Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Spolutvůrce festivalu AKT & Femme Artale Vladimír Šmehlík: Lidská nahota je nesmrtelné téma

Spolutvůrce festivalu AKT & Femme Artale Vladimír Šmehlík: Lidská nahota je nesmrtelné téma

22.5.2018 00:54 Atd.

Třídenní festival zaměřený na současný design a výtvarné umění AKT & Femme Artale vypukne už ve čtvrtek ve Frýdku-Místku. Čtveřice mladých umělkyň, zabývajících se performancí a výtvarným uměním, na něm představí své pojetí nahoty. Zdejší budova bývalé textilky Slezan na Těšínské ulici bude hostit například díla kontroverzně přijaté fotografky Lucie Anny Přerovské, která se díky svému pojetí aktu ve fotografii dočkala zákazu vystavovat svá díla v Havířově. Část expozice Lucie Anny Přerovské bude přístupná pouze pro dospělé. Frýdeckomístecké publikum se ale dočká i talkshow, párty s DJs nebo improvizačního divadla. Produkční Vladimír Šmehlík představuje koncepci celé akce.

Zvětšit obrázek

Vladimír Šmehlík, jeden z organizátorů festivalu AKT & Femme Artale.
Foto: Archiv

Jak vznikl nápad uspořádat právě festival věnovaný současnému designu a výtvarnému umění AKT & Femme Artale? Je to pro Frýdek-Místek ojedinělá záležitost?

S výstavou AKT přišla Hanka Magdoňová, která nám představila svůj záměr uspořádat společnou, časově omezenou výstavu aktů od čtyř různých umělkyň. Nápad nás zaujal, a tak jsem se rozhodli ho podpořit. Přizvali jsme k realizaci další místní umělce a designery, kteří v roce 2017 prezentovali svou tvorbu na přehlídce Femme Artale, a obě akce propojili.

Co se týká umělkyň, zabývajících se performancí a výtvarným uměním, bylo těžké je pro danou tematiku získat? Anebo jsou v představování svého pojetí nahoty už dlouhodobě kované?

Impuls k pořádání Aktu nepřišel z produkce KulturyFM, takhle by to nemohlo fungovat. Bylo to právě naopak. Každá z výtvarnic má pochopitelně své vlastní pojetí hranice intimity a vnímání sebe sama a svého díla. Lucie Jestřabíková (socha) naváže na svůj předchozí projekt Sedimenty, vnímá akt jako interakci mezi tělem a prostředím a materiály, ve kterých se právě nachází, Zuzana Štefková se v rámci výstavy zaobírá fotografií, videem a instalaci, v dílech spojených s tělesností se věnuje detailnímu pohledu na dnešní muže a jejich ochlupení v sérii fotografií FUR. FUR zahrnuje zároveň sociální intervenci s každým jednotlivým mužem, je zde poodkryt příběh každého z nich. Lucie Anna Přerovská ve svých aktech oslavuje intimitu. Prostou, syrovou, autentickou, otevřenou, upřímnou. Odkrytou v její plnosti. Tak, jak je. Nevulgárně, bez potřeby kontroverze. Hana Magdoňová pracuje ve své interpretaci aktu především s nahotou na duševní úrovni.  Vystavované práce-texty či fotografie vznikly k ryze osobním účelům bez výstavních ambicí. Texty mají formu deníkových zápisů-postřehů a myšlenek, fotografie pak zaznamenávají každodenní činnost zachycenou v konkrétní čas 16.46. Společně vystavené práce dokumentují téměř 4 roky života.

Proč se místem konání festivalu stane právě budova bývalé textilky Slezan na Těšínské ulici? A jak dalece je tento prostor komfortní pro návštěvníky?

Využíváme objekty bývalých textilních továren ve městě k vícero akcím a není to žádná novinka, díky skvělé spolupráci s majitelem objektů, společností Slezan, tak máme k dispozici úžasné industriální prostory, ve kterých kromě této akce pořádáme třeba i divadelní festival Odpoutaná scéna nebo Pivopění, což je letní festival hudby a piva. Textilky patří k Frýdku stejně jako železárny a šachty k Ostravě. Jsou to nádherné prostory, budovy z konce 19. století, které se staly symbolem přeměny městečka v moderní město. A jestli jsou textilky komfortní? Ano, samozřejmě, že ano, najdete v nich hudbu, umění, mobilní wc a pivo, co víc si přát? Holkám se navíc líbí fakt, že se v místě vyráběl textil, tedy výrobek sloužící k zahalování těla, je to pro ně velmi inspirující prostředí.

Fotografka Lucie Anna Přerovská se „proslavila“ díky odmítnutí své výstavy v Havířově, nakolik je ale její dílo opravdu kontroverzní? A proč tedy nehrozí něco podobného ve formě zákazu její výstavy ve Frýdku-Místku?

Vím, že Luciiny fotografie mohou vzbuzovat jisté kontroverze, přesto se domnívám, že nahota a sex jsou stěžejním motivem v umění od nepaměti. Pokud na světě existuje nejstarší kresba, tak je to jistě znázornění pohlavního aktu. Sošky Venuší nejsou ničím jiným než oslavou těla. Tisíce let vývoje uměleckých forem prošlo mnoha obdobími, která byla konzervativní i liberální, prudérní i sebevědomě svobodomyslná, ale motiv zůstal stejný. Lidská nahota je tématem, které bude lidstvo fascinovat a přitahovat vždy. Nechci se vyjadřovat k problémům v Havířově, na naší výstavě jednoduše upozorníme, že část expozice může nahotu znázorňovat explicitně a není tudíž vhodná pro děti a mladistvé.

Čím je podle tebe v dnešní době zajímavé pro veřejnost právě téma aktu?

Akt není jen explicitní nahota, je to i nahota vnitřní. Prostě možnost blízkého setkání. Zajímavé je právě ono pojetí duševní nahoty, intimity, která není nijak vymezována odhalením nebo neodhalením těla, ale duše.

Je to tedy tak, že možnost společného setkání dává autorkám až tato výstava? Jejich objekty vznikly díky specifickému místu, kde budou vystaveny, dá se aspoň naznačit, co bude v místě bývalé továrny k vidění za prostorové artefakty?

Ano, dámy pracují nezávisle, každá na svých projektech. Navíc působí většinou mimo svůj rodný kraj. Akt jim dává příležitost se na týden setkat a společně tvořit ve stejném časovém pásmu na jednom místě. Celá instalace výstavy je v jejich podání tvůrčím procesem, o jehož výsledku se můžete přesvědčit už ve čtvrtek.

Ve čtvrtek večer se bude v přízemí Tkalcovny, tedy v místě, kde pracovaly předtím především hlavně ženy, konat oblíbená talkshow Petra Kubaly. Stylově se zaměří jak jinak, než na umění „žen“ a jeho hostem bude umělecká šéfka a režisérku Divadla Petra Bezruče, Janka Ryšánek Schmiedtová, dá se už teď odhadnout, co můžeme od této debaty očekávat?

Mohu prozradit, že dalším hostem bude Štěpán Kozub, výborný herec, který vyniká svým humorem, a věřím, že spolu s Jankou Ryšánek Schmiedtovou proberou pod taktovkou Petra Kubaly výtvarné umění velmi detailně. Bude to relaxační a zábavná tečka večera.

Výrazný bude i hudební doprovod, který ve čtvrtek obstará rezident DJ z ostravského klubu DOCK, Dj. Lednicka. O den později se ale na scéně objeví slavná DJ Katty Gyal Kenta nebo třeba Partik Botanic a Doggy. Na co se ve svém vystoupení zaměří?

KattyGyal Kenta, původně raperka a následně frontmanka kapely SilesiJah All Stars, je dnes nejaktivnější zpěvačka a MC něžného pohlaví na české reggae scéně. Její jméno bylo vidět na programu největších festivalů u nás i na Slovensku. Rok 2017 byl pro Kentu rokem životních změn a změny nastaly i v tvorbě, která se výrazně posunula směrem k dubwise a digital reggae, což přirozeně vedlo k tomu, že se začala často objevovat jako MC na soundsystémových party. Její pořad Dub Meeting Edition 2 tak bude mít na scéně prvotřídní performerku.

Čím bude přehlídka vrcholit a co se stane s vystavenými objekty v prostorách fabriky?

Sobotní program třídenní akce završí zpívané divadelní představení frýdeckomístecké improvizační skupiny FrMol. Vystavené objekty z textilky zmizí, autorky si je odvezou nebo zničí. V textilce zůstane ticho a bude čekat na další kulturní akci.

Je možné, že se ženy na frýdecko-místecké kulturní scéně objeví i v jiných tematizovaných aktivitách podobného druhu jako je právě AKT & Femme Artale, nebo dostanou příště prostor spíše muži?

Těžko říct, za mě a mé kolegy v KultuřeFM mohu jen říct, že jsme připraveni pomoci každému dobrému projektu, který obohatí kulturní vyžití ve městě. Koneckonců proto tady jsme.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.