Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Moravskoslezský kraj bude mít kulturní ceny. První nominace budou oznámeny v lednu 2018

Moravskoslezský kraj bude mít kulturní ceny. První nominace budou oznámeny v lednu 2018

1.12.2017 06:03 Ceny JANTAR

Od roku 2018 budou v Moravskoslezském kraji udělovány Ceny Jantar. Půjde o každoroční oceňování mimořádných uměleckých výkonů v oblastech divadla, hudby, výtvarného umění a literatury. Projekt vznikl z podnětu kulturního deníku Ostravan.cz, o nominacích a následně o laureátech budou rozhodovat odborné poroty v kategoriích činoherního divadla, opery, muzikálu, baletu, populární a vážné hudby, výtvarného umění a literatury.

Zvětšit obrázek

Publikum hudebního festivalu Musica Pura.
Foto: Ivan Korč

Ceny Jantar budou představovat platformu pro profesní a společenské uznání umělců a uměleckých souborů, tvořících na území Moravskoslezského kraje. Smyslem cen bude také popularizace vynikajících výsledků, kterých nominovaní umělci během aktuálně posuzovaného kalendářního roku dosáhli.

Pravidla pro vyhlašování nominací a pro následné volby laureátů bude upravovat statut, který bude zveřejněn do konce roku 2017. Do té doby budou publikovány i podrobnosti o jednotlivých kategoriích, ve kterých budou ceny uděleny, a jména členů sedmi odborných porot, které budou o ocenění rozhodovat.

„Poroty budou sestaveny tak, aby jejími členy byli lidé, jejichž zkušenosti a úsudek budou předpokladem pro kvalitní hodnocení. Půjde o významné kritiky z celostátních kulturních médií a teoretiky umění, o lidi, kteří se celoživotně věnují kulturnímu dění. Jsem přesvědčen, že jde o osobnosti, jejichž hlas bude mít opravdovou váhu,“ říká autor projektu a šéfredaktor Ostravanu Aleš Honus.

Nominace na udělení Ceny Jantar za rok 2017 budou v jednotlivých kategoriích oznámeny v prvních týdnech roku 2018. V každé kategorii budou nominováni tři umělci, v divadelních kategoriích budou oznámeny nominace samostatně pro muže a ženy.

Laureáti Ceny Jantar budou vyhlášeni na galavečeru, který se uskuteční 15. dubna 2018 v Ostravě za účasti významných představitelů kulturního života Ostravy a Moravskoslezského kraje. Ceremoniál bude zčásti veřejně přístupný. Informace o předprodeji, místu konání a počtu uvolněných vstupenek na galavečer budou včas oznámeny.

Informace o přípravách prvního ročníku Cen Jantar budou v nejbližších dnech postupně publikovány na stránkách kulturního deníku Ostravan.cz a na stránkách www.cenyjantar.cz, které jsou zatím ve výstavbě.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.