Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Kulturní Ceny Jantar mají osm odborných porot. Laureáti budou vyhlášeni 15. dubna v Gongu

Kulturní Ceny Jantar mají osm odborných porot. Laureáti budou vyhlášeni 15. dubna v Gongu

3.1.2018 22:00 Ceny JANTAR

První ročník moravskoslezských kulturních cen, které dostaly název Ceny Jantar, se nezadržitelně blíží. V prosinci bylo ustanoveno osm odborných porot, které v průběhu následujících týdnů vyhlásí nominace nejlepších uměleckých výkonů roku 2017. Nominace v šestnácti kategoriích budou oznamovány od konce ledna do počátku března. Laureáti budou oceněni na slavnostním ceremoniálu, který se spolu se závěrečným hlasováním porot uskuteční 15. dubna 2018 ve vítkovické hale Gong.

Zvětšit obrázek

Kulturní Ceny Jantar budou vyhlášeny 15. dubna v ostravském Gongu.
Foto: cenyjantar.cz

Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar, jejichž iniciátorem je kulturní deník Ostravan.cz, budou představovat platformu pro profesní a společenské ocenění umělců, kteří žijí či tvoří na území Moravskoslezského kraje, anebo je jejich tvorba s tímto krajem spojená.

Ceny budou vyhlášeny jak ve všech divadelních kategoriích, tedy činohra, opera, muzikál a balet, tak v oblasti populární hudby, vážné hudby, výtvarného umění a literatury. Umělce budou nominovat odborné poroty, ale návrh na nominaci může až do 16. ledna podat kdokoliv, a to ve kterékoliv z šestnácti kategorií. Veřejnost může návrhy na nominace posílat přes webové stránky www.cenyjantar.cz.

Seznam porotců je již zveřejněn na webových stránkách www.cenyjantar.cz. „Porotců máme téměř pět desítek a snažili jsme se o to, aby šlo o osobnosti, jejichž hlas bude mít velkou váhu. V porotách jsou jak zástupci umělecké kritiky, tak i různí teoretici umění či lidé, kteří se dlouhá léta profesně věnují příslušným oborům,“ říká organizátor kulturních cen Aleš Honus.

Laureáti Ceny Jantar obdrží sošku, jejíž autorkou je ostravská sochařka Šárka Mikesková. Slavnostní ceremoniál ve vítkovickém Gongu se uskuteční 15. dubna. Večer bude pojatý jako galaprogram, na kterém vystoupí významní umělci spojení s Moravskoslezským krajem.

Program ceremoniálu a jména účinkujících budeme postupně zveřejňovat od února. Galaprogram bude veřejně přístupný, předprodej první vlny vstupenek za výrazně zvýhodněnou cenu bude zahájen již v průběhu druhého lednového týdne.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.