Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ondřej Oborný z Hradeckého slunovratu: Na festivalu přivítáme zástupce všech hudebních žánrů

Ondřej Oborný z Hradeckého slunovratu: Na festivalu přivítáme zástupce všech hudebních žánrů

16.1.2018 19:53 Hudba

Hradecký slunovrat dává šanci mladým kapelám. Hudební festival v Hradci nad Moravicí za několik let své krátké existence získal pověst jedné z nejpěknějších a hudebně nejzajímavějších událostí v republice. Jedním z členů jeho týmu je i Ondřej Oborný, který je vedle uznávaného hudebního publicisty Milana Tesaře dramaturgem Welcome scény. Nejen o této scéně, ale i o lidech, prostředí a všem, co dává smysl Hradeckému slunovratu, jsme si s Ondřejem Oborným povídali.

Zvětšit obrázek

Ondřej Oborný na snímku z loňského ročníku Hradeckého slunovratu.
Foto: Karel Šírek

Na festivalu Hradecký slunovrat máš na starosti scénu, která se nově „internacionálně“ jmenuje Welcome. Co je jejím smyslem a co má být její náplní?

Hlavním smyslem Welcome scény, dříve nazvané Open scéna, je především poskytnout začínajícím hudebníkům, talentovaným kapelám či písničkářům možnost předvést svou tvorbu před publikem otevřeným mnoha různým žánrům a s vzácnou schopností poslouchat, kterým se festival Hradecký slunovrat pyšní. Z pozice návštěvníků festivalu bych byl rád, aby Welcome scéna byla pro mnohé posluchače místem nacházení nových hudebních objevů.

Co tě vlastně k tomu vede, zabývat se – mimo tvou obživu – touto nevýdělečnou aktivitou?

Těch důvodů je celá řada. Na festival Hradecký slunovrat jsem jako dobrovolník prvně přijel v roce 2015 (byl to druhý ročník) s tím, že mne velmi zaujala dramaturgie a line-up festivalu. Na festivalu mne určitě nejvíce baví jeho jedinečná přátelská atmosféra, ať už mezi námi, kdo Hradecký slunovrat organizujeme, či jeho skvělými návštěvníky a účinkujícími hudebníky. Skrze festival jsem se mohl seznámit s mnoha lidmi, ať již z řad hudebníků a hudebních nadšenců, či jiných oblastí, které obdivuji. Ve chvíli, kdy vnímám radost přítomných lidí na festivalu a kdy nám následně přichází nadšené ohlasy od účinkujících i fanoušků, jsem strašně rád, že se můžu na něčem takovém spolupodílet.

Hrál jsi nebo hraješ na nějaký hudební nástroj? Jak je to s tvými vlastními hudebními aktivitami?

Na základní škole jsem byl virtuózem ve hře na triangl a dřívka! (smích) Jinak jsem nikdy na žádný hudební nástroj nehrál, přestože táta byl kytaristou v místní kapele. Hudbu jsem vždy vnímal spíš z druhé stránky, a sice z pozice nadšeného posluchače, fanouška a člověka, kterého baví hledat a nacházet pro sebe a své okolí zajímavé interprety. Velmi si v tomto vážím důvěry ředitele Hradeckého slunovratu Vaška Müllera, který mě pověřil prací na dramaturgii a výběru kapel v rámci Welcome scény. Již v loňském roce, kdy se do konkurzu na open scénu přihlásilo zhruba 70 kapel, mnohé z nich byly pro mne objevem a těší mě, když tyto kapely a písničkáře můžeme následně představit i návštěvníkům. Kromě Hradeckého slunovratu se na žádném jiném festivalu organizačně nepodílím.

A proč tato scéna změnila své jméno z Open na Welcome?

Tuto změnu inicioval asi nejvíce samotný line-up „open scény“ v loňském roce, kdy jsme se shodli, že svou rok od roku stoupající kvalitou si Open scéna zaslouží lepší název. Vpravdě se totiž nejedná o klasickou open scénu, jak může být známa z jiných festivalů, neboť výběr kapel na tuto scénu v rámci Hradeckého slunovratu podléhá opravdu náročnému výběru a zdaleka to není tak, že by zde mohl vystoupit každý, kdo o to má zájem. Druhým důvodem změny názvu je, že bychom na Welcome scéně rádi přivítali i účinkující ze zahraničí a proto bylo nutné přistoupit k této změně a znít trošku světově (úsměv).

A vystoupí letos na Welcome scéně opravdu někdo ze zahraničí?

Ano, letos na Welcome scéně vystoupí dvě kapely z Polska a tento trend bychom rádi zachovali i pro další ročníky. Se změnou názvu nám pomohli na základě naší výzvy samotní fanoušci festivalu a mně osobně se nový název velmi líbí, neboť ho lze chápat i v tom smyslu, že opravdu vítáme zástupce všech hudebních žánrů.

Z přihlášek je patrné, že zájem kapel je značný! Figurují v něm i vtipné charakteristiky, jako třeba heavy-folk. Podle jakého klíče budete na Welcome scénu vybírat kapely?

Zájem kapel je opravdu velký, za což jsme vděční. Kapely a písničkáři se zřejmě i na základě ohlasů na náš festival z minulých ročníků hlásí ze všech míst ČR a zastoupené žánry mezi přihlášenými jsou taktéž různorodé. Na žánry si vskutku vůbec nehrajeme a hlavním klíčem pro samotný výběr tedy zůstává, že se nám prostě daná kapela musí líbit. S výběrem mi pomáhá také Milan Tesař z rádia Proglas, dle mého názoru jeden z největších hudebních odborníků u nás. Je to jeden z těch, kterých si velmi vážím a skrze Hradecký slunovrat mám tu čest osobně poznat. Co se týče pojmenování stylů kapel, nejvíce mne v tomto směru pobavila Katka Žilová z kapely Plyš (kapela Plyš hrála na Open scéně na dvou posledních ročnících), která si je vědoma toho, že každá – a tím spíše folková – kapela potřebuje nějaký přívlastek. Sama označila tvorbu vlastní kapely za „fetiš-folk“ (úsměv).

Tým festivalu Hradecký slunovrat. (Foto: Dušan Trčilík)

Všiml jsem si, že na Facebooku bedlivě sleduješ hudební dění na Ostravsku. Od lajku, zajímá mne, je však k faktické účasti na koncertu někdy daleko. Považuješ živý zvuk kapely za zásadní, nebo naposloucháváš spíše skrze nahrávky?

Je fakt, že mne samotného mnohdy vnitřně trápí sledovat poměr pozoruhodných hudebních akcí, které se konají v mé blízkosti a které bych rád navštívil, a skutečný počet koncertů, kam opravdu zavítám. Pokud je to ale možné, snažím se koncerty svých oblíbených kapel navštěvovat a slyšet naživo, přičemž čas od času natrefím na nějaký zajímavý objev. Je pravdou, že zcela nové hudebníky převážně pro sebe nalézám zprvu skrze nahrávky a až následně případně zavítám na koncert. Nejde pouze o živý zvuk, ale celou atmosféru koncertu a prožitku z něj. V tom jsou živé koncerty pro mne důležité a zásadní. V tomto směru preferuji klubovou scénu a koncerty sice s menším počtem posluchačů, ale zato s větší chutí se zaposlouchat do textů a melodií. Oceňuji, že v Ostravě přibývá hudebních klubů, kde je možné si užít skvělé koncerty a také nadšených lidí, kteří mají zájem zprostředkovávat dalším tyto zážitky. Těší mě sledovat, když se majitelé a dramaturgové hudebních klubů nebojí krom „osvědčených jmen“ zvát méně známé či „alternativní“ muzikanty, kteří se pro mnohé mohou stát objevem. O něco podobného se vlastně snažíme i v rámci Hradeckého slunovratu.

Kolik kapel, které doporučíš na Welcome jsi fakticky slyšel živě?

Vzhledem k tomu, že se na Welcome scénu hlásí kapely nejen z našeho kraje, ale opravdu i vzdálenějších lokalit, mezi přihlášenými kapelami převládají ty, které jsem dosud neměl možnost naživo slyšet. V tomto směru je pro samotné kapely hodně důležité to, jak se samy prezentují na internetu – ať už se jedná o zvukové nahrávky nebo videozáznamy z koncertů, které pak jsou mnohdy určující při samotném výběru kapel. V letošním roce jsem z dosud přihlášených kapel a písničkářů naživo slyšel pět z nich.

Co preferuješ v hudbě ze světa? Je mi jasné, že to bude stylově košatý strom, ale přesto zkus nastínit své preference, na které bys přísahal?

Co se týče světové hudby, v tomto směru zdaleka nemám takový přehled jako o domácí hudební scéně, pokud do toho nepočítám polskou a slovenskou hudbu. Co se týče stylů, máš pravdu, že nejsem nijak zásadně vymezen. V zásadě jsem asi „folkáč“, což vychází zejména z toho, že se v hudbě hodně soustředím na texty. Velmi se mi líbí indie kapely, rád si ale poslechnu i rockovější věci, world music či elektronickou hudbu. Spíše než o žánrech je to vskutku o daných kapelách. Daleko více než technicky dokonalá hra mne osloví energie, kterou daná kapela předává a vytváří. Kdo mě zná, ví, že mám slabost pro kapely z Polska, což částečně může být způsobeno právě i tím, že mnohdy dokonale umí svou hrou strhnout posluchače. Za všechny z mnoha bych jmenoval třeba Gooral / Psio Crew, kteří skvěle kombinují tradiční lidové písně a elektronickou hudbu či post-rockovou kapelu Tides From Nebula. Obě kapely jsem pro sebe objevil skrze ostravské festivaly Czech Music Crossroads a Colours of Ostrava.

Hradecký slunovrat je festival neodmyslitelně spojený s městem a hlavně zámkem Hradec nad Moravicí. Do jaké míry jste závislí na podpoře správce této kulturní památky?

Spolupráce se správou zámku v Hradci nad Moravicí je pro festival Hradecký slunovrat zcela zásadní a bez ní a podpory kastelána Radomíra Přibyly by vůbec nebylo možné festival pořádat. Je to malý zázrak i vzhledem k tomu, jak v rámci ČR bývá problematické konat společenské akce v místech kulturních památek. Velmi si jakožto organizátoři festivalu této podpory vážíme. A věřím, že stejně tak i návštěvníci, kteří se k prostorám, kde se festival koná, chovají velmi ohleduplně. Vše je postaveno na vzájemné důvěře a přátelských vztazích.

Festival a interpretační soutěž Beethovenův Hradec, to je jediné, co zde v Hradci nad Moravicí má nepřerušenou kontinuitu. Vypadá to, že se blýská na lepší časy?

Bylo by strašně fajn, pokud by se Hradeckému slunovratu jednou podařilo vybudovat si podobnou tradici a prestiž, jako má soutěž Beethovenův Hradec (úsměv). Za všechny, kteří se na festivalu podílíme, mohu slíbit, že se maximálně budeme snažit zachovat současný stav. Myslím, že jak město Hradec nad Moravicí, tak samotný zámek je ideálním místem pro pořádání kulturních akcí, kde toto neodmyslitelně patří. Skutečnost, že si za čas své existence již festival získal své věrné fanoušky, a to i z řad samotných účinkujících, kteří se do Hradce vždy rádi vrací, nás opravdu baví a i nadále chceme těmto i dalším servírovat nezapomenutelné hudební zážitky.

Je ještě šance se konkurzu na Welcome scénu zúčastnit? Pokud ano, co mají pro to kapely a muzikanti, kteří si chtějí zahrát na Hradeckém slunovratu, udělat?

Ano, přihlašování kapel pro Welcome scénu probíhá až do 31. ledna. Následně vybereme 14 kapel, které pozveme na festival Hradecký slunovrat 2018. Letošní ročník se odehraje ve dnech 29. – 30. června. Všechny kapely či písničkáři tedy mají ještě zhruba 14 dní, dokdy mohou zaslat vyplněný přihlašovací formulář, dostupný ke stažení na webových stránkách Hradeckého slunovratu a zaslat na email openscena@hradeckyslunovrat.cz  Velmi se těšíme na všechny zaslané přihlášky a případné setkání na Hradci!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.