Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Lukáš Hradil z festivalu Slezská lilie: Zní to možná jako klišé, ale naděje skutečně umírá poslední

Lukáš Hradil z festivalu Slezská lilie: Zní to možná jako klišé, ale naděje skutečně umírá poslední

31.5.2018 11:09 Hudba

Slezská lilie je jedním z festivalů, který v červnových dnech v Ostravě nelze přehlédnout. Osmý ročník mezinárodního křesťanského festivalu je tentokrát zaměřen na rodinu a děti a proběhne od 8. do 10. června. Můžete se těšit na gospelový sbor Fusion Trojka Ostrava, dětský sbor Małe TGD z Polska, americké Divine Attraction, ale přijede i Marek Orko Vácha, Pavel Helan a nebo Prague Cello Quartet s coververzemi známých světových hitů. To je jen letmá ochutnávka z nabitého a poutavého programu festivalu, na kterém se letos poprvé pod širým nebem rozezní kultovní rockový muzikál Jesus Christ Superstar v jedinečném podání Národního divadla moravskoslezského. Více se dočtete v rozhovoru s organizátorem Lukášem Hradilem.

Zvětšit obrázek

Baskytarista a zároveň organizátor festivalu Slezská lilie Lukáš Hradil.
Foto: Tomáš Václavek

Slezská lilie 2018 letos rozšiřuje své obzory. Festival začíná nově už pátečním „Večerem nadějí“. Co se za tímto názvem skrývá a jakou naději může lidem dát?

Ten název lze pochopit z několika úhlů pohledu – naděje je v tom, že věříme v pozitivní hodnoty, jako jsou víra a láska, a předáváme je dále, například prostřednictvím umění, jako je tomu právě na festivalu Slezská lilie. Další pohled je ten, že jako naději vnímáme mladou nastupující generaci, pro kterou je také primárně tento večer určen – i složení účinkujících tomu napovídá.

Hlavní hvězdou pátečního programu jsou bezpochyby američtí Divine Attraction. Tuším správně, že kapela představí své nové atmosférické album I Can Feel the Heat?

Ano, „Večer nadějí“ zakončí americká electropopová kapela Divine Attraction, která si právem získává pozornost na současné domácí scéně. Jejich nové album se těší velké popularitě také proto, že kluci jezdí hodně do škol, kde si kromě koncertů třeba povídají se studenty.

Co tě na muzice Divine Attraction poutá a baví?

Jejich hudba je autentická a současná. Kromě hudby samotné mne vždy dokáže zaujmout celkový „vizuál“ kapely – propracované projekce a práce se světly. A v neposlední řadě jsou to moc fajn lidé!

Zajímavé bude také vystoupení gospelového sboru Fusion Trojka Ostrava. Co tito nadšenci ve věku od 13 do 20 let nabídnou?

Fusion je tak trochu jiný sbor – je tady totiž pro každého. Jedná se o moderní studentský rock-popový pěvecký sbor pro mladé lidi ve věku 13-20 let otevřený všem bez ohledu na jejich schopnosti, přičemž může každému nabídnout spoustu příležitostí, jak se zapojit. Na Slezské lilii předvedou výběr toho nejlepšího, co se za dobu svého fungování naučili.

Dětský sbor Małe TGD přijede, pokud se nemýlím, z Polska? Je interpretace polských sborů v něčem specifická?

Na festivalu Slezská lilie už dříve vystoupil populární polský sbor TGD (Třetí hodina dne), který se za 35 let svého fungování stal jedním z nejvíce populárních pop gospelových sborů nejen v Polsku, ale i v okolí – například i u nás či na Slovensku. Jejich hudební styl kombinuje moderní prvky s hlubokým duchovním poselstvím a nyní se sbor dočkal nové generace vokalistů. Małe (dětské) TGD dokazuje skutečnost, že i velmi mladí lidé dokážou se vší naléhavostí zpívat o Bohu, a to ve zcela současném podání.

Druhý den festivalu má název Noc lilie. Program však zahájí už odpoledne přednáška Marka Orko Váchy. Na co se tento originální myslitel a spisovatel zaměří?

Pro ty, kdo se s Markem Orko Váchou ještě neměli možnost setkat – je to katolický kněz, teolog, biolog a jeden z nejpopulárnějších českých křesťanských spisovatelů současnosti. Vyučuje na Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a zabývá se tématy evoluční biologie a lékařské i environmentální etiky. Na Slezské lilii se bude věnovat problematice vztahu tématu křesťanství, ekologie a ochrana přírody v přednášce Krajina, zrcadlo duše. Přednášky se uskuteční v kostele sv. Václava na Kostelním náměstí a kromě M. O. Váchy se představí také evangelikální myslitel a publicista Dan Drápal. Přednášky budou obohaceny koncertem skupiny Hrozen a program v kostele sv. Václava završí Večer chval, který nás přenese až do neděle. Kromě toho připravil festival pro své návštěvníky letos novinku v podobě programu v kině Vesmír, které je od katedrály vzdáleno jen velmi nepatrně. Vystoupí zde kapela ze švýcarského Curychu – ICF Worship, a spolu s ní přijede také světově uznávaný řečník a kazatel Leo Bigger.

Před ostravskou katedrálou se následně rozezní Prague Cello Quartet. Jejich specialitou jsou coververze nejznámějších filmových a hudebních hitů. Co například mají na repertoáru?

Prague Cello Quartet přináší originální úpravy nejen nejznámějších klasických skladeb, ale také filmových melodií a jazzových, rockových nebo popových hitů. Jejich cílem je vždy bavit diváky kreativními úpravami skladeb i inteligentním humorem a bourat tak hranice mezi zábavou a klasickou hudbou. Můžeme se těšit na melodie z filmů Forrest Gump, Hobit nebo z těch o Jamesi Bondovi, stejně jako na úchvatná témata z filmu Mise (The Mission) z pera Ennia Morriconeho. Bez zajímavosti jistě není ani Montyho čardáš hraný čtyřmi muzikanty na jedno violoncello.

Na kterou skladbu v podání Prague Cello Quartet se těšíš nejvíc? Máš své favority?

Osobně se těším na jejich ztvárnění již tak geniálních melodií z Fantoma opery v aranži pro čtyři violoncella.

Vrcholným okamžikem pro většinu diváků bude určitě produkce muzikálu Jesus Christ Superstar přímo před katedrálou Božského spasitele. Ta představa se siluetou katedrály v pozadí je fascinující. Koho ta myšlenka napadla?

Upřímně, ani nevím – nejsem nyní schopen připsat zásluhy někomu konkrétnímu, i když ten nápad musel někdy někdo dostat. Tím, že se tato záležitost řeší už několikátým rokem, vzniklo z toho kolektivní dílo, na němž se prakticky podílí celý přípravný tým festivalu v těsné spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským a televizí Noe, která bude technicky zajišťovat přenos orchestru z divadla ke katedrále. Nicméně, dalo by se říci, že ten nápad se malinko nabízí sám, když při se při běžném představení na divadelním jevišti používají právě kulisy znázorňující přes ulici stojící katedrálu.

Už se ví, kdo se představí v hlavních rolích? Na koho se mohou návštěvníci Jesuse těšit?

To si nechává divadlo pro sebe jako tajemství a jako takové ho veřejně sdílíme dále…

Jaké místo zastává kultovní muzikál ve tvém žebříčku hodnot? Znám dost lidí – křesťanů, kteří jej z principu odmítají… Jak si stojí u tebe?

Určitě je v první desítce – dílo, které má na hudební dění ve světě tak zásadní vliv, nemůže zůstat bez povšimnutí. I přes svůj věk má stále co říct a je zvláštní, že dokáže ke každé generaci promluvit něčím jiným. Jeho odmítáním nic nevyřešíme, maximálně tak ochudíme či ztrapníme sami sebe.

Slezská lilie pokračuje v neděli krásně nazvaným Dnem andělů. Ten doprovodí mše, přednášky i hudba. V programu ale dojde také k zajímavé fúzi. Co na diváky chystají Pavel Helan s Praque Cello Quartetem?

Pavel Helan s Prague Cello Quartetem fungují tak trochu jako hudební neřízené střely – přestože je člověk již mohl dohromady slyšet, nikdy neví, co od nich přesně může očekávat. A to mě na nich právě velmi baví! Pavel sám o sobě je velmi osobitý interpret, a i když ho má možná někdo uloženého v krabičce „Pan Ajfon“ (podle jeho nejznámější písně – pozn. red.), jeho tvorba je daleko košatější a zasahuje hluboká zákoutí lidské duše. No, a Prague Cello Quartet tomu dodají potřebný nadhled a noblesu.

Kromě ranní mše svaté bude ještě neděle doplněna zajímavými úvahami ředitele Salesiánského mediálního centra Libora Všetuly, který se dlouhodobě zabývá problematikou výchovy v době médií a bude hovořit o těchto tématech: Rozumět internetovým dětem a Stopy Boží na Youtube.

Když jsme spolu naposledy hovořili, hořela jiskřička naděje, že přijede fenomenální kytarista Phil Keaggy, mimo jiné oblíbený hráč Erica Claptona. Nedá mi to se nezeptat, jak to s ním vypadá třeba na příští rok. Hoří ještě ta naděje?

Zní to možná jako trapné klišé, ale naděje skutečně umírá poslední!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.