vůči městu cítím jistý deficit, měli jsme jet do Dolních Vítkovic, ale to mi nevyšlo, takže je zatím neznám.“

Velký zápřah u historického seriálu zažívají také maskérka Linda Šajtarová a kostymérka Hana Proroková. Postav je na tři sta padesát. Kostýmy se půjčují, není čas ani prostředky na jejich šití. Občas se tak stane, že boty nesedí, takže se třeba kat objeví v botách, které neodpovídají historické době.

Z natáčení seriálu DějePIC! (Foto: Rostislav Šimek)

Na natáčení jsou přítomny děti ze Základní školy Školní z Havířova-Šumbarku v doprovodu učitelek Jany Šlachtové a Květy Přibylové. „Jsme tady už potřetí a pokaždé to bylo zajímavé. Děti to hodně baví, těší se, až budou v televizi. Humornou formou si věci lépe zapamatují. Naše děti jsou velice vzorné, umí se chovat, přitom jsme romská škola, což je paradox, ale celou třídu sem vzít nemůžeme, děti jsou tady za odměnu,“ vysvětlují obě.

Nezbývá než doufat, že nový ambiciózní seriál bude mít i náležitý efekt a inteligentní zábavná forma sklidí u malých diváků úspěch a zájem o zdánlivě nezáživnou historii.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.